2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk

2018. 01. 16., 15:01

„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...

A Honvédelmi Minisztérium országszerte megemlékezéseket tart a Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából. A fővárosban január 12-én, pénteken a Mátyás-templomban kezdődött az egész hétvégén át tartó programsorozat. Az ünnepi szentmise után – amelyet Bíró László püspök, katonai ordinárius celebrált – a megemlékezés a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) udvarán, a doni emlékműnél folytatódott. 

Az eseményen - amelyen részt vett dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is - Vargha Tamás beszédében rámutatott: a 20. század megannyi borzalma, több évtizednyi elhallgatás és elhallgattatás után kötelességünk tisztelettel emlékezni a 2. magyar hadsereg 75 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára. „Egy háborúba sodródott ország áldozatait gyászoljuk, akik határainktól sok száz kilométerre dúló harcokban áldozták életüket. A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba, mely akkor már régen elvesztette az önrendelkezés jogát” – mondta Vargha Tamás, hangsúlyozva, hogy a doni katasztrófa a ma és a jövő generációinak is tanulságul szolgál. „Nem elég elsiratni a nemzet halott fiait, hanem józan politikával, előrelátó döntésekkel az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk. A Don-kanyar hőseire emlékezve ez is feladatunk, amit át kell adnunk az utánunk következőknek” – emelte ki a miniszterhelyettes. 

Az eseményen a megemlékezés imája után a résztvevők elhelyezték az emlékműnél a kegyelet koszorúit, valamint mécseseket gyújtottak a doni ütközetekben hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emlékének tiszteletére.Az évfordulós rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese adta át dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának a 18. Doni Hősök-emléktúrájának útba indításáról. 

A HM HIM által szervezett megemlékezési programok egészen vasárnapig várják az érdeklődőket. Január 12–14 között a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, hogy lerója kegyeletét a hősök emléke előtt. A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat és egy kuriózumnak számító lánctalpas motorkerékpárt is.Január 13-án és 14-én - az egyébként január hónapban zárva tartó - Hadtörténeti Múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket. A Fegyvertárban II. világháborús fegyver- és egyenruha-bemutatókon, a „Piavétől a Donig – Dontól a Dunáig” című kiállítás kapcsán egész nap ingyenes tárlatvezetéseken, filmvetítéseken, valamint szombaton 10.00 órától a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által tartott, a történelmi eseményhez kapcsolódó előadásokon vehetnek részt az ide látogatók. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.