2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A V4-ek Nemzetközi Konferenciája

2019. 09. 10., 09:36

Tatranské Zrubyban tartották XXI. találkozójukat 2019. szeptember 05-06-án a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István alelnök és Bácskai István elnökségi tag képviselte. A tanácskozáson áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

A V4 tagországok reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezeteinek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országuk katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztési irányait, az elért eredményeket, valamint az érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és tevékenységét.

A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly hazánkban, Szolnokon tartották az érdekképviseletek a XX. konferenciájukat, ahol Czövek János elnök adta át a soron következő elnökséget, Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek, a szlovák érdekképviseleti szervezet vezetőjének.

A tanácskozás kezdetén Eugen Bitera nyugállományú alezredes északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezete nevében üdvözölte a lengyel delegáció vezetőjét, Wiesław Banaszewski ezredest, a cseh delegáció vezetőjét František Beránek nyugállományú ezredest, és a Honvédszakszervezet delegációjának vezetőjét Czövek János alezredest, valamint a nemzetközi delegáció tagjait.

 

A cseh delegáció képviseletében František Beránek nyugállományú ezredes, a konferencia fő témájának keretében, a csehországi illetmény és egyéb juttatási rendszerekről, valamint a lakhatás támogatás témaköréről tartott előadást.

A második előadás során, Bácskai István őrnagy ismertette, a Magyar Honvédség Humánstratégiájához kapcsolódóan, a katonai életpálya modell pilléreit és annak elemeit, a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének irányait, a katonák toborzásának és megtartásának rendszerét.

 

A következő előadás keretében, Wiesław Banaszewski ezredes , a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a lengyel katonai életpálya és előmeneteli rendszer sajátosságait és humánszolgálati rendszerét.

Végezetül, a házigazda szlovák küldöttség képviseletében, Zdenko Baranec őrnagy a szlovák Védelmi Minisztérium katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás jövőbeli fejlesztési irányait mutatta be.

Az előadások végén, a delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben bekövetkezett történésekről, fontosabb eseményekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

 

A négy ország katonai érdekképviseleti szervezeteinek delegációi ezt követően megkoszorúzták Liptovsky Mikulás-on a II. világháború során ott folyt harcokban elesett katonák emlékművét. Majd General Milan Rastislav Stefánik Fegyveres Erők Akadémiáján tettek látogatást a delegációk, ahol először az Akadémia rektora tartott előadást a katonai tanintézetről, majd megtekintették az Akadémia szimulációs és gyakoroltató központját.

A konferencia, a V4 tagországok katonai toborzási és megtartási rendszeréről, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeiről, szükségszerűségéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2020-ban, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXII. találkozóját Csehországban rendezik meg. A soros elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Eugen Bitera nyugállományú alezredes, a szlovák delegáció vezetője, adta át František Beránek nyugállományú ezredesnek, a cseh katonai érdekképviseleti szervezet képviselőjének.

Szöveg: Czövek János, Bácskai István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.