2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírták a 2019. évi bér- és béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást

2018. 12. 03., 15:45

A honvédelmi miniszter és az érdekképviseleti szervezetek között 2018. december 03-án megállapodás került aláírásra „a HM tárca személyi állományának 2019. évi illetményéről és egyes illetményen kívüli juttatásairól”…

A megállapodást kézjegyével látta el Dr. Benkő Tibor Magyarország honvédelmi minisztere, Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Hazuga Károly a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. Az eseményen jelen voltak a Honvédszakszervezet részéről Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök is… 

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a megállapodás kapcsán elmondta, hogy az érdekképviseleti szervezetekkel hosszú idő óta folytak a tárgyalások, melyek fő célja a katonai életpálya vonzóvá tétele. 

A katonaállomány 2016 évtől 50%-os illetményemelésben részesült, amelynek utolsó 5%-os része 2019. január 1-jével kerül biztosításra a honvédelmi illetményalap 44.600 forintra történő emelésével 

Az önkéntes tartalékos állományú katonák részére 2019. január 1-től 44.600 forint összegű szolgálati díjat biztosít a tárca.

A honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény elfogadása után 2019. január 01-től átlagosan 20%-os, majd három éven keresztül 5-5%-os béremelést biztosít ennek az állománykategóriának.

Az egyes illetményen kívüli juttatások vonatkozásában a Szép-kártya vendéglátás alszámlájára 4.000 forint helyett 12.000 forint kerül biztosításra.

Az Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nettó mértéke változatlan, 2019-ben bruttó 7.100 forint lesz havonta.

A családos katonák tanévindítási hozzájárulása gyermekenként bruttó 45.000 forint, a nevelési támogatás bruttó 30.000 forint lesz.

Továbbra is biztosítja a tárca a nettó 50%-os helyi közlekedési bérlet támogatását.

A ruházati költségtérítés a tavalyi mértékhez hasonlóan alakul, a közalkalmazottak esetében a felhasználást nem kell számlával igazolni. A katonák esetében a hivatásos- és szerződéses tiszti és altiszti állomány részére a ruházati illetmény összegéből 15.000 forint elszámolás nélkül, további 24.000 forint sportruházat vásárlásával elszámolással kerül biztosításra. A szerződéses legénységi állomány részére 24.000 forint ruházati illetmény kerül kifizetésre elszámolás mellett.

A központi segélykereteket a tárca a 2018-as szinten biztosítja.

A bankszámla hozzájárulás havi 1.000 forintos összegű lesz.

A honvédségi étkezdékben az étkezés költsége 600 Ft/ebéd marad. A honvédségi szervezeteknél az étkezdékben Szép-kártya elfogadóhelyeket létesítenek.

Czövek János a HÉF munkavállalói oldal képviseletében jelezte, hogy szervezeteik eredményként értékelik a megállapodást, amely a HM tárca személyi állományának 2019. évi illetmények és egyes illetményen kívüli juttatások szintjének továbbfejlesztése.

A megállapodás aláírásával a korábban említett célok és eredmények elérésén illetve hangsúlyozásán túl a szakszervezetek célja az is, hogy az elkövetkezendő időszakban is szakmai alapokon folytatódjon az állomány érdekeinek képviselete.

Hangsúlyozta, hogy a tárcánál jól működő érdekegyeztetési rendszert a továbbiakban is szeretnék a személyi állomány szociális életkörülményeinek javítása, béreinek fejlesztése érdekében működtetni.

Szöveg: Klopfer Szandra

Fotó: Archiv

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.