2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz 2018. november 26-27-én tartotta Küldöttgyűlését

2019. 01. 02., 12:50

A Honvédszakszervezet 2018. november 26-27-én tartotta soron következő küldöttgyűlését Balatonakarattyán az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban, amelyen az aktuális döntések meghozatala mellett a szakszervezeti vezetők részére számos hasznos előadás került megtartásra…

Czövek János elnök nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a megjelenteket, valamint javaslatot tett a tisztségviselők személyére. Levezető elnöknek Jakubik Andrást, segítőjének Lippai Csabát, Szavazatszámláló és mandátumvizsgáló Bizottság tagjának Katócs Zsoltot, Horváth Józsefnét, Bali Jánost, Balogh Tibort választották.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A határozatképesség megállapítása után a napirendi pontok ismertetését követően a Küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a beterjesztett napirendi pontokat.

Az elnökség tájékoztatóját Czövek János elnök tartotta meg.

Ismertette a 2019. évi bér és béren kívüli megállapodás tervezetét, a hjt. és a hvt. várható módosításait, a Honvédszakszervezet részvételéről a honvédségi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény kialakításában. Szót ejtett az elmúlt időszak tevékenységeiről, elvégzett feladatairól, a hazai és nemzetközi rendezvényeken való részvételről. Tájékoztatott az EUROMIL nagysikerű konferenciájáról és kongresszusáról, melyek Budapesten kerültek megtartásra.

A szakszervezet pályázatot nyújtott be, a munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektre . A tagjaink közül többen részt vettek a pályázati anyag elkészítésében, és azt a munkáltatóval közösen fogjuk végrehajtani. További partnereink e témakörben a HODOSZ és a LIGA szakszervezet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A Hjt. estleges módosításával kapcsolatban többen érdeklődtek, de a Hjt. jelen pillanatban nincs megnyitva. Elhangzott, hogy számos olyan téma merült fel már korábban is, ami a Hjt. egyes részeinek módosítását is igényelheti, többek között ilyen a túlóra elszámolás és annak díjazása, a lakhatási támogatási rendszer egyes elemei, elsősorban a szolgálati lakáshoz jutás szabályozása, és a pénzbeli lakhatási támogatások életkori korlátozása, stb. A fenti témákkal kapcsolatban néhány évvel ezelőtt jeleztük, hogy az akkor bevezetett módosításokkal a később szembesülő állomány körében az intézkedések nem fognak sikert aratni. A Honvédszakszervezet abban bízik, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a beérkező vélemények alapján, ha nem is ebben az évben, de jövőre tudunk módosítást kezdeményezni a legégetőbb kérdésekben.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Ezt követően a Hosz 2019. éves költségvetését Bazsik István alelnök terjesztette elő. A költségvetést vita nélkül többséggel fogadta el a Küldöttgyűlés.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A további napirendi pontokban elfogadásra került a Szendrei Zoltán által előterjesztett 2019. évi fontosabb feladatokról szóló, az Elnökség munkatervéről szóló, és a Rendezvénytervről szóló határozat.

Ezt követően döntöttek a küldöttek a „Szakszervezeti munkáért díj” odaítéléséről. Titkos szavazás során Hangel Rita és Dr. Daruka Norbert kapta meg az idén a díjat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Az első napi rendezvény ezt követően lezárásra került. Majd kötetlen fórum beszélgetésre került sor.

A második napon szakmai előadások hangzottak el a honvédelmi szféra aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a küszöbön álló jogszabályi változásokra, illetve a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos aktualitásokról.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Győri Péter ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály megbízott főosztályvezetője elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel folyamatos kapcsolatot és egyeztetést tartanak a jogszabályok előkészítésével kapcsolatban. Elhangzott, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt célja az állomány megtartása, a katonák jóléte és a haderő vonzóvá tétele.

Kiemelte, hogy a 2019-re tervezett, átlagosan öt százalékos béremelés a terveknek megfelelően megvalósul. A honvédelmi alkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatosan a főosztályvezető úgy fogalmazott, hogy a szaktárca célja ezzel az, hogy még kedvezőbb lehetőségeket teremtsen az eddig közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók számára, és még inkább kifejezze megbecsülését irántuk. A honvédelmi alkalmazottak jogait és kötelezettségeit a jövőben teljes mértékben a Honvédelmi Minisztérium határozza majd meg, és 2019-től illetményfejlesztésben, valamint számos plusz juttatásban részesülnek.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Dr. Udvardi Endre ezredes, a HM Jogi Főosztály vezetője az aktuális jogszabály-változásokról tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve azt, hogy a tárca sosem úgymond „elefántcsonttoronyban ülve” készíti el tervezeteit, mindig a hétköznapi életből kapott visszajelzések és egyeztetések mentén végzi ilyen jellegű munkáját.

Csajági Zsigmond ezredes, a HM Gazdasági, Tervezési és Szabályozási Főosztály vezető helyettes tájékoztatójából kiderült, hogy a 2019-es költségvetés nagy nyertese a honvédelmi ágazat lesz; ráadásul a kormányzati döntés értelmében 2024-re a védelmi kiadások el fogják érni a GDP két százalékát – ahogy azt egyébként a NATO is ajánlja szövetséges tagországainak. Ráadásul a katonák javuló élet- és munkakörülményeinek megteremtéséhez plusz kormányzati források is rendelkezésre állnak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: www.honvedelem.hu

Fotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.