2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

BEOSZ: harminc éve a honvédelem ügyének képviseletében

2020. 07. 20., 12:01

Beszámoló és tisztújító küldöttgyűlést tartott a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) július 15-én, szerdán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Dísztermében. Az eseményen részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

Az államtitkár beszédében megköszönte azt a munkát és együttműködést, melyet a BEOSZ a tárca és a Magyar Honvédség érdekében az elmúlt időszakban végzett, valamint köszöntötte a szövetséget fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából. „A harminc év az kötelez: megkerülhetetlen ez a szervezet azért is, mert nagyon széles körét lefogja azoknak a nyugállományú honvédségi és más fegyveres testületektől kikerülő kollégáknak, akik aktív szolgálatuk alatt – és még utána is – sokat tettek, tesznek annak érdekében, hogy a közszolgálat, a haza védelme és a honvédelem ügye népszerűsítésre kerüljön”.

Szabó István kitért a Magyar Honvédség koronavírus-járvány alatti feladatvállalására is. A tárca honvédelmi államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta: „az elmúlt néhány hónap megmutatta, hogy a magyar lakosság többsége megértette és értékelte azt a helytállást és feladatvégrehajtást, melyet a katonáink a vírus elleni védekezés során végeztek”. Az érezhetően növekvő társadalmi elfogadottság egyik fontos eleme az államtitkár szerint az, hogy a katonák eredményesen látták el szolgálatukat, valamint a Magyar Honvédséggel és a Honvédelmi Minisztériummal szorosan együttműködő társadalmi szervezetek – közöttük a BEOSZ – azon dolgoznak, hogy minél több emberhez jusson el a honvédelem ügye. Az államtitkár hozzátette, hogy a szövetségnek fontos szerepe van a katonai pálya iránt érdeklődő emberek figyelmének felkeltésében is. „Ahhoz, hogy megnyerjük a fiatalokat erre a pályára, egy olyan perspektívát kell nyújtanunk, ahol azt látják, hogy egy bizonyos életszakaszon túl is milyen nagy elismerésben, megbecsülésben fognak részesülni”.  

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke a küldöttgyűlés résztvevőinek elmondta: a szövetség harmincéves történetében még nem fordult elő, hogy az éves beszámoló, értékelő, feladatmeghatározó, programismertető rendezvényüket a megszokottól eltérő időpontban tartsák meg, azonban a koronavírus-járvány ezt korábban nem tette lehetővé. Hazuga Károly kiemelte: találkozásuk fontosságát jelzi, hogy a tagszervezetek küldöttei szép számban képviseltetik magukat a rendezvényen, ahol értékelik az elnökség elmúlt négyéves munkáját, valamint tisztségviselőket választanak a következő időszakra. A nyugállományú altábornagy a szövetség elnökségének elmúlt négyéves tevékenységével kapcsolatban hangsúlyozta: „kiemelt feladatunknak tekintettük a működő katonai szervezetekkel való kapcsolatok bővítését és a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel történő közös programok szervezését, illetve a helyi közösségek munkájába történő bekapcsolódást, együttműködést”. Az elnök hozzátette: a szövetség számára fontos tényező a tagszervezetek számának bővítése is, ezért ciklusukban – a mai tagfelvételekkel együtt – hat szervezettel bővültek. A küldöttgyűlésen csatlakozó szervezetek: Magyar Katonai Logisztikai Egyesület, Honvéd Bajtársi Klub Pápa, Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület.

A szövetség elnökének beszéde után Vilner Péter nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnökhelyettese ismertette a küldöttekkel a gyűlés napirendi pontjait, majd felszólította a bizottságok és testületek elnökeit a beszámolók megtartására. Az alelnök külön köszöntötte az eseményen részt vevő Szűcs Lóránd dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezetőjét és a Magyar Honvédség parancsnoka képviseletében jelen lévő Szabó József ezredest, valamint Bíró István ezredest, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkári titkárságának titkárságvezetőjét és Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét.

A szervezet pénzügyeiről szóló beszámoló után a küldöttek a Felügyelő Bizottság, a Tanácsadó Testület, valamint a Bajtársainkért Alapítvány tájékoztatóját is végigkövették, majd határozathozatalukban elfogadták azok számadásait. A gyűlésen az elnökség a következő négy év tevékenységének irányelveit, illetve rendezvénytervét is megvitatta és elfogadta. A küldöttgyűlés tisztújításán a küldöttek további négy évre szavaztak bizalmat Hazuga Károly nyugállományú altábornagynak, elnöknek és a BEOSZ elnökhelyetteseinek: Esküdt Lajos nyugállományú ezredesnek, Kopasz Jenő nyugállományú dandártábornoknak, Vilner Péter nyugállományú ezredesnek és Sztanó Zsuzsa nyugállományú őrnagynak.

A küldöttgyűlés a régióvezetők és a tagszervezetek vezetőinek megválasztásával és a Szózattal zárult.

Forrás: www.beosz.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.