2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

BEOSZ: harminc éve a honvédelem ügyének képviseletében

2020. 07. 20., 12:01

Beszámoló és tisztújító küldöttgyűlést tartott a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) július 15-én, szerdán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében. Az eseményen részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

Az államtitkár beszédében megköszönte azt a munkát és együttműködést, melyet a BEOSZ a tárca és a Magyar Honvédség érdekében az elmúlt időszakban végzett, valamint köszöntötte a szövetséget fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából. „A harminc év az kötelez: megkerülhetetlen ez a szervezet azért is, mert nagyon széles körét lefogja azoknak a nyugállományú honvédségi és más fegyveres testületektől kikerülő kollégáknak, akik aktív szolgálatuk alatt – és még utána is – sokat tettek, tesznek annak érdekében, hogy a közszolgálat, a haza védelme és a honvédelem ügye népszerűsítésre kerüljön”.

Szabó István kitért a Magyar Honvédség koronavírus-járvány alatti feladatvállalására is. A tárca honvédelmi államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: „az elmúlt néhány hónap megmutatta, hogy a magyar lakosság többsége megértette és értékelte azt a helytállást és feladatvégrehajtást, melyet a katonáink a vírus elleni védekezés során végeztek”. Az érezhetően növekvő társadalmi elfogadottság egyik fontos eleme az államtitkár szerint az, hogy a katonák eredményesen látták el szolgálatukat, valamint a Magyar Honvédséggel és a Honvédelmi Minisztériummal szorosan együttműködő társadalmi szervezetek – közöttük a BEOSZ – azon dolgoznak, hogy minél több emberhez jusson el a honvédelem ügye. Az államtitkár hozzátette, hogy a szövetségnek fontos szerepe van a katonai pálya iránt érdeklődő emberek figyelmének felkeltésében is. „Ahhoz, hogy megnyerjük a fiatalokat erre a pályára, egy olyan perspektívát kell nyújtanunk, ahol azt látják, hogy egy bizonyos életszakaszon túl is milyen nagy elismerésben, megbecsülésben fognak részesülni”.  

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke a küldöttgyűlés résztvevőinek elmondta: a szövetség harmincéves történetében még nem fordult elő, hogy az éves beszámoló, értékelő, feladatmeghatározó, programismertető rendezvényüket a megszokottól eltérő időpontban tartsák meg, azonban a koronavírus-járvány ezt korábban nem tette lehetővé. Hazuga Károly kiemelte: találkozásuk fontosságát jelzi, hogy a tagszervezetek küldöttei szép számban képviseltetik magukat a rendezvényen, ahol értékelik az elnökség elmúlt négyéves munkáját, valamint tisztségviselőket választanak a következő időszakra. A nyugállományú altábornagy a szövetség elnökségének elmúlt négyéves tevékenységével kapcsolatban hangsúlyozta: „kiemelt feladatunknak tekintettük a működő katonai szervezetekkel való kapcsolatok bővítését és a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel történő közös programok szervezését, illetve a helyi közösségek munkájába történő bekapcsolódást, együttműködést”. Az elnök hozzátette: a szövetség számára fontos tényező a tagszervezetek számának bővítése is, ezért ciklusukban – a mai tagfelvételekkel együtt – hat szervezettel bővültek. A küldöttgyűlésen csatlakozó szervezetek: Magyar Katonai Logisztikai Egyesület, Honvéd Bajtársi Klub Pápa, Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület.

A szövetség elnökének beszéde után Vilner Péter nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnökhelyettese ismertette a küldöttekkel a gyűlés napirendi pontjait, majd felszólította a bizottságok és testületek elnökeit a beszámolók megtartására. Az alelnök külön köszöntötte az eseményen részt vevő Szűcs Lóránd dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetőjét és a Magyar Honvédség parancsnoka képviseletében jelen lévő Szabó József ezredest, valamint Bíró István ezredest, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkári titkárságának titkárságvezetőjét és Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét.

A szervezet pénzügyeiről szóló beszámoló után a küldöttek a Felügyelő Bizottság, a Tanácsadó Testület, valamint a Bajtársainkért Alapítvány tájékoztatóját is végigkövették, majd határozathozatalukban elfogadták azok számadásait. A gyűlésen az elnökség a következő négy év tevékenységének irányelveit, illetve rendezvénytervét is megvitatta és elfogadta. A küldöttgyűlés tisztújításán a küldöttek további négy évre szavaztak bizalmat Hazuga Károly nyugállományú altábornagynak, elnöknek és a BEOSZ elnökhelyetteseinek: Esküdt Lajos nyugállományú ezredesnek, Kopasz Jenő nyugállományú dandártábornoknak, Vilner Péter nyugállományú ezredesnek és Sztanó Zsuzsa nyugállományú őrnagynak.

A küldöttgyűlés a régióvezetők és a tagszervezetek vezetőinek megválasztásával és a Szózattal zárult.

Forrás: www.beosz.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.