2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:21

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) november 23-i plenáris ülésén, napirend elött Mészáros Géza Hosz elnök fogalmazta meg a munkavállalói oldal kérését: mihamarabb kezdödjenek meg a bértárgyalások az érdekképviseleti szervezetek és a szaktárca között.

A HÉF ülésén a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár képviselte, a munkaadói oldal ügyvivöje Mészáros Géza Hosz elnök, a munkavállalói oldalé Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti föosztályvezetöje volt. A plenáris ülésen – a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztérium szakértöi mellett – részt vett Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK vezérkari fönök-helyettese is. A rendezvényen a Hosz képviseletében – az elnök mellett – Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, Kása László elnökségi tag és Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivö jelent meg.

A napirend elötti kezdeményezésre reagáló Iváncsik Imre elmondta, hogy – lapzártánk után – a november 28-i héten megkezdödnek a Honvédelmi Minisztérium és az érdekképviseleti szervezetek közötti bértárgyalások a 2006-os illetményfejlesztésröl.

A november 23-i HÉF ülésen a haderö-átalakítás aktuális feladatairól Vass János ezredes beszélt. A HM HVK katonai tervezési föcsoportfönökének haderö tervezési helyettese – kérdésre válaszolva többek között – a perspektivikus állománytáblák kialakításáról adott tájékoztatást. A téma vitájakor Palásti Ferenc dandártábornok hozzátette: sokkal inkább az állománytáblák stabilitása, a tiszti, tiszthelyettesi karrier-modell megvalósítása jelentkezik lényeges feladatként a jövöben.

Az MH Központi Honvédkórház rekonstrukciójának végrehajtásáról dr. Svéd László orvos vezérörnagy beszélt. Az MH egészségügyi parancsnoka örömmel jelentette, hogy az elmúlt idöszakban megkezdödtek a kivitelezési munkálatok. A nyugállományúak betegellátásának fejlesztéséröl és annak lehetöségeiröl szintén Svéd tábornok tartott elöterjesztést. Szóbeli kiegészítésében az MH egészségügyi parancsnoka hangsúlyozta: a beutalási renddel kapcsolatban egészségügyi miniszteri rendelet születik a közeljövöben, majd hozzátette, hogy a betegforgalmat az alapellátás felé kell kényszeríteni. Kása László, a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke hozzászólásában – az idöskorúakról történö megfelelö gondoskodás érdekében – a várakozási idö lerövidítését kérte.

A HM tárca 2006. évi költségvetésének föbb adatairól, figyelemmel az állomány élet- és munkakörülményeit befolyásoló irányszámokra – volt a témája Tamás Sándor ezredes elöadásának. A HM KPSZH föigazgató-helyettese kiemelte: a PM köriratnak megfelelöen állt össze a 2006-os tervjavaslat. Az elöterjesztésböl, majd a kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a jelentös létszámcsökkenés és a laktanyabezárások ellenére a 2006-os költségvetés nominálisan azonos tudott maradni a tavalyival. A munkavállalói oldal nevében Szincsák Gyula Hosz alelnök fogalmazott meg egyeztetett, összegzett véleményt: a költségvetési tervjavaslat szerint a munkavállalók élet- és munkakörülményei, a különbözö elvonások miatt pozícióvesztésre vannak ítélve – mondta.

A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány müködésének tapasztalatairól, különös tekintettel a segélyezés rendszerére címmel Gyuris Mihály tartott tájékoztatót. A kuratóriumi titkár elmondta, hogy – a HM személyzeti föosztály vezetöjének személyében beállt változás miatt – az Alapítvány elnökének személye is módosul. Ennél a témánál köszönte meg a HÉF Kovács Zoltán dandártábornok elmúlt ötéves szakmai tevékenységét is. Oláh Gábor, a Hosz szociális és személyügyi ügyvivöje elmondta: sajnálatos az, hogy a honvédelmi ágazatban dolgozó munkavállalók illetménye olyan, ami miatt segélyre, támogatásra szorulnak. ,,Kétszer ad, aki gyorsan ad" – mondta, majd azt kérte, hogy legyenek azonnali döntések és kifizetések. Befejezésül a Hosz és az Alapítvány közötti együttmüködés ,,Megállapodás"-ban történö rögzítését kérte.

A Magyar Honvédség személyi állománya rekreálódásának helyzetéröl, feltételeinek továbbfejlesztéséröl Krizbai János ezredes beszélt. A HM humánpolitikai föosztályvezetö-helyettese – egyebek között – elmondta, hogy elkészült és a honvédelmi miniszter aláírására vár a katona-állomány üdültetésére vonatkozó koncepció. Észrevételében Szincsák Gyula Hosz alelnök kiemelte: a szaktárca sok esetben adottságként próbálja kommunikálni a jelenlegi helyzetet, majd hozzátette, hogy a Honvédszakszervezet a továbbiakban szeretne közremüködni az ügy jobbításában.

A Hjt. módosításának és a HM rendeletek elökészítésnek helyzetéröl dr. Dankó István tartott elöadást. A HM jogi és információvédelmi föosztályának helyettes vezetöje kiemelte: december 31-ig befejezik a munkát, mintegy húsz Hjt. módosítás és HM rendelet készül el a megadott idöpontig. Heiling Ottó Hosz alelnök elmondta: külön jogszabályban szükséges rendezni azokat a beosztásokat, amelyeknél el lehet térni a 40 órás munkahéttöl.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.