2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A V4-ek Nemzetközi Konferenciája

2019. 09. 10., 09:36

Tatranské Zrubyban tartották XXI. találkozójukat 2019. szeptember 05-06-án a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István alelnök és Bácskai István elnökségi tag képviselte. A tanácskozáson áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

A V4 tagországok reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezeteinek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országuk katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztési irányait, az elért eredményeket, valamint az érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és tevékenységét.

A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly hazánkban, Szolnokon tartották az érdekképviseletek a XX. konferenciájukat, ahol Czövek János elnök adta át a soron következő elnökséget, Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek, a szlovák érdekképviseleti szervezet vezetőjének.

A tanácskozás kezdetén Eugen Bitera nyugállományú alezredes északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezete nevében üdvözölte a lengyel delegáció vezetőjét, Wiesław Banaszewski ezredest, a cseh delegáció vezetőjét František Beránek nyugállományú ezredest, és a Honvédszakszervezet delegációjának vezetőjét Czövek János alezredest, valamint a nemzetközi delegáció tagjait.

 

A cseh delegáció képviseletében František Beránek nyugállományú ezredes, a konferencia fő témájának keretében, a csehországi illetmény és egyéb juttatási rendszerekről, valamint a lakhatás támogatás témaköréről tartott előadást.

A második előadás során, Bácskai István őrnagy ismertette, a Magyar Honvédség Humánstratégiájához kapcsolódóan, a katonai életpálya modell pilléreit és annak elemeit, a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének irányait, a katonák toborzásának és megtartásának rendszerét.

 

A következő előadás keretében, Wiesław Banaszewski ezredes , a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a lengyel katonai életpálya és előmeneteli rendszer sajátosságait és humánszolgálati rendszerét.

Végezetül, a házigazda szlovák küldöttség képviseletében, Zdenko Baranec őrnagy a szlovák Védelmi Minisztérium katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás jövőbeli fejlesztési irányait mutatta be.

Az előadások végén, a delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben bekövetkezett történésekről, fontosabb eseményekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

 

A négy ország katonai érdekképviseleti szervezeteinek delegációi ezt követően megkoszorúzták Liptovsky Mikulás-on a II. világháború során ott folyt harcokban elesett katonák emlékművét. Majd General Milan Rastislav Stefánik Fegyveres Erők Akadémiáján tettek látogatást a delegációk, ahol először az Akadémia rektora tartott előadást a katonai tanintézetről, majd megtekintették az Akadémia szimulációs és gyakoroltató központját.

A konferencia, a V4 tagországok katonai toborzási és megtartási rendszeréről, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeiről, szükségszerűségéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2020-ban, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXII. találkozóját Csehországban rendezik meg. A soros elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Eugen Bitera nyugállományú alezredes, a szlovák delegáció vezetője, adta át František Beránek nyugállományú ezredesnek, a cseh katonai érdekképviseleti szervezet képviselőjének.

Szöveg: Czövek János, Bácskai István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.