2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„A katonai hierarchia legmagasabb fokán a haza áll”

2017. 02. 14., 15:15

Napjaink folyamatosan változó világában is a régi értékek, így a bajtársiasság, a bátorság, az önfeláldozás, a közösségért való kiállás a legfőbb katonai erények – fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 14-én, Budapesten, a haderő éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén. A rendezvényt Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a vezetői értekezleten...

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartották kedden a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletét. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Áder János köztársasági elnök. A biztonság iránti vágy kezdetektől fogva elválaszthatatlan az embertől, és a közös biztonság minden létező közösség létezésének és túlélésének alapja – fogalmazott az államfő. A biztonságot az ember teremti meg, ráadásul folyamatosan dolgozni kell érte. Minden magyar állampolgár tehet azért, hogy biztonságban éljünk, a legnagyobb felelősség azonban azokra hárul, akiknek a biztonság megóvása a hivatása – szögezte le Áder János.

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, a biztonság történelmi koronként mást és mást kíván meg tőlünk. A 20. század végén, főleg a NATO-csatlakozást követően joggal hihettük, hogy a magyar katonák fő feladata, felelőssége a felkészülés és a készenlét, klasszikus harcászati aktivitásra pedig csak határainktól távol, külhoni missziókban lehet szükség. Ma ezzel szemben a katonák a határok mentén is állandó, napi védelmi feladatokat látnak el, és noha nem a fegyvereké a főszerep, a tét így is Magyarország szuverenitása, önrendelkezése, biztonsága. Jószerivel a teljes Magyar Honvédség részt vesz vagy vett a déli határok védelmében, összesen több mint tizenötezer katona teljesített szolgálatot a határon több mint félezer haditechnikai eszköz és jármű segítségével. Jelenleg is több mint hatezres állománykeret dolgozik itt váltásban. A cél érvénye juttatni Magyarország azon jogát és kötelességét, hogy ellenőrzés alatt tartsa saját határait. „Magyarország nem lehet átjáróház, területére csak ellenőrzött módon léphet bárki” – jelentette ki Áder János. Ehhez támogatást is kapunk, ennek jegyében dolgoznak együtt katonáinkkal a cseh és a szlovák katonák után jelenleg az osztrák védelmi erők.

 

Áder János felhívta a figyelmet a Zrínyi 2026 átfogó honvédelmi és haderő-fejlesztési programra, amelynek célja az új típusú kihívásokhoz megfelelő körülményeket biztosítva megteremteni az új, 21. századi biztonságot. A közvélemény ugyanakkor a változó feltételrendszerben is azt várja a katonáktól, hogy változatlan katonaerényekkel, hűséggel, becsülettel szolgáljanak. „Feladataik legfőbb forrása az eskü, amelyet egykor hazájuknak tettek: a katonai hierarchia legmagasabb fokán a haza áll” – jelentette ki Áder János. „A haza minden előtt!” – zárta beszédét az államfő.

Eredményes 2016

A köztársasági elnök után dr. Simicskó István mondott beszédet. „A Magyar Honvédség 2016-ban eredményes évet zárt” – szögezte le a honvédelmi miniszter, aki minden magyar katonának köszönetet mondott szolgálatáért, teljesítse feladatait akár a határ mentén, akár külhoni missziókban, beleértve ebbe egyaránt a hivatásos, szerződéses és tartalékos állományt is. „A haza védelme nemzeti ügy, amiben minden magyar állampolgárnak lehetősége van részt vállalni” – tette hozzá.

Aki azért jön, hogy ártson, mindig kész tervekkel érkezik – idézte a régi római mondást dr. Simicskó István, aki azt is hangsúlyozta: az államok az emberiség történeti fejlődése során eleve azért jöttek létre, hogy garantálják lakóik biztonságát, ezáltal fejlődésüket, gyarapodásukat. Mindennapi tevékenységünket tehát felelősségtudatnak kell áthatnia, a biztonság pedig nem állandó, mindennap dolgozni kell érte.

 

Átfogó fejlesztések

Az információs kor fegyverei egyre könnyebben elérhetők és használhatók, ráadásul bárki számára, és egyre gyorsabban: ezt láttuk a migrációs válság során, a terrortámadások megszervezésében – idézte fel dr. Simicskó István. A modern nehézségek mellett azonban továbbra is szembesülnünk kell a hagyományos katonai kihívásokkal is. A miniszter rámutatott: az elmúlt másfél évben megváltozott Magyarország biztonsági környezete, de stabilan állunk ebben a változó világban. Hazánk biztos pont, amely képes megvédeni határait: hatékony választ adtunk a migrációs válsághelyzetre az Alaptörvény módosításával és a határvédelemmel. Elfogadás előtt áll az új nemzetbiztonsági stratégia, készül az új katonai stratégia, és növekszik a védelmi költségvetés is. Ennek köszönhetően elindulhatott a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program is.

Mint a miniszter mondta, a hadsereg erejét mindig a katonák szellemisége adja a kiképzés és az eszközök mellett, így az állományt meg kell becsülni, a katonákat kell a középpontba helyezni. Ennek jegyében megkezdődött és idén január 1-től is folytatódott az illetményemelés, a tárca pedig döntést hozott róla, hogy kártalanítást nyújt az állománynak a Honvéd Egészségpénztárral történtek után is. Életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, bővült az árvaellátási rendszer, példaértékű bérmegállapodást kötött a tárca a szakszervezetekkel, és rég látott mértékű év végi plusz juttatásokat biztosított a katonáknak.

Megfelelő válaszok a modern kihívásokra

Dr. Simicskó István elmondta: mivel a magyar gazdaság jobban teljesít, mint korábban, az éves, GDP-részarányos 0,1 százalékos emeléssel történelmi esély nyílik a Magyar Honvédség fejlesztésére, így ennek érdekében meg is indult a közép- és hosszútávú tervezés. A Zrínyi 2026 az elmúlt negyed évszázad legnagyobb haderő-fejlesztési programja, amelynek célja, hogy általa megfelelő válaszokat adjon a honvédség a jelen és a jövő biztonsági kihívásaira.

 

Mindez változásokat jelent az önkéntes tartalékos rendszerben, ahol a cél az, hogy minden járásban működjön önkéntes tartalékos egység. Megalakult a Honvédelmi Sportszövetség is, amely a sportokon keresztül szándékozik megszólítani a fiatalokat. Útjára indul a kadétprogram, amely a honvédelmi nevelés kiteljesítésére ad lehetőséget, de ismét él a honvédelmi ösztöndíjasok rendszere is. Ami a haderő szervezetét illeti, létrejött az MH Katonai Rendészeti Központ, amely már az európai terrorfenyegetettség nyomán alakult meg. Megerősödött az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred, amely a jövőben akár dandárképességűvé is alakulhat, létrejött az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, amely az önkéntes tartalékos rendszer bővítésében is kulcsszerepet lát el.

A technikai eszközöket illetően dr. Simicskó István kiemelte: a két balesetet szenvedett Gripent pótolta a haderő, és 2016-ban két darab AS−350B könnyűhelikopterrel bővült a helikopterképesség, amely kicsi, de fontos lépés. Megkezdődött és előreláthatólag májusra befejeződik négy plusz egy Mi−17-es helikopter nagyjavítása is, és négy új Zlin kisgéppel is gyarapszik a légierő. A gépjármű-fejlesztési program is elindult, mint ahogy kiemelt feladat az egyéni felszerelések és a légi szállítóképesség fejlesztése is. Ugyanígy szükség van új helikopterflottára, a tüzér- és légvédelmi képességek fejlesztésére, a híradó-informatikai rendszer modernizálására. Megindult az együttgondolkodás a magyar hadiipar újjáélesztésére is. A cél, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon.

A beszédet követően a honvédelmi miniszter, illetve dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök zárt körben tartott évértékelő és feladatszabó beszédet a tárca és a honvédség megjelent mintegy kétszáz képviselőjének.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 10. 10., 10:43
Az év utolsó nagy rendezvényére gyűlt össze 50 taggal a Hosz nyugállományú tagozatának kaposvári alapszervezete azzal a céllal, hogy megemlékezzenek az aradi 13 vértanúról és, hogy köszöntsék a szép kort megélt tagtársaikat.
2017. 10. 03., 09:53
Közel százötven önkéntes területvédelmi (ÖTT) és csaknem száz önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) vonult be szeptember 27-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisára. A terepfoglalkozások mellett elméleti felkészítésen és alaki foglalkozásokon vesznek részt, a kiképzés zárásaként pedig ünnepélyes keretek között mondják el esküjüket.
2017. 10. 03., 08:57
„A pákozdi csata diadala követendő példát kínál és önbizalommal tölthet el minden magyart, hogy mi is tudunk győzni, és meg tudjuk védeni nemzeti értékeinket, hagyományainkat és hazánkat” - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a pákozd-sukorói csata 169. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezésen, a pákozdi Katonai Emlékparkban, szeptember 29-én, pénteken. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a rendezvényen...
2017-10-03 08:19:06
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője tárgyalás miatt 2017. október 04-e (szerda) helyett október 03-án (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-09-29 11:54:07
Már az év végén megérkezhetnek az első légiszállító repülőgépek a Magyar Honvédséghez – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter szeptember 26-án, kedden a tárca fővárosi épületében tartott sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel.
2017-09-29 11:50:34
Lehet, hogy húsz év múlva már nem lesz szükség könyvelőkre, adminisztratív feladatokat ellátó irodai munkavállalókra és járművezetőkre, de olyan fiatalokra igen, akik a jövőben is áttekintik az előttük álló kihívásokat. Ahogyan ezt a fiatal ligások 2017. szeptember 22-24-én megtették.
2017-09-29 11:47:44
2017. szeptember 26-án megérkeztek a kedvezményekre jogosító LIGA tagakártyák a szakszervezeti székházba, és hamarosan a MOL-kártyákat is kezükbe foghatják a LIGA Szakszervezetek tagjai. Balázs Norbertet kérdeztük a megújult szolgáltatási csomagról.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.

  Háború Művészete magazin

Július 31-én új parancsnok került az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) élére Bárdos Antal ezredes személyében, aki Fejes Károly alezredestől, az addigi megbízott parancsnoktól vette át a csapatzászlót.