2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lakáspolitika, üdültetés és rekonverzió

Hosz  |  2005. 12. 08., 14:18

A Honvédelmi Minisztérium (HM) lakáspolitikája, a kedvezményes üdültetés rendjéről szóló HM rendelet módosítása, valamint a szaktárca rekonverziós tevékenysége, majd a ,,haderő-átalakítás 2003-2006 közötti időszakában keletkezett foglalkoztatási kihívások kezelését szolgáló képzési program\" feladatainak végrehajtása szerepelt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) napirendjén. A decembert 8-i plenáris ülésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő képviselte...

A napirend előtti hozzászólásokban Szincsák Gyula felvetette: a korábban kidolgozott perspektívikus állománytábla vajon lekerült-e a napirendről. Ennek mind a humánpolitikában, mind a gazdálkodásban egyaránt nagy szerepe van - mondta a Hosz alelnöke. A tárca részéről elhangzott: változatlanul a tízéves tervezés van érvényben, ezen belül tervezik a honvédség létszámadatait, s ennek keretén belül készül alakulatonként a részleges bontás. A HM egyébként felajánlotta, hogy bevezeti az érdekvédőket a tervezési fázisokba. Ugyancsak napirend előtt vetődött fel két fontos, a katonákat anyagilag érintő kérdés, melyekre egyelőre nincs végleges válasz. Az azonban már bizonyos, hogy a 2006. évi bértárgyalásokat a tárca és az érdekvédők vezetői december 16-án folytatják, ám arra még nincs megnyugtató álláspont, hogy a rendszert idén elhagyók megkapják-e esedékes 13. havi illetményüket.

A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV.30) HM rendelet módosítását Lévai István Attila dandártábornok terjesztette elő. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője - a munkavállalói oldal felvetéseire - közölte: a szolgálati és lakástörvény módosításához kell igazítani az alacsonyabb jogszabályokat. A Hosz részéről dr. Ujfaludi Zoltán elemezte a tervezetet. Elmondta, hogy ez sok reformelképzelést tartalmaz, s rendkívül hasznos a külső erőforrások bevonása, melyek talán segíthetik a felhalmozott gondok megoldását. A HOSZ úgy látja: az új rendeleti koncepció sem biztosítja a rászorulók lakásgondjainak megoldását, ezért a lakásellátási és lakhatási támogatás egész rendszerének újragondolását szorgalmazza.

A kedvezményes üdültetés rendjéről szóló 35/2002. (V.10.) HM rendelet módosításáról szóló előterjeszés-tervezetet dr. Kirizbai János ezredes ismertette. A HM helyettes humánpolitikai főosztályvezetője szerint a térítési díjak emelését a piaci alapozásra való kényszerü áttérésként indokolta. Javaslatként hangzott el, hogy a téli időszakban a szociálisan rászorultak és a nyugdíjasok kapjanak kedvezményeket. A HOSZ nem tudja elfogadni, hogy a tárca a szociális juttatások egy részét képező kedvezményes üdülésekre egyre kisebb keretet biztosít, s ezzel nagyobb terhet ró az érintettekre. Ezért a HOSZ elvárja, hogy az intézményi rendszerből kivont pénzeket más formában – például üdülési támogatásként – juttassa vissza. A HOSZ szorgalmazza a szociálisan rászorultaknál üdülési támogatás biztosítását, csakúgy, mint az üdülési lehetőségek alapjainak újragondolását és a szabályozások megreformálását is.

A szaktárca rekonverziós tevékenységéről és ,,a haderő-átalakítás 2003-2006 közötti időszakában keletkezett foglalkoztatási kihívások kezelését szolgáló képzési program" 2004-2005. évi feladatainak végrehajtásáról szintén a helyettes humánpolitikai főosztályvezető számolt be. Krizbai ezredes kijelentette: a szerződéses állomány lesz a meghatározó célpont és országos szinten a budapestihez hasonló eredményes együttmüködéseket kell keresni.  A HOSZ támogatja a tárca azon törekvését, hogy a honvédségből kilépők számára mielőbb képzési- átképzési lehetőséget nyújtson. Nem tartható ugyanis az az állapot, hogy a tényleges kilépés és a tanfolyamok indítása között esetenként több hónapos várakozási idő van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.