2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Esküt tettek az altisztek

2019. 07. 08., 13:43

Kétszázhatvan altiszt tett esküt július 6-án, szombaton Budapesten, a Hősök terén. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a felsorakozott katonák előtt hangsúlyozta, arra tettek esküt, hogy az országot, s a békét szolgálják.Az ünnepségen a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...

 

cikk_02.jpgA miniszter szavai szerint az altisztek megfogadták, hogy gondoskodnak a rájuk bízott katonákról, s a továbbiakban nemcsak önmagukért, de bajtársaikért, a nemzetért és az országért szolgálnak. „Egy olyan hivatást választottak, amely sok-sok megpróbáltatással, lemondással, kihívással jár (…), legyenek méltók a fogadalomtételhez, szolgáljanak ennek tudatában és szellemiségében, legyenek arra büszkék, hogy önök a Magyar Honvédséget szolgálják” – fogalmazott Benkő Tibor, hozzátéve, legyenek büszkék a hivatásukra, de maradjanak mindig szerények, készüljenek tudatosan a kihívásra, legyenek méltók az egyenruha viselésére és mutassanak példát a társadalomnak.

cikk_03.jpg

A honvédelmi miniszter rámutatott, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a most esküt tettek egy olyan időszakban kezdhetik meg a szolgálatot, amikor a Magyar Honvédség teljesen megújul. Ezalatt nemcsak a technikai eszközöket modernizálják a kor elvárásainak megfelelően, de a katonáknak is XXI. századi életpályát biztosítanak, amelynek része a folyamatos tanulás és felkészülés. „Az a megújulás, ami előtt áll a Magyar Honvédség lehetőséget biztosít önöknek és lehetőséget biztosít a magyar embereknek, az országnak, hogy békében és biztonságban élhessünk. Önök e nemes küldetés élén állnak. Önök kell, hogy alkossák a Magyar Honvédség gerincét, önöknek kell foglalkozniuk a katonák kiképzésével, felkészítésével és minden olyan dologgal, amely a béke ügyét szolgálja” – hangsúlyozta a miniszter.

cikk_04.jpg

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ünnepi beszédében úgy fogalmazott: altisztnek lenni nemcsak egy munka, hanem hivatás; a jelen altisztjei nem csupán végrehajtói a katonai feladatoknak, hanem az az elvárás velük szemben, hogy a feladatok szervezéséért és vezetéséért is vállaljanak felelősséget. Kitért arra is, az avatandók között ott álltak lövész, tüzér, műszaki, harckocsizó, híradó és logisztikus altisztek is, s ők mind egy összetartó közösség új tagjai lettek, akik számára a haza szeretete és áldozatkész szolgálata örök értéket hordoz. „Hiszem és vallom, hogy az olyan katonai értékek, mint a bajtársiasság és a csapatszellem nem csupán a Magyar Honvédség tagjainak jelentenek morális erőt, hanem a civil közösségek együvé tartozását is erősítik, ezzel pedig egy, a hazájáért elkötelezett nemzet alapját biztosítják” – fogalmazott a parancsnok. Az eskü meghatározza a jövőt, s olyan erőt ad, amely elengedhetetlen a haza védelméhez, a nemzet szolgálatához – fűzte hozzá.

cikk_07.jpg

A rendezvényen Korom Ferenc altábornagy avatási szablyát adott át Vörös Glória Szófia őrmesternek, aki a kétéves, nappali tagozatú altisztképzés keretében a legkiválóbb eredményt érte el. Az őrmester kérdésünkre válaszolva elmondta: édesapja és egy közelben élő katonanő hatására választotta az altiszti pályát. A kiképzése során a legnagyobb kihívást a záróvizsgák jelentették, hiszen ekkor – négy héten át – folyamatos nyomás alatt vannak a jelöltek. Végül sikerült elvégeznie a képzést híradó szakon, s a Budapest Helyőrség Dandárnál kezdi meg szolgálatát technikus altisztként. Legnagyobb vágya, hogy misszióban szolgálhasson, valamint, hogy részt vegyen az utánpótlás kinevelésében.

cikk_05.jpg

Az altisztavatáson jelen volt Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára. Közreműködött az Szentendre Helyőrség Zenekar és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Különleges Díszelgő Csoportja.

cikk_06.jpg

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.