2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hősök emlékére

2018. 10. 31., 11:24

A halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, kedden. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a megemlékezésen...

cikk_01.jpgA koszorúzás a rákoskeresztúri Újköztemetőben kezdődött, a magyar katonákra emlékező „Imádkozó katona” szobránál. A megemlékezésen az egykori olasz katonai sírkertnél, az első világháborús emlékműnél, valamint a lengyel, török, román és szovjet katonák sírhelyeinél rótták le kegyeletüket a megemlékezők. A koszorúzáson − mások mellett − részt vett Baráth Ernő dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskola vezetője, illetve megjelentek a Budapesti Katonai Attasétestület tagjai is.

cikk_02.jpg

A halottak napi megemlékezés a budaörsi német−magyar katonai temetőben folytatódott. A második világháborúban elesett, a temetőben nyugvó katonák emléke előtt tisztelgett Baráth Ernő dandártábornok és dr. Csikány Tamás ezredes. A Budaörs határában létesített katonatemető központi emlékhelyénél koszorút helyezett el a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége nevében Uwe Patz alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Bundeswehr által delegált csere- és összekötő tisztje, Kalóczi Imre, Budaörs alpolgármestere és Zsák András, a budaörsi Polgármesteri Kabinet munkatársa. Az emlékműnél Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, valamint Boros György, a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is fejet hajtott.

cikk_03.jpg

A háborús halottak emléke előtt tisztelegtek Solymáron is, a brit nemzetközösségi temetőben, ahol a hazánkban eltemetett angol, amerikai, ausztrál, dél-afrikai, francia, kanadai, lengyel és új-zélandi katonákra emlékeztek. A lengyel származású hősök előtt Tomasz Trzcinski ezredes, a Lengyel Köztársaság véderő- és légügyi attaséja tisztelgett. A dél-afrikai katonákra emlékezett Pumla Nene, a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségének első titkára. Az Egyesült Államok képviseletében Donald R. Baker ezredes, véderőattasé, a kanadai nagykövetség nevében pedig, Peter Kolakovics tanácsos koszorúzott. Miután elhelyezték a brit nagykövetség koszorúját a központi emlékműnél, Baráth Ernő dandártábornok és dr. Csikány Tamás ezredes, valamint dr. Szente Kálmán, Solymár nagyközség polgármestere emlékezett a háborús hősökre.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.