2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szerződésesek között, Szentendrén

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:48

Január közepén nyolcvankét szerzõdéses katona vonult be az MH Szentendrei Kiképzõ Központba, hogy megkezdje három hónapos alapkiképzését. Szentendre elõször fogadott újoncokat, s ezt az alkal¬mat kihasználandó Mészáros Géza elnök, dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivõ január 20-án aktuális kérdésekrõl tanácskoztak Takács István ezredessel, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskola igazgatójával és Halász Sándor alezredessel, az MH Szentendrei Kiképzõ Központ parancsnok-helyettesével, ezt követõen pedig a bevonult szerzõdéses katonákat is felkeresték.

A helyszínen megtudtuk, hogy a január 16-án bevonultakra – a négy szakaszban zajló kiképzés alatt – 80 óra komplex harcászati kiképzés, 78 óra katonai testnevelés és 48 óra lõkiképzés vár majd. Az órák számát tekintve jelentõs a vegyivédelmi és a mûszaki képzés – egyaránt 30–30 óra –, de nagy hangsúlyt kap az alaki és az egészségügyi kiképzés, valamint a katonai tereptani ismeretek és a szolgálati szabályzat elsajátítása is. A most bevonultak a kiképzést az új rendszer szerint kortárs párokban hajtják végre, naponta három különbözõ blokkban, blokkonként csaknem kétórás idõtartamban. Az elméleti képzést követõ, pozitív élmények által ösztönzött, személyre szabott és visszaellenõrzött gyakorlati kiképzés után a most bevonultak úgynevezett járõrtípusú vizsga keretében bizonyítják majd rátermettségüket. Ezután kerülnek a velük szerzõdést kötött alakulatokhoz, illetõleg néhányan tovább folytatják a szakalapozó kiképzésüket. A Hosz tisztségviselõi – az alakulat katonai vezetõivel folytatott tárgyalás után – a bevonult szerzõdéses katonákkal folytattak eszmecserét.

A bajtársakat Jáger Tibor köszöntötte, majd megtekintették a Honvédszakszervezet történetét és tevékenységét bemutató kisfilmet. Ezt követõen Mészáros Géza elmondta, hogy a Hosz rendkívül intenzív tárgyalásokat folytat a munkáltatóval a Hjt. módosításáról, s aktívan részt vesz a jogszabályok elõkészítésében - szakértõik minden, a katonákat érintõ fontosabb kérdésben hallatják hangjukat. Az elnök elõadása után Jáger Tibor ismertette a szerzõdéses katonákkal az érdekérvényesítés lehetõségeit és a Hosz szolgáltatásait, majd dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár speciális jogi kérdésekre adott válaszokat, ezt követõen pedig a katonák közül többen egyéni problémájukra kértek megoldási javaslatot. A találkozó végén az új szerzõdéses katonák közül ötvenkilencen döntöttek úgy, hogy tagjai kívánnak lenni a Honvédszakszervezetnek. Közöttük volt Márkó Melinda, akinek a testvére már két éve katona, s most õ is úgy döntött, hogy a pozitív tapasztalatok alapján a fegyveres katonai szolgálatot választja. A húszéves Molnár Máté hosszú ideig kíván a Magyar Honvédség kötelékében szolgálatot teljesíteni, s mivel csak két gimnáziumi osztályt végzett el, elsõsorban a tanulmányai folytatására helyezi a hangsúlyt. Az eseményen jelent volt Veisz Tibor, a Hosz haderõnemi képviselõjének helyettese is, aki elmondta: az alakulatnál jelenleg 220 katona tagja az érdekvédelmi szervezetnek, s újabb csoportok megalakítása is folyamatban van.

Munkaértekezlet a szerződéses szekciónál

A Magyar Honvédség személyi állományának - az önkéntes haderõre történõ áttérés óta - egyre jelentõsebb részét alkotják a szerzõdéses katonák. A róluk történõ gondoskodást, törõdést a Honvédszakszervezet is kiemelt feladatának tekinti. Ezért a szerzõdéses szekció munkáját is még hatékonyabbá szükséges tenni. A Szincsák Gyula alelnök vezetésével január 23-án - a budapesti központi irodán - lebonyolított szekció vezetõségi ülésen a legnagyobb katonai szervezeteknél szolgáló szerzõdéses katonák képviselõi mellett a Hosz elnöke, területi és szakmai ügyvivõi is résztvettek.

A Hosz alelnökének megnyitó szavai után - egyebek mellett - a szakszervezet 2006. évi legfontosabb célkitûzéseirõl, érdekvédelmi és érdekképviseleti feladatairól, valamint a nemzetközi és hazai kapcsolat¬rendszerérõl kaptak tájékoztatást a megjelent szerzõdéses katonák. Ezt követõen Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivõ a szakszervezet szolgáltatásait, illetve a területi ügyvivõk érdekvédelmi, érdekképviseleti munkában betöltött szerepét ismertette. A szakszervezet jogosítványairól, az érdekérvényesítési és a jogorvoslati lehetõségekrõl dr. Hortobágyi Tibor tájékoztatott. A jogi ügyvivõ - többek között - a választott tisztségviselõk munkajogi védelmérõl, a fegyelmi eljárások rendjérõl adott hasznos információkat, majd kiemelte a jogsegélyszolgálati tevékenység fontosságát is. A szerzõdéses szekció mûködési kereteirõl, a további lehetõségekrõl Szincsák Gyula beszélt. A Hosz alelnöke kiemelte: rendkívül lényeges a csapatoknál felmerülõ problémák, gondok idõbeni kezelése. A szekció vezetõségi ülésének végén - már Mészáros Géza elnök, Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivõ részvételével - konzultáción egyeztették a jövõbeni legfontosabb feladatokat. A szerzõdéses szekció küldöttértekezletét február 20-ára hívták össze, ekkor fogják a szekció új vezetõségét is megválasztani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.