2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„A katonai hierarchia legmagasabb fokán a haza áll”

2017. 02. 14., 15:15

Napjaink folyamatosan változó világában is a régi értékek, így a bajtársiasság, a bátorság, az önfeláldozás, a közösségért való kiállás a legfőbb katonai erények – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 14-én, Budapesten, a haderő éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén. A rendezvényt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a vezetői értekezleten...

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartották kedden a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletét. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Áder János köztársasági elnök. A biztonság iránti vágy kezdetektől fogva elválaszthatatlan az embertől, és a közös biztonság minden létező közösség létezésének és túlélésének alapja – fogalmazott az államfő. A biztonságot az ember teremti meg, ráadásul folyamatosan dolgozni kell érte. Minden magyar állampolgár tehet azért, hogy biztonságban éljünk, a legnagyobb felelősség azonban azokra hárul, akiknek a biztonság megóvása a hivatása – szögezte le Áder János.

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, a biztonság történelmi koronként mást és mást kíván meg tőlünk. A 20. század végén, főleg a NATO-csatlakozást követően joggal hihettük, hogy a magyar katonák fő feladata, felelőssége a felkészülés és a készenlét, klasszikus harcászati aktivitásra pedig csak határainktól távol, külhoni missziókban lehet szükség. Ma ezzel szemben a katonák a határok mentén is állandó, napi védelmi feladatokat látnak el, és noha nem a fegyvereké a főszerep, a tét így is Magyarország szuverenitása, önrendelkezése, biztonsága. Jószerivel a teljes Magyar Honvédség részt vesz vagy vett a déli határok védelmében, összesen több mint tizenötezer katona teljesített szolgálatot a határon több mint félezer haditechnikai eszköz és jármű segítségével. Jelenleg is több mint hatezres állománykeret dolgozik itt váltásban. A cél érvénye juttatni Magyarország azon jogát és kötelességét, hogy ellenőrzés alatt tartsa saját határait. „Magyarország nem lehet átjáróház, területére csak ellenőrzött módon léphet bárki” – jelentette ki Áder János. Ehhez támogatást is kapunk, ennek jegyében dolgoznak együtt katonáinkkal a cseh és a szlovák katonák után jelenleg az osztrák védelmi erők.

 

Áder János felhívta a figyelmet a Zrínyi 2026 átfogó honvédelmi és haderő-fejlesztési programra, amelynek célja az új típusú kihívásokhoz megfelelő körülményeket biztosítva megteremteni az új, 21. századi biztonságot. A közvélemény ugyanakkor a változó feltételrendszerben is azt várja a katonáktól, hogy változatlan katonaerényekkel, hűséggel, becsülettel szolgáljanak. „Feladataik legfőbb forrása az eskü, amelyet egykor hazájuknak tettek: a katonai hierarchia legmagasabb fokán a haza áll” – jelentette ki Áder János. „A haza minden előtt!” – zárta beszédét az államfő.

Eredményes 2016

A köztársasági elnök után dr. Simicskó István mondott beszédet. „A Magyar Honvédség 2016-ban eredményes évet zárt” – szögezte le a honvédelmi miniszter, aki minden magyar katonának köszönetet mondott szolgálatáért, teljesítse feladatait akár a határ mentén, akár külhoni missziókban, beleértve ebbe egyaránt a hivatásos, szerződéses és tartalékos állományt is. „A haza védelme nemzeti ügy, amiben minden magyar állampolgárnak lehetősége van részt vállalni” – tette hozzá.

Aki azért jön, hogy ártson, mindig kész tervekkel érkezik – idézte a régi római mondást dr. Simicskó István, aki azt is hangsúlyozta: az államok az emberiség történeti fejlődése során eleve azért jöttek létre, hogy garantálják lakóik biztonságát, ezáltal fejlődésüket, gyarapodásukat. Mindennapi tevékenységünket tehát felelősségtudatnak kell áthatnia, a biztonság pedig nem állandó, mindennap dolgozni kell érte.

 

Átfogó fejlesztések

Az információs kor fegyverei egyre könnyebben elérhetők és használhatók, ráadásul bárki számára, és egyre gyorsabban: ezt láttuk a migrációs válság során, a terrortámadások megszervezésében – idézte fel dr. Simicskó István. A modern nehézségek mellett azonban továbbra is szembesülnünk kell a hagyományos katonai kihívásokkal is. A miniszter rámutatott: az elmúlt másfél évben megváltozott Magyarország biztonsági környezete, de stabilan állunk ebben a változó világban. Hazánk biztos pont, amely képes megvédeni határait: hatékony választ adtunk a migrációs válsághelyzetre az Alaptörvény módosításával és a határvédelemmel. Elfogadás előtt áll az új nemzetbiztonsági stratégia, készül az új katonai stratégia, és növekszik a védelmi költségvetés is. Ennek köszönhetően elindulhatott a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program is.

Mint a miniszter mondta, a hadsereg erejét mindig a katonák szellemisége adja a kiképzés és az eszközök mellett, így az állományt meg kell becsülni, a katonákat kell a középpontba helyezni. Ennek jegyében megkezdődött és idén január 1-től is folytatódott az illetményemelés, a tárca pedig döntést hozott róla, hogy kártalanítást nyújt az állománynak a Honvéd Egészségpénztárral történtek után is. Életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, bővült az árvaellátási rendszer, példaértékű bérmegállapodást kötött a tárca a szakszervezetekkel, és rég látott mértékű év végi plusz juttatásokat biztosított a katonáknak.

Megfelelő válaszok a modern kihívásokra

Dr. Simicskó István elmondta: mivel a magyar gazdaság jobban teljesít, mint korábban, az éves, GDP-részarányos 0,1 százalékos emeléssel történelmi esély nyílik a Magyar Honvédség fejlesztésére, így ennek érdekében meg is indult a közép- és hosszútávú tervezés. A Zrínyi 2026 az elmúlt negyed évszázad legnagyobb haderő-fejlesztési programja, amelynek célja, hogy általa megfelelő válaszokat adjon a honvédség a jelen és a jövő biztonsági kihívásaira.

 

Mindez változásokat jelent az önkéntes tartalékos rendszerben, ahol a cél az, hogy minden járásban működjön önkéntes tartalékos egység. Megalakult a Honvédelmi Sportszövetség is, amely a sportokon keresztül szándékozik megszólítani a fiatalokat. Útjára indul a kadétprogram, amely a honvédelmi nevelés kiteljesítésére ad lehetőséget, de ismét él a honvédelmi ösztöndíjasok rendszere is. Ami a haderő szervezetét illeti, létrejött az MH Katonai Rendészeti Központ, amely már az európai terrorfenyegetettség nyomán alakult meg. Megerősödött az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred, amely a jövőben akár dandárképességűvé is alakulhat, létrejött az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, amely az önkéntes tartalékos rendszer bővítésében is kulcsszerepet lát el.

A technikai eszközöket illetően dr. Simicskó István kiemelte: a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, és 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel bővült a helikopterképesség, amely kicsi, de fontos lépés. Megkezdődött és előreláthatólag májusra befejeződik négy plusz egy Mi−17-es helikopter nagyjavítása is, és négy új Zlin kisgéppel is gyarapszik a légierő. A gépjármű-fejlesztési program is elindult, mint ahogy kiemelt feladat az egyéni felszerelések és a légi szállítóképesség fejlesztése is. Ugyanígy szükség van új helikopterflottára, a tüzér- és légvédelmi képességek fejlesztésére, a híradó-informatikai rendszer modernizálására. Megindult az együttgondolkodás a magyar hadiipar újjáélesztésére is. A cél, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon.

A beszédet követően a honvédelmi miniszter, illetve dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök zárt körben tartott évértékelő és feladatszabó beszédet a tárca és a honvédség megjelent mintegy kétszáz képviselőjének.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 12. 04., 13:22
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017. 11. 20., 13:59
Még Karácsony előtt a teljes személyi állomány egységesen 45.000 forint utalványban részesül. A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2017. november 20-án megállapodás került aláírásra „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól”.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
2017-11-22 11:05:03
2017.12.31-ig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségekkel és korlátlan belföldi és EU-n belüli beszélgetéssel készülnek az ünnepekre.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.