2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szerződésesek között Szentendrén

Hosz  |  2006. 01. 20., 20:00

A hét elején nyolcvankét szerződéses katona vonult be az MH Szentendrei Kiképző Központba, hogy megkezdje három hónapos alapkiképzését. Szentendre első alkalommal fogadott újoncokat, s ezt az alkalmat kihasználandó Mészáros Géza elnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő január 20-án aktuális kérdésekről tanácskoztak Takács István ezredessel, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola igazgatójával és Halász Sándor alezredessel, az MH Szentendrei Kiképző Központ parancsnok-helyettesével, ezt követően pedig a bevonult szerződéses katonákat is felkeresték...

A helyszínen megtudtuk, hogy a január 16-án bevonultakra – a négy szakaszban zajló kiképzés alatt - 80 óra komplex harcászati kiképzés, 78 óra katonai testnevelés és 48 óra lőkiképzés vár majd. Az órák számát tekintve jelentős a vegyivédelmi és a müszaki képzés – egyaránt 30–30 óra –, de nagy hangsúlyt kap az alaki és az egészségügyi kiképzés, valamint a katonai tereptani ismeretek és a szolgálati szabályzat elsajátítása is. A most bevonultak a kiképzést az új rendszer szerint kortárs párokban hajtják végre, naponta három különböző blokkban, blokkonként csaknem kétórás időtartamban.

Az elméleti képzést követő, pozitív élmények által ösztönzött, személyre szabott és visszaellenőrzött gyakorlati kiképzés után a most bevonultak úgynevezett járőrtípusú vizsga keretében bizonyítják majd rátermettségüket. Ez után kerülnek a velük szerződést kötött alakulatokhoz, illetőleg néhányan tovább folytatják a szakalapozó kiképzésüket. A Hosz tisztségviselői - az alakulat katonai vezetőivel folytatott tárgyalás után - a bevonult szerződéses katonákkal folytattak eszmecserét.

A bajtársakat Jáger Tibor köszöntötte, majd megtekintették a Honvédszakszervezet történetét és tevékenységét bemutató kisfilmet. Ezt követően Mészáros Géza elmondta, hogy a Hosz rendkívül intenzív tárgyalásokat folytat a munkáltatóval a Hjt. módosításáról, s aktívan részt vesz a jogszabályok előkészítésében - szakértőik minden, a katonákat érintő fontosabb kérdésben hallatják hangjukat. Ezt követően Jáger Tibor ismertette a szerződéses katonákkal az érdekérvényesítés lehetőségeit és a Hosz szolgáltatásait. Majd dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár speciális jogi kérdésekre adott válaszokat, ezt követően pedig a katonák közül többen egyéni problémájukra kértek megoldási javaslatot. A találkozó végén a hetvenegy új szerződéses katona közül ötvenkilencen döntöttek úgy, hogy tagjai kívánnak lenni a Honvédszakszervezetnek.

Közöttük volt Márkó Melinda, akinek a testvére már két éve katona, s most ő is úgy döntött, hogy a pozitív tapasztalatok alapján a fegyveres katonai szolgálatot választja. A húszéves Molnár Máté hosszú ideig kíván a Magyar Honvédség kötelékében szolgálatot teljesíteni, s mivel csak két gimnáziumi osztályt végzett el, elsősorban a tanulmányai folytatására helyezi a hangsúlyt. Az eseményen jelent volt Veisz Tibor, a Hosz haderőnemi képviselőjének helyettes vezetője is, aki elmondta: az alakulatnál jelenleg 220 katona tagja az érdekvédelmi szervezetnek, s újabb csoportok megalakítása is folyamatban van.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.