2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A válság ellenszere a szolidaritás

2020. 05. 01., 09:34

Május elseje alkalmából a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség nyilatkozatott ett közzé "Közös világunk: munkahelyek, jövedelem, szociális védelem" címmel.

Ahogy a COVID-19 világjárvány világszert pusztítást okoz, az emberiség történelmének legnagyobb szolidaritását tapasztaljuk. A leállások és a bezártság most a világ népességének nagy részét érintik, azért, hogy megakadályozható legyen a vírus közösségeken belüli gyors terjedése és megvédhetők legyenek az idősek és a már meglévő egészségügyi problémákkal rendelkezők. Az élet és megélhetés védelme érdekében tett intézkedések gazdasági és társadalmi hatása megzavarta a munka világát, az alacsony fizetésű, bizonytalan helyzetű munkavállalók túl sok országban viselik mindennek a terhét. A járványra adott válasz középpontjában helyesen az elszigetelés és a mérséklés, és a frontvonalban álló egészségügyi és gondozók, valamint sok más létfontosságú ágazatban dolgozó ember támogatása áll. A vírus terjedése ellen folyó harcot minden munkahelyen, a világ minden részén vívják.

Május 1-jén az egészségügyben, a gondozásban és más frontvonali ágazatokban dolgozók előtt tisztelgünk, akiknek munkája elengedhetetlen az életek megmentéshez, valamint a létfontosságú termékek és szolgáltatások biztosításához.

Emberek tízezrei haltak meg, és még sokan fognak szenvedni tartós egészségügyi hatásokkal. Az előrejelzések szerint 200 millió munkahely szűnik meg, emberek millióit fenyegeti az a veszély, hogy visszakerülnek a szegénységbe, és a már meglévő hatalmas egyenlőtlenség még nagyobb lesz. A világ népességének kétharmada súlyosan kitett a nem megfelelő vagy hiányzó szociális védelemnek, sokan nyomorral és éhezéssel néznek szembe.

A válság hatásai brutálisan rávilágítottak a dolgozó nőkre és férfiakra kényszerített globalizáció modelljének hiányosságaira. A közegészségügyi rendszereket legyengítették a megszorítások, és a munkavállalók jogainak eróziója megszámlálhatatlan munkavállalót tett kiszolgáltatottá. A nőkre, a migráns munkavállalókra, az etnikai kisebbségekre és a megkülönböztetéseknek kitettekre különösen súlyos teher nehezedik. Ennek meg kell változnia.

E válság ellenszere a szolidaritás, ami a szakszervezetek éltető eleme, a történelem során és napjainkban is. Minden országnak együtt kell működnie a kezdő COVID-19 hullám leküzdésében és a jövőre való felkészülésben. Üdvözöljük azokat a kormányokat, amelyek teljes mértékben alkalmazzák a szociális párbeszédet a válság kezelésére, valamint az emberek bérének, jövedelemtámogatásának a biztosítására. Elítéljük azokat a kormányokat, amelyek megtagadják az együttműködést a szakszervezetekkel saját országukban, vagy más államokkal a nemzetközi térben, akik tagadják a világjárvány valóságát, vagy megengedik az erőszakot és az emberi jogok megsértését, hatalmas költségeket okozva saját népük kárára. Hasonlóképpen elítéljük a válságból hasznot húzni akaró vállalati ragadozókat. Követeljük, hogy minden vállalat tartsa tiszteletben a munkavállalók jogait, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a kormányok ezt biztosítsák. Megerősítjük elkötelezettségünket a szélsőjobb elleni küzdelem mellett, hogy megállítsuk azt, hogy tőkét húzzanak a válságból, és hogy tovább aláássák a demokráciát és az emberi jogokat.

Senkit sem lehet hátra hagyni. A helyreállítás, az újra építkezés középpontjában a a mindenki számára hozzáférhető közegészségügybe és az ellátásba, gondozásba való jelentős beruházásoknak, valamint a munkavállalói jogok teljes mértékű tiszteletben tartásának kell állniuk. A világgazdaság újraindításának három fő célkitűzéssel kell bírnia:

Munkahelyek: Munkahelyek milliói semmisülnek meg. A teljes foglalkoztatottság kell, hogy a cél legyen, mindenki számára tisztességes munkával; egészséges és biztonságos körülményekkel; az informális munka formalizálásával; és a bizonytalan foglalkoztatási formák felszámolásával.

JÖVEDELMEK: A bérek aránya a globális gazdaságban évtizedek óta csökken, és a válsággal azt kockáztatjuk, hogy az tovább zuhan. Mindenütt biztosítani kell a minimálbéreket, minden munkavállaló számára biztosítani kell a kollektív tárgyaláshoz való jogot, és meg kell szüntetni a nemek közötti bérszakadékot.

SZOCIÁLIS VÉDELEM: Emberek milliárdjai maradtak szociális védelem nélkül, és súlyos veszélynek vannak kitéve a válság pusztító egészségi és gazdasági hatásai miatt. Most van itt az ideje a globális együttműködésnek, mindenki számára finanszírozva a szociális védelmet. A világ nem fordíthat hátat a leginkább rászorulóknak, és nem fordíthat hátat egy befogadó és rugalmas jövő újjáépítése szükségességének sem.

Ezek a célok elengedhetetlenek a gazdaság újraindításában, ahhoz, hogy az egészség és jólét mindenki számára biztosított legyen az élő bolygónkon. Minden kormányt és nemzetközi intézményt felszólítunk, hogy működjenek együtt ezek elérése érdekében.

Bárhol is vagyunk, és bármilyen különbségek vannak köztünk, egy közös világban élünk. A szakszervezetek tudják, hogy a szolidaritás működik. Az egész világ számára működésbe kell hoznunk ezt.

Forrás: liganet.hu

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.