2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A V4-ek Nemzetközi Konferenciája

2019. 09. 10., 09:36

Tatranské Zrubyban tartották XXI. találkozójukat 2019. szeptember 05-06-án a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök, Bazsik István alelnök és Bácskai István elnökségi tag képviselte. A tanácskozáson áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

A V4 tagországok reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezeteinek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országuk katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztési irányait, az elért eredményeket, valamint az érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és tevékenységét.

A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly hazánkban, Szolnokon tartották az érdekképviseletek a XX. konferenciájukat, ahol Czövek János elnök adta át a soron következő elnökséget, Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek, a szlovák érdekképviseleti szervezet vezetőjének.

A tanácskozás kezdetén Eugen Bitera nyugállományú alezredes északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezete nevében üdvözölte a lengyel delegáció vezetőjét, Wiesław Banaszewski ezredest, a cseh delegáció vezetőjét František Beránek nyugállományú ezredest, és a Honvédszakszervezet delegációjának vezetőjét Czövek János alezredest, valamint a nemzetközi delegáció tagjait.

 

A cseh delegáció képviseletében František Beránek nyugállományú ezredes, a konferencia fő témájának keretében, a csehországi illetmény és egyéb juttatási rendszerekről, valamint a lakhatás támogatás témaköréről tartott előadást.

A második előadás során, Bácskai István őrnagy ismertette, a Magyar Honvédség Humánstratégiájához kapcsolódóan, a katonai életpálya modell pilléreit és annak elemeit, a humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének irányait, a katonák toborzásának és megtartásának rendszerét.

 

A következő előadás keretében, Wiesław Banaszewski ezredes , a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a lengyel katonai életpálya és előmeneteli rendszer sajátosságait és humánszolgálati rendszerét.

Végezetül, a házigazda szlovák küldöttség képviseletében, Zdenko Baranec őrnagy a szlovák Védelmi Minisztérium katonai toborzási és megtartási rendszerét, valamint a humánerőforrás-gazdálkodás jövőbeli fejlesztési irányait mutatta be.

Az előadások végén, a delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben bekövetkezett történésekről, fontosabb eseményekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

 

A négy ország katonai érdekképviseleti szervezeteinek delegációi ezt követően megkoszorúzták Liptovsky Mikulás-on a II. világháború során ott folyt harcokban elesett katonák emlékművét. Majd General Milan Rastislav Stefánik Fegyveres Erők Akadémiáján tettek látogatást a delegációk, ahol először az Akadémia rektora tartott előadást a katonai tanintézetről, majd megtekintették az Akadémia szimulációs és gyakoroltató központját.

A konferencia, a V4 tagországok katonai toborzási és megtartási rendszeréről, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó humánerőforrás-gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeiről, szükségszerűségéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2020-ban, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXII. találkozóját Csehországban rendezik meg. A soros elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Eugen Bitera nyugállományú alezredes, a szlovák delegáció vezetője, adta át František Beránek nyugállományú ezredesnek, a cseh katonai érdekképviseleti szervezet képviselőjének.

Szöveg: Czövek János, Bácskai István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.