2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lakáspolitika, üdültetés és rekonverzió

Hosz  |  2005. 12. 08., 14:18

A Honvédelmi Minisztérium (HM) lakáspolitikája, a kedvezményes üdültetés rendjéről szóló HM rendelet módosítása, valamint a szaktárca rekonverziós tevékenysége, majd a ,,haderő-átalakítás 2003-2006 közötti időszakában keletkezett foglalkoztatási kihívások kezelését szolgáló képzési program\" feladatainak végrehajtása szerepelt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) napirendjén. A decembert 8-i plenáris ülésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő képviselte...

A napirend előtti hozzászólásokban Szincsák Gyula felvetette: a korábban kidolgozott perspektívikus állománytábla vajon lekerült-e a napirendről. Ennek mind a humánpolitikában, mind a gazdálkodásban egyaránt nagy szerepe van - mondta a Hosz alelnöke. A tárca részéről elhangzott: változatlanul a tízéves tervezés van érvényben, ezen belül tervezik a honvédség létszámadatait, s ennek keretén belül készül alakulatonként a részleges bontás. A HM egyébként felajánlotta, hogy bevezeti az érdekvédőket a tervezési fázisokba. Ugyancsak napirend előtt vetődött fel két fontos, a katonákat anyagilag érintő kérdés, melyekre egyelőre nincs végleges válasz. Az azonban már bizonyos, hogy a 2006. évi bértárgyalásokat a tárca és az érdekvédők vezetői december 16-án folytatják, ám arra még nincs megnyugtató álláspont, hogy a rendszert idén elhagyók megkapják-e esedékes 13. havi illetményüket.

A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV.30) HM rendelet módosítását Lévai István Attila dandártábornok terjesztette elő. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője - a munkavállalói oldal felvetéseire - közölte: a szolgálati és lakástörvény módosításához kell igazítani az alacsonyabb jogszabályokat. A Hosz részéről dr. Ujfaludi Zoltán elemezte a tervezetet. Elmondta, hogy ez sok reformelképzelést tartalmaz, s rendkívül hasznos a külső erőforrások bevonása, melyek talán segíthetik a felhalmozott gondok megoldását. A HOSZ úgy látja: az új rendeleti koncepció sem biztosítja a rászorulók lakásgondjainak megoldását, ezért a lakásellátási és lakhatási támogatás egész rendszerének újragondolását szorgalmazza.

A kedvezményes üdültetés rendjéről szóló 35/2002. (V.10.) HM rendelet módosításáról szóló előterjeszés-tervezetet dr. Kirizbai János ezredes ismertette. A HM helyettes humánpolitikai főosztályvezetője szerint a térítési díjak emelését a piaci alapozásra való kényszerü áttérésként indokolta. Javaslatként hangzott el, hogy a téli időszakban a szociálisan rászorultak és a nyugdíjasok kapjanak kedvezményeket. A HOSZ nem tudja elfogadni, hogy a tárca a szociális juttatások egy részét képező kedvezményes üdülésekre egyre kisebb keretet biztosít, s ezzel nagyobb terhet ró az érintettekre. Ezért a HOSZ elvárja, hogy az intézményi rendszerből kivont pénzeket más formában – például üdülési támogatásként – juttassa vissza. A HOSZ szorgalmazza a szociálisan rászorultaknál üdülési támogatás biztosítását, csakúgy, mint az üdülési lehetőségek alapjainak újragondolását és a szabályozások megreformálását is.

A szaktárca rekonverziós tevékenységéről és ,,a haderő-átalakítás 2003-2006 közötti időszakában keletkezett foglalkoztatási kihívások kezelését szolgáló képzési program" 2004-2005. évi feladatainak végrehajtásáról szintén a helyettes humánpolitikai főosztályvezető számolt be. Krizbai ezredes kijelentette: a szerződéses állomány lesz a meghatározó célpont és országos szinten a budapestihez hasonló eredményes együttmüködéseket kell keresni.  A HOSZ támogatja a tárca azon törekvését, hogy a honvédségből kilépők számára mielőbb képzési- átképzési lehetőséget nyújtson. Nem tartható ugyanis az az állapot, hogy a tényleges kilépés és a tanfolyamok indítása között esetenként több hónapos várakozási idő van.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.