2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-ről jelentjük

Hosz  |  2006. 01. 24., 12:51

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) január 26-án tartotta évi első plenáris ülését. A rendezvényen a szaktárca vezetőjét Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára képviselte, a munkáltatói oldal ügyvivője dr.Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Mészáros Géza Hosz elnök volt. A Honvédszakszervezetet az elnök mellett Szincsák Gyula alelnök, valamint Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselte...

Napirend előtt - a www.honvedelem.hu weblapon megjelent - az eladásra tervezett honvédségi objektumokkal, a megmaradó helyőrségi klubok müködésével és jövőjével, illetve a megszünt helyőrségekben müködő társadalmi szervezetek elhelyezésével, valamint a 13.havi illetmények folyósításával kapcsolatos egységes honvédségi végrehajtást érintő kérdéseket tárgyalták meg.

A magántőke bevonásával megvalósítható megoldások integrálása a honvédelmi tárca lakásellátásába címü napirend előterjesztője dr. Lévai István Attila dandártábornok volt. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője - szóbeli kiegészítésében - elmondta, hogy szükséges a lakásfejlesztés, a lakásellátás modernizációja, illetve az egységes lakáskódex kiadása. A hozzászólók között Oláh Gábor elmondta: a Hosz támogatja a védelemgazdasági főosztályvezető előterjesztését, annál is inkább, mert az egységes szerkezet, a lakáskódex megvalósítása jól fogja szabályozni a lakásellátást. A katona-szakszervezet szociális és személyügyi ügyvivője hozzátette még, hogy a holtpontról történő jelentős elmozdulás ellenére az anyagi forrásokat, a keretösszegeket 2008 után mindenképpen növelni kell. Elhangzott az is, hogy a Hosz kéri, hogy a hivatásos tisztek is ugyanolyan támogatásban részesüljenek, mint a hivatásos tiszthelyettesek, emellett a szerződéses legénységi állomány lakhatási támogatásását is tovább kellene bővíteni.   

Ezt követően Grőb János ezredes, a HM HVK katonai tervezési főcsoprtfőnökség haderőszervezési osztályvezetője a haderő-átalakítás aktuális feladatairól adott rövid tájékoztatást. Mészáros Géza Hosz elnök azt kérte, hogy idén ne történjenek olyan szervezeti változások, melyek a tervekben nem szerepelnek, jelen pillanatban nem ismertek. 

A 2005. évi külföldi beiskolázások tapasztalatairól Magyar Ferenc mérnök ezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályának osztályvezetője szóbeli kiegészítésében elmondta: tapasztalat, hogy az eddig térítésmentes képzést biztosító államok - köztük Nagy-Britannia és Kanada is - bizonyos tanfolyamok esetében átálltak a térítéses képzési formára.  

A HM pályázatairól és a tárca éves kommunikációs feladatairól, a főbb nyilvánossági rendezvényekről és eseményekről Vámos Anna Eleonóra, a HM kommunikációs főosztályvezető-helyettese adott tájékoztatást. Miután a külső kommunikációról szóló közvéleménykutatási eredményeket, a bizalmi indexeket, a meglévő médiakapcsolatokat, a katonai PR programok médiahozadékát, valamint a belső tájékoztatásban elért eredményeket ismertette, aláhúzta: a belső arculat javításán még sokat kell dolgozni. A főbb célkitüzések között - egyebek melett - a munkahelyi közösségek hatékony müködésének támogatását említette. Az előterjesztő - a müveleti kommunikációról szólva - a missziókban szolgáló mintegy ezer katonát Magyarország követeinek, arcainak nevezte. Az idei tárcaszintü rendezvények közül kiemelte a gyakorlat-nyilvánossági napok mellett a Bevetés Próbákat is. A főosztályvezető-helyettes - ezt követően - a tárca civil szervezetekkel történő együttmüködési feladatairól és a 2006. évi pályázatokról is hasznos információkat adott.

A tárcaszintü érdekegyeztetés helyzetéről, valamint a 2006. évi első féléves munkaterv tervezetét Zsoldos Géza, HÉF titkár vezetésével vitatták meg a résztvevők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.