2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk

2018. 01. 16., 15:01

„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...

A Honvédelmi Minisztérium országszerte megemlékezéseket tart a Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából. A fővárosban január 12-én, pénteken a Mátyás-templomban kezdődött az egész hétvégén át tartó programsorozat. Az ünnepi szentmise után – amelyet Bíró László püspök, katonai ordinárius celebrált – a megemlékezés a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) udvarán, a doni emlékműnél folytatódott. 

Az eseményen - amelyen részt vett dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is - Vargha Tamás beszédében rámutatott: a 20. század megannyi borzalma, több évtizednyi elhallgatás és elhallgattatás után kötelességünk tisztelettel emlékezni a 2. magyar hadsereg 75 évvel ezelőtt bekövetkezett tragédiájára. „Egy háborúba sodródott ország áldozatait gyászoljuk, akik határainktól sok száz kilométerre dúló harcokban áldozták életüket. A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba, mely akkor már régen elvesztette az önrendelkezés jogát” – mondta Vargha Tamás, hangsúlyozva, hogy a doni katasztrófa a ma és a jövő generációinak is tanulságul szolgál. „Nem elég elsiratni a nemzet halott fiait, hanem józan politikával, előrelátó döntésekkel az egység, az összetartozás erejét kell felmutatnunk. A Don-kanyar hőseire emlékezve ez is feladatunk, amit át kell adnunk az utánunk következőknek” – emelte ki a miniszterhelyettes. 

Az eseményen a megemlékezés imája után a résztvevők elhelyezték az emlékműnél a kegyelet koszorúit, valamint mécseseket gyújtottak a doni ütközetekben hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emlékének tiszteletére.Az évfordulós rendezvényen Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese adta át dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök díszparancsát a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozatának a 18. Doni Hősök-emléktúrájának útba indításáról. 

A HM HIM által szervezett megemlékezési programok egészen vasárnapig várják az érdeklődőket. Január 12–14 között a budai Várban, a Kapisztrán téren, a Múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, hogy lerója kegyeletét a hősök emléke előtt. A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat és egy kuriózumnak számító lánctalpas motorkerékpárt is.Január 13-án és 14-én - az egyébként január hónapban zárva tartó - Hadtörténeti Múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket. A Fegyvertárban II. világháborús fegyver- és egyenruha-bemutatókon, a „Piavétől a Donig – Dontól a Dunáig” című kiállítás kapcsán egész nap ingyenes tárlatvezetéseken, filmvetítéseken, valamint szombaton 10.00 órától a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által tartott, a történelmi eseményhez kapcsolódó előadásokon vehetnek részt az ide látogatók. 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.