2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkerülhetetlen a minimálbér további emelése

2018. 01. 17., 12:13

2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.

 


elkerulhetetlen-a-minimalber-tovabbi-emelese

A megállapodás létrehozásában jelentős szerepet játszottak a magyar szakszervezetek – köztük a LIGA Szakszervezetek is. A szervezetek 2016 tavaszán közös álláspontot dolgoztak ki, ahol azt a célt tűzték ki, hogy két év alatt a minimálbér növekedése tegye lehetővé, hogy a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók - még ha nagyon alacsony szinten is – de legalább a megélhetési költségeiket fedezni tudják a munkabérükből. Emellett megfogalmazták azt az elvárást is, hogy a képzettség fokozott elismerése érdekében a szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottakra vonatkozó garantált bérminimum gyorsabb ütemben növekedjen. A tételesen kidolgozott induló szakszervezeti javaslatok a fenti táblázatban láthatóak.

Összehasonlítva ezeket a számokat, konkrétan megállapítható, hogy – még ha eltérő ütemben is - de a minimálbér tekintetében szintre pontosan a szakszervezeti javaslat valósult meg. A gyorsabb ütemű növekedés és a garantált bérminimum jelentősebb emelkedése a feszítő munkaerőhiánynak is „köszönhető”. Nem szabad elhallgatni, hogy a megállapodás létrejöttét nagymértékben elősegítették azok a kedvezmények, melyek a munkáltatók terheit csökkentették. A társasági adó kedvezmény mellett - mely elsődlegesen a nagyvállalati szektor számára előnyös - a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) mérséklése játszott kulcsszerepet. A 2017-es 5 százalékpontos, valamint a 2018-as 2,5 százalékpontos csökkenés minden munkavállalóra vonatkozik. Ez jelentősen mérsékelte a munkaerőköltségeket, illetve lehetővé tett egy költségnövekedés nélküli béremelést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2017-ben a munkáltatók jelentős része élt ezzel az eszközzel. Nem is nagyon tehettek mást, mivel a munkaerőhiány és a bértorlódások miatt komoly bérfejlesztésre került sor a kötelező elemeken kívüli kategóriákban is. Figyelembe véve, hogy a munkaerőhiány várhatóan 2018-ban sem mérséklődik, további jelentős béremelkedés várható. Ez viszont ráirányítja a figyelmet a bértorlódások problémájára, ami elsősorban az állami, önkormányzati foglalkoztatottak esetében okoz jelentős feszültséget.

Kicsit előretekintve a 2018 utáni évekre, a minimálbér további emelését sem vehetjük le a szakszervezeti követelések napirendjéről, mivel a kétéves megállapodás hatása erre az időszakra már nem terjed ki. A munkavállalók jólétének növelése, a gazdaság és a közszolgáltatások működőképességének fenntartása érdekében további nagymértékű béremelésre van szükség. Ennek egyik eszköze lehet egy új, többéves megállapodás megkötése, mely a kötelező bértételek emelésével segíti elő a bérszínvonal növekedését.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.