2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egyéves az önkéntes haderô

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:29

Immár egy esztendeje, hogy az utolsó sorkatonák elhagyták a laktanyákat. Megszünt november 3-án a sorozás intézménye, Magyar­or­szág áttért a hivatásos és szerzödé­ses katonákból álló önkéntes had­eröre. A Magyar Honvédség éle­té­ben ez az év nagyon sok változásra adott lehetöséget és idöt: bebizo­nyosodott, hogy kellö önbecsüléssel, bá­torsággal és határozottsággal képesek vagyunk egy olyan nemzeti intézményt építeni és müködtetni, mely az önkéntes alapon vállalt feladatokat profi módon teljesíti – mondta az évfordulót köszöntö beszédében Juhász Fe­renc honvédelmi mi­niszter.

A Stefánia Fesztivált záró november 3-i rendezvényen Juhász Ferenc kiemelte: a haderö mind az intézmény finanszírozását, mind a feladatok végrehajtását illetöen profivá vált. Rendet, fegyelmet ugyan tanulhatott az elmúlt évek sorkatonája, ám az új idö új feladatok elé állította a magyar haderöt, a régi rendszer, az elavult intézmény már nem felelhetett meg az új kihívásoknak, a másfajta, sokszor több ezer kilométerröl érkezö veszélyeknek - mondta Juhász Ferenc. A konfliktusvállalási kényszert csak az a nemzeti és profi haderö képes vállalni, mely nem tévesztendö össze a zsoldos hadsereggel - tette hozzá a tárca­vezetö.

– Nem volt könnyü az elmúlt esztendö, éppen ezért a lehetöségek és az igények kö­zötti folyamatos egyensú­lyozás vezetett bennünket az eltelt évben. A Magyar Hon­védség üzemszerü, méltó nemzeti intézménynek tör­ténö megörzése, a társadalmi igényeknek való megfelelés nagyon sok áldozatot igényelt: csökkenteni kellett a létszámot, nagyon sok család konfliktust szenvedett el, de megérte! Van ugyanis egy hadseregünk, mely alkal­mazható, mely megmutat bennünket, magyarokat bárhol e világban. Van még dolgunk, tudjuk, hogy rengeteg a feladatunk, de az elsö lépést közösen megtettük, ezért pedig köszönetet kell mondani, katonának és a munkát támogató civilnek, családtagnak egyaránt – fejezte be gondolatait Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.