2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:20

Békés megyei visszatekintés

 November hónap elsö felében már hagyomány, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozat Békés Megyei Szervezete évzáró közgyülését tartja.

Kellemes idöben gyülekezett a megye területéröl a szervezet tagsága a FEK színháztermében. Nagy a távolság, de évente 1-2 alkalommal tartunk taggyülést.

A levezetö elnök megnyitotta az ülést, üdvözölte a megjelent vendégeket: a Hosz Elnökségéböl Kocsor Sándor elnökségi tagot, Éliás György alezredest a Békés Megyei Hadkiegészítö Parancsnokság parancsnokát, a megyében lévö 22.Radar sz. parancsnokhelyettesét, Csók föhadnagyot. A Nyugállományú Tagozatot Trencz Katalin titkár képviselte.

Néma felállással adóztak azok emlékének, akik eltávoztak a szervezet soraiból: Pappert Ádám nyá. szds., Gergely Antal nyá. alez, Tarczali Lajos nyá. örgy., a szeghalomi csoport csoportvezetöje.

A MATASZ Elnöksége országos rendezvény miatt nem képviseltette magát. Ezt követöen a szervezet elnöke összefoglaló áttekintést adott az egybegyült 70 fö részére az elvégzett munkáról. Vezetöségi ülést havonta, kibövített elnökségi ülést negyedévente tartottunk. Megtárgyaltuk és érdemben döntöttünk a felvetett problémákról. Minden területen a megyében – müvelödési- és kultúrházban, teleházban – biztosított a rendszeres összejövetel, elözetes egyeztetés szerint térítés nélkül.

Civil szervezödés alapján a szociális felmérés területünkön befejezödött /258 fö/. Sajnos sok a látásromlott személy, sok az egyedül élö kisnyugdíjas segélyreszoruló tagtársunk, látogatásuk folyamatos. Kiváló az együttmüködésünk a Békés Megyei Hadkiegészítö Parancsnoksággal. Szociális bizottságunk tovább tevékenykedik.

Szervezetünk két alkalommal szervezett kirándulást családi nap keretében. 2005. augusztus 30-án a Kecskeméti Repülöbázis megtekintése volt a program. Ezúton is külön köszönettel tartozunk a bázisparancsnok Pethö István dandártábornok úrnak a szíves fogadtatásért. Ugyancsak köszönetünket fejezzük ki Tóth Sándor mk. ezredes úrnak az MH Légi Jármüjavító Bázis parancsnokának. Az élmény felejthetetlen volt, a repülés mindent felülmúlt, s könnyes szemmel az idös katonák csak gratulálni tudtak, s szerény szavakkal köszönték meg a látottakat.

Nagy ünnep következett 2005. szeptember 29-én. Békés megyében ezen a napon ünnepelte a Kiegészítö Parancsnokság megalakulásának 50. évfordulóját. Erre a napra szerveztük a megyei nyugdíjas találkozót. A rendszerváltást követöen mindazon nyugdíjasok, akiknek alakulatai jogutód nélkül szüntek meg, meghívásra kerültek, s végre 15 év után elöször találkoztak egykori bajtársaikkal. Kitüntetésre is sor került: parancsnoka javaslata alapján a honvédelmi munkában átlagon felül végzett kiváló munkáért Aranykor kitüntetést kapott:

Richter Dezsö nyá.alez., Kiss Imre nyá. alez., az orosházi klub titkára

Emlékplakett kitüntetésben részesült: Farkas Barna nyá. alez., a békéscsabai klub elnökhelyettese

Pénzjutalomban részesült: Lénárt Sándor nyá. tzls.

A közös rendezvény minden résztvevöje kérte a Parancsnokságot, s a társadalmi szervek vezetöit, hogy a jövöben is kerüljön megrendezésre a nyugdíjasok találkozója.

Így ünnepeltük a Békés megyei nyugdíjasok napját.

Kedves Barátaim!

Csak a jóra-szépre emlékezünk. Felejthetetlen élmény volt mindenkinek a Hosz szervezésében a budapesti Zách u-i objektumban megtartott Idösek Világnapi ünnepség a nyugállományú szakszervezeti tagok részére. Békéscsabáról különbusz szállította a tagság egy részét az ünnepségre.

Fontos üzenet volt, melyet a HM vezetése nevében Wapplerné Balogh Ágnes helyettes államtitkár tolmácsolt: „Biztosíthatom Önöket, hogy a tárca vezetése a mai napon is katonaként tartja számon a nyugdíjasokat, s figyelembe veszi igényeiket.” Így legyen!

Ebéd után a hazautazás szinte elrepült, nem is vettük észre, hogy a 220 km-es út végére értünk. Békéscsabáról ki-ki otthonába még további 20-40km-t utazott. Megérte.

Tagságunk kérése a Nyugállományú Tagozathoz: járjon el a Hosz Elnökségénél, hogy jövöre ismét tegye lehetövé a HM Nyugdíjasok Világnapi ünnepségének finanszírozását.

Barátaim!

Tájékoztatom Önöket, hogy munkánk eredménye nem maradt el. Helyörségünk parancsnoka javaslatára  nemzeti ünnepünk alkalmából a honvédelmi miniszter Aranykor kitüntetésben részesítette Juhász Pál nyá. alez-t és Arató Béla nyá. örgy-t a Honvédelem Érdemérem III. fokozatával.

Ezekután születésnapjukon köszöntöttük az 50 éves Bánfiné Rózsa Máriát, a 75 éves Lipcsei Józsefet, András Andrást, Huszárik Györgyöt. Ajándékot kapott Magyar János nyá. szds., Fábián László nyá. alez. Ezt követöen vendégeink megköszönték éves munkánkat, s jelezték: továbbra is igénylik hasznos tevékenységünket. Az ebéd elfogyasztásával, baráti beszélgetéssel fejezödött be ünnepi visszatekintésünk az elmúlt idöre.

Szabó István nyá. örnagy

Hosz Nyugállományú Tagozat,

a Békés Megyei Szervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.