2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkerülhetetlen a minimálbér további emelése

2018. 01. 17., 12:13

2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.

 


elkerulhetetlen-a-minimalber-tovabbi-emelese

A megállapodás létrehozásában jelentős szerepet játszottak a magyar szakszervezetek – köztük a LIGA Szakszervezetek is. A szervezetek 2016 tavaszán közös álláspontot dolgoztak ki, ahol azt a célt tűzték ki, hogy két év alatt a minimálbér növekedése tegye lehetővé, hogy a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók - még ha nagyon alacsony szinten is – de legalább a megélhetési költségeiket fedezni tudják a munkabérükből. Emellett megfogalmazták azt az elvárást is, hogy a képzettség fokozott elismerése érdekében a szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottakra vonatkozó garantált bérminimum gyorsabb ütemben növekedjen. A tételesen kidolgozott induló szakszervezeti javaslatok a fenti táblázatban láthatóak.

Összehasonlítva ezeket a számokat, konkrétan megállapítható, hogy – még ha eltérő ütemben is - de a minimálbér tekintetében szintre pontosan a szakszervezeti javaslat valósult meg. A gyorsabb ütemű növekedés és a garantált bérminimum jelentősebb emelkedése a feszítő munkaerőhiánynak is „köszönhető”. Nem szabad elhallgatni, hogy a megállapodás létrejöttét nagymértékben elősegítették azok a kedvezmények, melyek a munkáltatók terheit csökkentették. A társasági adó kedvezmény mellett - mely elsődlegesen a nagyvállalati szektor számára előnyös - a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) mérséklése játszott kulcsszerepet. A 2017-es 5 százalékpontos, valamint a 2018-as 2,5 százalékpontos csökkenés minden munkavállalóra vonatkozik. Ez jelentősen mérsékelte a munkaerőköltségeket, illetve lehetővé tett egy költségnövekedés nélküli béremelést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2017-ben a munkáltatók jelentős része élt ezzel az eszközzel. Nem is nagyon tehettek mást, mivel a munkaerőhiány és a bértorlódások miatt komoly bérfejlesztésre került sor a kötelező elemeken kívüli kategóriákban is. Figyelembe véve, hogy a munkaerőhiány várhatóan 2018-ban sem mérséklődik, további jelentős béremelkedés várható. Ez viszont ráirányítja a figyelmet a bértorlódások problémájára, ami elsősorban az állami, önkormányzati foglalkoztatottak esetében okoz jelentős feszültséget.

Kicsit előretekintve a 2018 utáni évekre, a minimálbér további emelését sem vehetjük le a szakszervezeti követelések napirendjéről, mivel a kétéves megállapodás hatása erre az időszakra már nem terjed ki. A munkavállalók jólétének növelése, a gazdaság és a közszolgáltatások működőképességének fenntartása érdekében további nagymértékű béremelésre van szükség. Ennek egyik eszköze lehet egy új, többéves megállapodás megkötése, mely a kötelező bértételek emelésével segíti elő a bérszínvonal növekedését.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.