2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk

2018. 01. 16., 15:01

„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...

A Honvédelmi Minisztérium országszerte megemlékezéseket tart a Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából. A fővárosban január 12-én, pénteken a Mátyás-templomban kezdődött az egész hétvégén át tartó programsorozat. Az ünnepi szentmise után – amelyet Bíró László püspök, katonai ordinárius celebrált – a megemlékezés a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) udvarán, a doni emlékműnél folytatódott. 

Az eseményen - amelyen részt vett dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is - Vargha Tamás beszédében rámutatott: a 20. század megannyi borzalma, több évtizednyi elhallgatás és elhallgattatás után kötelességünk tisztelettel emlékezni a 2. magyar hadsereg 75 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára. „Egy háborúba sodródott ország áldozatait gyászoljuk, akik határainktól sok száz kilométerre dúló harcokban áldozták életüket. A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba, mely akkor már régen elvesztette az önrendelkezés jogát” – mondta Vargha Tamás, hangsúlyozva, hogy a doni katasztrófa a ma és a jövő generációinak is tanulságul szolgál. „Nem elég elsiratni a nemzet halott fiait, hanem józan politikával, előrelátó döntésekkel az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk. A Don-kanyar hőseire emlékezve ez is feladatunk, amit át kell adnunk az utánunk következőknek” – emelte ki a miniszterhelyettes. 

Az eseményen a megemlékezés imája után a résztvevők elhelyezték az emlékműnél a kegyelet koszorúit, valamint mécseseket gyújtottak a doni ütközetekben hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emlékének tiszteletére.Az évfordulós rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese adta át dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának a 18. Doni Hősök-emléktúrájának útba indításáról. 

A HM HIM által szervezett megemlékezési programok egészen vasárnapig várják az érdeklődőket. Január 12–14 között a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, hogy lerója kegyeletét a hősök emléke előtt. A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat és egy kuriózumnak számító lánctalpas motorkerékpárt is.Január 13-án és 14-én - az egyébként január hónapban zárva tartó - Hadtörténeti Múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket. A Fegyvertárban II. világháborús fegyver- és egyenruha-bemutatókon, a „Piavétől a Donig – Dontól a Dunáig” című kiállítás kapcsán egész nap ingyenes tárlatvezetéseken, filmvetítéseken, valamint szombaton 10.00 órától a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által tartott, a történelmi eseményhez kapcsolódó előadásokon vehetnek részt az ide látogatók. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.