2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A világ megismerte a magyarok küzdeni akarását

2022. 03. 10., 14:50

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a nemzeti összefogás, a megtörhetetlen nemzeti hit, az elkötelezettség és áldozatvállalás jelképe ma, 2022-ben is” - jelentette ki Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsos március 9-én, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a rendezvényen...

Nemzeti ünnepünk és a magyar sajtó napja, március 15-e alkalmából a társadalmi szervezetek képviselői részére tartott ünnepségen Zsiga Tamás dandártábornok emlékeztetett: az 1848-as forradalom nem március 15-én kezdődött, hanem 18 évvel korábban, amikor Széchenyi István a „Hitel” című művében leírta, milyen változásokra volna szükség, hogy a feudális berendezkedésű Magyarország elinduljon a polgárosodás útján. „Új irányt, új célokat fogalmazott meg, elindította a reformkort. A közteherviselés, az örökváltság, a sajtószabadság, a felelős magyar minisztérium felállítása szerepelt a prioritások között. A hosszú Habsburg elnyomás után levegőhöz akart jutni hazánk” – jelentette ki, hozzátéve: a világ megismerte a magyarok küzdeni akarását.

Zsiga Tamás dandártábornok ismertette a március 15-ét követő hónapok főbb vívmányait, külön kitérve a magyar honvédsereg létrehozására, amely „az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb eredménye volt.” Leszögezte: nemzeti történelmünk e legdicsőbb fejezete az üzeni, hogy a becsület, a küzdelem, az áldozatvállalás, az együttes fellépés esélyt ad a legreménytelennek látszó ügyekben is.

A dandártábornok felolvasta Jókai Mór „Huszonöt év múlva” című, 1873-ban megjelent művének részleteit, amelyben az író így emlékezett a dicső március idusára: „És mégis dicső nap volt ez! Mert a népet ez szabadítá fel, s a nemzet millióit ez tette honpolgárokká, a verejtékük által áztatott föld uraivá. Minden búzakalász, melyet Magyarország földje terem, 1848. március tizenötödikének emlékét dicséri. A nagy eszme nagy áldozatokat követelt. Sokat vesztettünk vérben és vagyonban. Bizony nagy ára volt e napnak! De a győzelem, mit meghozott, még e nagy árnál is nagyobb. E naptól számítja felszabadítását a magyar nép. Áldva legyen azoknak hamva, kik e nap diadaláért áldozatul adták oda magukat” – hangzott el a rendezvényen. 

Zsiga Tamás kiemelte: a társadalmi szervezetek megkérdőjelezhetetlen szerepet játszottak mind a Honvédelmi Minisztérium, mind pedig a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának és megbecsülésének növelésében. „A honvédelmi tárca a jövőben is számít az önök konstruktív és segítő támogatására, mellyel nagymértékben hozzájárulnak a honvédelem ügyének társadalom felé való közvetítéshez és a Magyar Honvédség elismertségének növeléséhez egyaránt” – mondta a dandártábonok, aki kiemelte azt is: ma a magyar társadalom ismeri és elismeri a Magyar Honvédséget. Elismeri, hogy soraiban magasan képzett, elhivatott, nemzetközi elismerést kivívott katonák szolgálnak.

A rendezvény elismerések átadásával, majd a Honvéd Férfikar ünnepi műsorával zárult.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.