2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az alakulatoknál is ünnepeltek

2017. 08. 19., 08:28

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál és katonai szervezeténél megemlékeztek állami ünnepünkről, augusztus 20-ról.

 

 
MH Altiszti Akadémia 
Államalapításunk ünnepén tettek honvédesküt 

Alapkiképzésük befejeztével ünnepélyes honvédeskün tettek fogadalmat az MH Altiszti Akadémiára bevonult szerződéses legénységi állományú katonák valamint pályakezdő tisztek és altisztek. Az alakulat színháztermében dr. Gyenei Balázs honvéd mondta az esküt társai előtt, majd Holp György ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte az állományt. „A katonai kiképzés feladataikat magabiztosan, sikeresen teljesítő győzteseket képez, akik győztesen térnek vissza a csatából. Így adva meg azt, amit a haza minden katonától elvár: magas fokú hozzáértést, az ország biztonságának garantálását, a siker dicsőségét. Az alapkiképzés csak az első lépcsőfok volt. Önökön is múlik, hogyan állnak hozzá a feladatokhoz, annak érdekében, hogy idővel profiként bármilyen válságos helyzetben helyesen cselekedjenek a feladat, a kötelék és a haza sikerének érdekében” – hangzottak az ezredes szavai. Az eskütételt követően az alakulat augusztus 20-a alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést. Az ünnepségen Kiss Balázs főhadnagy, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály tisztje mondott beszédet, melyben kiemelte: „Augusztus 20-a államalapításunk, Szent István királyunk ünnepe, Magyarország születésnapja. A születésnapok pedig fontos pillanatok az ember és a közösség életében. A mai napon esküt tett katonák számára az augusztus 20-ai ünnep immár végérvényesen egybeforr katonai születésnapjukkal, hiszen ahogy egy gyermek, vagy egy nemzet születik, úgy születik a katona is. Nem attól lesz valakiből honvéd, hogy aláír egy szerződést és egyenruhát ölt. Onnan, hogy megérti és elfogadja helyét és feladatát a rendszerben, megismeri a katonai élet írott és íratlan szabályait, megtanulja kezelni és karbantartani a rábízott fegyverét és képes egy közösség, egy csapat tagjaként tevékenykedni.” 

A beszédet követően elismeréseket átadása, majd a Szentendre Helyőrségzenekar ünnepi műsora zárta az ünnepi állománygyűlést. Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy

* * * 

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
MH Katonai Rendészeti Központ


Augusztus 20-a, államalapításunk alkalmából az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti Központ közös ünnepséget tartott. A rendezvény zenei aláfestését Baczkó István őrnagy vezényletével a Budapest Helyőrség Zenekar biztosította. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte az ünnepségen.Dr. Szolcsánszky Márton alezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Parancsnokság parancsnok helyettese megnyitó beszéde után az ünnepség a Boldogasszony, Anyánk című egyházi ünnep részletével folytatódott. Szolcsánszky alezredes Váci Mihály Kelet felől című verséből vett idézettel zárta az államalapítás történetét. Az elismerések átadását követően az eseményt a Budapest Helyőrség Zenekar rövid koncertje zárta. Szöveg: Orosz Adrienn 
Fotó: Szabó Lajos zászlós


* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 


A híradó és vezetéstámogató ezred a hagyományoknak megfelelően állománygyűlést tartott az államalapítás ünnepe alkalmából augusztus 17-én. Horváth István őrnagy, az Összhaderőnemi Informatikai Főközpont Tábori Informatikai Tervezőközpont parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: „Szent István hatalmas elszántsággal, ugyanakkor végtelen alázattal szolgálta nemzetét. Megrendíthetetlen hite vezette uralkodása során, alakja példaként áll a későbbi korok nemzedékei előtt.” A beszédet követően Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka kinevezéseket, és elismeréseket adott át az állomány kiemelkedő munkát végzett tagjainak. Köszönetét fejezte ki azon hivatásos, szerződéses katonáknak, és közalkalmazottaknak, akik jelen vannak az ünnepségen, továbbá külön megemlékezett azokról, akik nem lehettek jelen, mert misszióban vagy a határ mentén teljesítenek szolgálatot. A nemzeti ünnep alkalmából az alakulat idén is részt vesz Székesfehérvár Megyei Jogú Város ünnepi rendezvényein. Nemcsak koszorúzási és díszelgési feladatokkal, vagy logisztikai támogatással, de zenekari fellépéssel is színesítik a székesfehérvári Királyi Napok elnevezésű rendezvénysorozatot. Augusztus 17-én a Királyi Napok keretében megrendezett V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar hangjai csendültek fel. 

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Révész Csaba 

* * * 

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred 

A nemzeti ünnep alkalmából állománygyűlést tartottak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél is.Az ünnepségen, Bodnár István hadnagy megemlékező szavai után Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka kitüntetéseket és elismeréseket adott át az ezrednél több esztendeje kiemelkedő munkát végző tiszteknek, altiszteknek és közalkalmazottaknak. Fotó: Szlivon Judit főtörzsőrmester 

* * * 

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred 

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg idén is augusztus 20-ról, az államalapítás ünnepéről az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya Kaposváron. Székely Attila főhadnagy, a logisztikai ezred református lelkészének ünnepi beszédét követően elismerések átadására került sor. Az ünneplés augusztus 20-án folytatódik Kaposvár város főterén, a Kossuth téren, ünnepélyes zászlófelvonással és koszorúzással. Az idei év különlegességeként a helyi rádió, a Rádió Most élőben közvetíti a zászlófelvonást, melyben a narrátor szerepét Ilyés Zsolt alezredes kapta. A délután folyamán - sok egyéb program mellett - a Kaposvári Helyőrségi Zenekar műsora várja az érdeklődőket. A Városligetben a Magyar Honvédség Toborzó Napja is egyben ez a nap. 

Szöveg és fotó: Löbl Eszter 


* * *

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából szervezett ünnepi állománygyűlést az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Dózsa György úti objektumában. 

A magyarok történelmének kezdetére és államalapítónkra, Szent István királyra Foltin Hajnalka százados emlékezett. A múlt emlékei előtt tisztelgő ünnepi beszéd után elismeréseket adott át Bendes István alezredes, törzsfőnök. Az emléklapok és emléktárgyak átadása után a vezető röviden szólt az állományhoz, majd kellemes pihenést kívánt az állománynak. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.