2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkerülhetetlen a minimálbér további emelése

2018. 01. 17., 12:13

2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.

 


elkerulhetetlen-a-minimalber-tovabbi-emelese

A megállapodás létrehozásában jelentős szerepet játszottak a magyar szakszervezetek – köztük a LIGA Szakszervezetek is. A szervezetek 2016 tavaszán közös álláspontot dolgoztak ki, ahol azt a célt tűzték ki, hogy két év alatt a minimálbér növekedése tegye lehetővé, hogy a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók - még ha nagyon alacsony szinten is – de legalább a megélhetési költségeiket fedezni tudják a munkabérükből. Emellett megfogalmazták azt az elvárást is, hogy a képzettség fokozott elismerése érdekében a szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottakra vonatkozó garantált bérminimum gyorsabb ütemben növekedjen. A tételesen kidolgozott induló szakszervezeti javaslatok a fenti táblázatban láthatóak.

Összehasonlítva ezeket a számokat, konkrétan megállapítható, hogy – még ha eltérő ütemben is - de a minimálbér tekintetében szintre pontosan a szakszervezeti javaslat valósult meg. A gyorsabb ütemű növekedés és a garantált bérminimum jelentősebb emelkedése a feszítő munkaerőhiánynak is „köszönhető”. Nem szabad elhallgatni, hogy a megállapodás létrejöttét nagymértékben elősegítették azok a kedvezmények, melyek a munkáltatók terheit csökkentették. A társasági adó kedvezmény mellett - mely elsődlegesen a nagyvállalati szektor számára előnyös - a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) mérséklése játszott kulcsszerepet. A 2017-es 5 százalékpontos, valamint a 2018-as 2,5 százalékpontos csökkenés minden munkavállalóra vonatkozik. Ez jelentősen mérsékelte a munkaerőköltségeket, illetve lehetővé tett egy költségnövekedés nélküli béremelést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2017-ben a munkáltatók jelentős része élt ezzel az eszközzel. Nem is nagyon tehettek mást, mivel a munkaerőhiány és a bértorlódások miatt komoly bérfejlesztésre került sor a kötelező elemeken kívüli kategóriákban is. Figyelembe véve, hogy a munkaerőhiány várhatóan 2018-ban sem mérséklődik, további jelentős béremelkedés várható. Ez viszont ráirányítja a figyelmet a bértorlódások problémájára, ami elsősorban az állami, önkormányzati foglalkoztatottak esetében okoz jelentős feszültséget.

Kicsit előretekintve a 2018 utáni évekre, a minimálbér további emelését sem vehetjük le a szakszervezeti követelések napirendjéről, mivel a kétéves megállapodás hatása erre az időszakra már nem terjed ki. A munkavállalók jólétének növelése, a gazdaság és a közszolgáltatások működőképességének fenntartása érdekében további nagymértékű béremelésre van szükség. Ennek egyik eszköze lehet egy új, többéves megállapodás megkötése, mely a kötelező bértételek emelésével segíti elő a bérszínvonal növekedését.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.