2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évközi minimálbéremelést tart szükségesnek a Liga

2023. 07. 10., 10:53

A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.

Mészáros Melinda emlékeztetett, a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelésének lehetőségét már a 2022-es év végén, a tárgyévre megkötött megállapodásban rögzítették a felek, ha 2023-ban az éves inflációs mérték elérné vagy meghaladná a 18 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank és más gazdaságkutatók előrejelzése alapján pedig 16,5-18,5 százalék közé tehető a várakozás.

A szakszervezeti vezető hozzátettet: sajnálatosan azt tapasztalták, hogy mind a megélhetési költségek, mind a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők fogyasztói kosarát érintő infláció átlagos mértéke jóval meghaladta az éves átlagot már az év első felében is, ezáltal a minimálbérek reálértéke valószínűsíthetően csökken az év során. Mindemellett azonban a vállalkozói szférában valamennyi szektorban – az ipart és a szolgáltatásokat is ide értve – a korrigált bruttó eredmény növekedése meghaladta a bértömeg növekedését.

Mészáros Melinda arról is beszélt, hogy a háztartásoknak, valamint a minimálbérnek a vásárlóereje 2023 első felében jelentősen csökkent. Sajnálatos tényként rögzíthető európai összehasonlításban, hogy ma már csak Bulgáriát előzzük meg a fogyasztói kosár tekintetében.

A nyár folyamán folytatják a munkáltatókkal az egyeztetéseket, de megvárják a féléves makrogazdasági adatokat. A munkavállalói oldalnak ugyanakkor egységes álláspontja van, miszerint legalább a reálbéreket meg kell tudni őrizni, emiatt aztán több százalékos mértékű korrekciót tartanak szükségesnek. Ahhoz pedig, hogy a reálkereseteket adott esetben a legalacsonyabb szegmensben is növelni lehessen, ennek akár a többszörösére is szükség lehet – emelte ki.

Ha legalább a reálbér megőrzésére törekszenek, akkor is egy 5-6 vagy 7 százalékos korrekciós mérték szükséges, hiszen éves vetítésben kell gondolkodni. Visszamenőlegesen ugyanis nem lehet minimálbért emelni.

inforadio.hu

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.