2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyéves az önkéntes haderô

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:29

Immár egy esztendeje, hogy az utolsó sorkatonák elhagyták a laktanyákat. Megszünt november 3-án a sorozás intézménye, Magyar­or­szág áttért a hivatásos és szerzödé­ses katonákból álló önkéntes had­eröre. A Magyar Honvédség éle­té­ben ez az év nagyon sok változásra adott lehetöséget és idöt: bebizo­nyosodott, hogy kellö önbecsüléssel, bá­torsággal és határozottsággal képesek vagyunk egy olyan nemzeti intézményt építeni és müködtetni, mely az önkéntes alapon vállalt feladatokat profi módon teljesíti – mondta az évfordulót köszöntö beszédében Juhász Fe­renc honvédelmi mi­niszter.

A Stefánia Fesztivált záró november 3-i rendezvényen Juhász Ferenc kiemelte: a haderö mind az intézmény finanszírozását, mind a feladatok végrehajtását illetöen profivá vált. Rendet, fegyelmet ugyan tanulhatott az elmúlt évek sorkatonája, ám az új idö új feladatok elé állította a magyar haderöt, a régi rendszer, az elavult intézmény már nem felelhetett meg az új kihívásoknak, a másfajta, sokszor több ezer kilométerröl érkezö veszélyeknek - mondta Juhász Ferenc. A konfliktusvállalási kényszert csak az a nemzeti és profi haderö képes vállalni, mely nem tévesztendö össze a zsoldos hadsereggel - tette hozzá a tárca­vezetö.

– Nem volt könnyü az elmúlt esztendö, éppen ezért a lehetöségek és az igények kö­zötti folyamatos egyensú­lyozás vezetett bennünket az eltelt évben. A Magyar Hon­védség üzemszerü, méltó nemzeti intézménynek tör­ténö megörzése, a társadalmi igényeknek való megfelelés nagyon sok áldozatot igényelt: csökkenteni kellett a létszámot, nagyon sok család konfliktust szenvedett el, de megérte! Van ugyanis egy hadseregünk, mely alkal­mazható, mely megmutat bennünket, magyarokat bárhol e világban. Van még dolgunk, tudjuk, hogy rengeteg a feladatunk, de az elsö lépést közösen megtettük, ezért pedig köszönetet kell mondani, katonának és a munkát támogató civilnek, családtagnak egyaránt – fejezte be gondolatait Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotók!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.