2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz 2018. november 26-27-én tartotta Küldöttgyűlését

2019. 01. 02., 12:50

A Honvédszakszervezet 2018. november 26-27-én tartotta soron következő küldöttgyűlését Balatonakarattyán az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban, amelyen az aktuális döntések meghozatala mellett a szakszervezeti vezetők részére számos hasznos előadás került megtartásra…

Czövek János elnök nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a megjelenteket, valamint javaslatot tett a tisztségviselők személyére. Levezető elnöknek Jakubik Andrást, segítőjének Lippai Csabát, Szavazatszámláló és mandátumvizsgáló Bizottság tagjának Katócs Zsoltot, Horváth Józsefnét, Bali Jánost, Balogh Tibort választották.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A határozatképesség megállapítása után a napirendi pontok ismertetését követően a Küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a beterjesztett napirendi pontokat.

Az elnökség tájékoztatóját Czövek János elnök tartotta meg.

Ismertette a 2019. évi bér és béren kívüli megállapodás tervezetét, a hjt. és a hvt. várható módosításait, a Honvédszakszervezet részvételéről a honvédségi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény kialakításában. Szót ejtett az elmúlt időszak tevékenységeiről, elvégzett feladatairól, a hazai és nemzetközi rendezvényeken való részvételről. Tájékoztatott az EUROMIL nagysikerű konferenciájáról és kongresszusáról, melyek Budapesten kerültek megtartásra.

A szakszervezet pályázatot nyújtott be, a munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektre . A tagjaink közül többen részt vettek a pályázati anyag elkészítésében, és azt a munkáltatóval közösen fogjuk végrehajtani. További partnereink e témakörben a HODOSZ és a LIGA szakszervezet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A Hjt. estleges módosításával kapcsolatban többen érdeklődtek, de a Hjt. jelen pillanatban nincs megnyitva. Elhangzott, hogy számos olyan téma merült fel már korábban is, ami a Hjt. egyes részeinek módosítását is igényelheti, többek között ilyen a túlóra elszámolás és annak díjazása, a lakhatási támogatási rendszer egyes elemei, elsősorban a szolgálati lakáshoz jutás szabályozása, és a pénzbeli lakhatási támogatások életkori korlátozása, stb. A fenti témákkal kapcsolatban néhány évvel ezelőtt jeleztük, hogy az akkor bevezetett módosításokkal a később szembesülő állomány körében az intézkedések nem fognak sikert aratni. A Honvédszakszervezet abban bízik, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a beérkező vélemények alapján, ha nem is ebben az évben, de jövőre tudunk módosítást kezdeményezni a legégetőbb kérdésekben.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Ezt követően a Hosz 2019. éves költségvetését Bazsik István alelnök terjesztette elő. A költségvetést vita nélkül többséggel fogadta el a Küldöttgyűlés.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

A további napirendi pontokban elfogadásra került a Szendrei Zoltán által előterjesztett 2019. évi fontosabb feladatokról szóló, az Elnökség munkatervéről szóló, és a Rendezvénytervről szóló határozat.

Ezt követően döntöttek a küldöttek a „Szakszervezeti munkáért díj” odaítéléséről. Titkos szavazás során Hangel Rita és Dr. Daruka Norbert kapta meg az idén a díjat.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Az első napi rendezvény ezt követően lezárásra került. Majd kötetlen fórum beszélgetésre került sor.

A második napon szakmai előadások hangzottak el a honvédelmi szféra aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a küszöbön álló jogszabályi változásokra, illetve a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos aktualitásokról.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Győri Péter ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály megbízott főosztályvezetője elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel folyamatos kapcsolatot és egyeztetést tartanak a jogszabályok előkészítésével kapcsolatban. Elhangzott, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kiemelt célja az állomány megtartása, a katonák jóléte és a haderő vonzóvá tétele.

Kiemelte, hogy a 2019-re tervezett, átlagosan öt százalékos béremelés a terveknek megfelelően megvalósul. A honvédelmi alkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatosan a főosztályvezető úgy fogalmazott, hogy a szaktárca célja ezzel az, hogy még kedvezőbb lehetőségeket teremtsen az eddig közalkalmazotti jogviszonyban dolgozók számára, és még inkább kifejezze megbecsülését irántuk. A honvédelmi alkalmazottak jogait és kötelezettségeit a jövőben teljes mértékben a Honvédelmi Minisztérium határozza majd meg, és 2019-től illetményfejlesztésben, valamint számos plusz juttatásban részesülnek.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Dr. Udvardi Endre ezredes, a HM Jogi Főosztály vezetője az aktuális jogszabály-változásokról tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve azt, hogy a tárca sosem úgymond „elefántcsonttoronyban ülve” készíti el tervezeteit, mindig a hétköznapi életből kapott visszajelzések és egyeztetések mentén végzi ilyen jellegű munkáját.

Csajági Zsigmond ezredes, a HM Gazdasági, Tervezési és Szabályozási Főosztály vezető helyettes tájékoztatójából kiderült, hogy a 2019-es költségvetés nagy nyertese a honvédelmi ágazat lesz; ráadásul a kormányzati döntés értelmében 2024-re a védelmi kiadások el fogják érni a GDP két százalékát – ahogy azt egyébként a NATO is ajánlja szövetséges tagországainak. Ráadásul a katonák javuló élet- és munkakörülményeinek megteremtéséhez plusz kormányzati források is rendelkezésre állnak.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: www.honvedelem.hu

Fotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.