2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A világ megismerte a magyarok küzdeni akarását

2022. 03. 10., 14:50

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a nemzeti összefogás, a megtörhetetlen nemzeti hit, az elkötelezettség és áldozatvállalás jelképe ma, 2022-ben is” - jelentette ki Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsos március 9-én, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a rendezvényen...

Nemzeti ünnepünk és a magyar sajtó napja, március 15-e alkalmából a társadalmi szervezetek képviselői részére tartott ünnepségen Zsiga Tamás dandártábornok emlékeztetett: az 1848-as forradalom nem március 15-én kezdődött, hanem 18 évvel korábban, amikor Széchenyi István a „Hitel” című művében leírta, milyen változásokra volna szükség, hogy a feudális berendezkedésű Magyarország elinduljon a polgárosodás útján. „Új irányt, új célokat fogalmazott meg, elindította a reformkort. A közteherviselés, az örökváltság, a sajtószabadság, a felelős magyar minisztérium felállítása szerepelt a prioritások között. A hosszú Habsburg elnyomás után levegőhöz akart jutni hazánk” – jelentette ki, hozzátéve: a világ megismerte a magyarok küzdeni akarását.

Zsiga Tamás dandártábornok ismertette a március 15-ét követő hónapok főbb vívmányait, külön kitérve a magyar honvédsereg létrehozására, amely „az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb eredménye volt.” Leszögezte: nemzeti történelmünk e legdicsőbb fejezete az üzeni, hogy a becsület, a küzdelem, az áldozatvállalás, az együttes fellépés esélyt ad a legreménytelennek látszó ügyekben is.

A dandártábornok felolvasta Jókai Mór „Huszonöt év múlva” című, 1873-ban megjelent művének részleteit, amelyben az író így emlékezett a dicső március idusára: „És mégis dicső nap volt ez! Mert a népet ez szabadítá fel, s a nemzet millióit ez tette honpolgárokká, a verejtékük által áztatott föld uraivá. Minden búzakalász, melyet Magyarország földje terem, 1848. március tizenötödikének emlékét dicséri. A nagy eszme nagy áldozatokat követelt. Sokat vesztettünk vérben és vagyonban. Bizony nagy ára volt e napnak! De a győzelem, mit meghozott, még e nagy árnál is nagyobb. E naptól számítja felszabadítását a magyar nép. Áldva legyen azoknak hamva, kik e nap diadaláért áldozatul adták oda magukat” – hangzott el a rendezvényen. 

Zsiga Tamás kiemelte: a társadalmi szervezetek megkérdőjelezhetetlen szerepet játszottak mind a Honvédelmi Minisztérium, mind pedig a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának és megbecsülésének növelésében. „A honvédelmi tárca a jövőben is számít az önök konstruktív és segítő támogatására, mellyel nagymértékben hozzájárulnak a honvédelem ügyének társadalom felé való közvetítéshez és a Magyar Honvédség elismertségének növeléséhez egyaránt” – mondta a dandártábonok, aki kiemelte azt is: ma a magyar társadalom ismeri és elismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak.

A rendezvény elismerések átadásával, majd a Honvéd Férfikar ünnepi műsorával zárult.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Márciusban 1 296 509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.