2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség

2018. 05. 15., 16:40

Többek között a katonák élet- és munkakörülményeinek javítását, a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozását jelölte meg kiemelt prioritásként honvédelmi miniszterjelölti meghallgatásán dr. Benkő Tibor vezérezredes május 14-én, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

mb4a7261.jpgHétfő délelőtt tartották a Képviselői Irodaházban dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterjelölt meghallgatását a törvényhozás illetékes szakbizottságai előtt. A jelenlegi vezérkarfőnök részletesen beszélt életútjáról és katonai pályafutásáról, és mint fogalmazott, katonaként mindvégig Magyarországot, a Magyar Honvédséget, a magyar embereket szolgálta. „Hazaszeretet, hivatástudat, elkötelezettség” – foglalta össze hitvallását dr. Benkő Tibor. Mint mondta, az elmúlt években alapos betekintést nyert a hazai és nemzetközi politikai irányítás, a civil kontroll, illetve a katonai és civil diplomáciai berkeibe, valamint ismeri a Magyar Honvédség múltját és a jelenét. „Ezekből adódóan határozott, konkrét elképzelésem van a jövőt illetően. Tudom, hogy milyen célból mit kell irányítani, kiket és hogyan kell vezetni, mit és hogyan kell ellenőrzni” – szögezte le. Mint mondta, tisztában van vele, mire van szüksége a katonáknak a megváltozott biztonsági környezetben, az új kihívások, kockázatok, fenyegetések közepette, hogy szolgálatukat legjobb tudásuk szerint, hatékonyan tudják ellátni, illetve mire van szüksége a Magyar Honvédségnek ahhoz, hogy törvényben meghatározott feladatai eredményesen végezhesse, így szolgálva Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Továbbra is stratégiai jelentőségű a transzatlanti partnerség

A miniszterjelölt elmondta: Magyarország biztonsága több pilléren, így a nemzetgazdaság erőforrásain, a honvédség képességein, az állampolgárok elkötelezettségén és a szövetségi rendszeren múlik – utóbbi a tagállamok képességének összességét jelenteni. „Nemcsak tartani kell a markunkat a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyében meghatározott kollektív védelem biztosítása és annak előnyei érdekében, hanem a 3. cikkelyben leírtak szerint kell gondolkodni és cselekedni. Vagyis a nemzeti képességeket kell építeni a mindenkori kihívásoknak megfelelően. Csak így lehetünk a NATO valós és még inkább elismert tagjai” – jelentette ki dr. Benkő Tibor. Leszögezte: továbbra is stratégiai jelentősége van a transzatlanti kapcsolatoknak, ő maga pedig büszke a magyar katonák eddig elvégzett munkájára, felkészültségére, helytállására a szövetségi keretek között. Mint fogalmazott, Magyarország a NATO elfogadott és megbecsült tagja, szilárd és megbízható szövetséges, amit a magyar tábornokok soha korábban nem látott magas beosztásai is igazolnak a szövetségi rendszeren belül. Ennek szellemében továbbra is kiemelt cél mind Magyarország, mind a Magyar Honvédség megbecsültségének további erősítése, jó hírnevünk ápolása. 
mb4a7048.jpgA további szövetségi együttműködéseket illetően dr. Benkő Tibor hitet tett az Európai Unió közös védelem- és biztonságpolitikájának erősítése mellett. Külön kiemelte az állandó strukturált együttműködésben való magyar részvételt, hiszen hazánk a projektek egyharmadában érintett; ezek közül megemlítette a kibervédelmi információmegosztási platformban való tevékenységünket. A V4-es szövetség szintén sosem volt még olyan erős kötelék, mint napjainkban, ennek legjobb példája a 2016-ra közösen létrehozott európai harccsoport felállítása és készenléti alkalmazása.

Dr. Benkő Tibor elmondta: egyetért a miniszterelnök elgondolásával és azon szándékával, hogy a magyar emberek biztonsága érdekében erős honvédségre van szükség. Mint fogalmazott, katonaként megtapasztalta a kormányfő és a kormány támogatási szándékát, és ismeri a katonák szakmai elvárásait is, amelyeket támogatni és szolgálni kíván. Kiemelte: a kor követelményeinek megfelelni képes Magyar Honvédség létrehozására van szükség, hiszen hazánknak szembe kell néznie az új kihívásokkal. Utóbbiak között említette a hibrid hadviselést – beleértve a kiberhadviselést –, az erősödő terrorfenyegetettséget – amelynek melegágya az illegális és tömeges migráció –, az iszlám radikalizmust, illetve a közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában továbbra is fennálló fegyveres konfliktust. 
mb4a7196.jpgAhhoz, hogy e lehetséges konfliktushelyzetekre a Magyar Honvédség időben és hatékonyan tudjon reagálni, a haderő vezetésének, irányításának, szervezeti felépítésének, struktúrájának, alkalmazási elvének, rendszeresített haditechnikai eszközeinek, hadfelszerelésének, illetve a katonák oktatásának és képzésének átalakítása, biztosítása szükséges. Ennek elsődleges eszköze a kormány által jóváhagyott és költségvetésileg támogatott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, mint tízéves, kormányzati ciklusokon átívelő komplex fejlesztési terv. Ennek kidolgozása még dr. Simicskó István minisztersége idején indult meg, akinek dr. Benkő Tibor külön köszönetet mondott a honvédség és a katonák iránti elkötelezettségéért, támogatásáért. 

Középpontban a katona 

A miniszterjelölt hangsúlyozta: a Magyar Honvédség legfontosabb erőforrása maga a katona, a program egyik legfőbb prioritása is a katonák társadalomban elfoglalt szerepének, elismertségének erősítése. Dr. Benkő Tibor a célok között említette a széleskörű társadalmi kapcsolatok további erősítését, a toborzást, a személyi utánpótlás folyamatos biztosítását. Ezen belül is különösen lényeges szempont a fiatalok megszólítása, betoborzása és pályán tartása különösen fontos, illetve a képzés, kiképzés, oktatás korszerűsítése. Ugyanilyen fontos a megtartás is, aminek érdekében megfelelően kell gondoskodni a személyi állományról, és naprakészen kell tartani a hárompilléres életpályamodell elemeit: az előmeneteli- és illetményrendszer, a lakhatási támogatások rendszere, illetve az egészségkárosodásokból adódó biztosítási rendszer működtetését. 
mb4a7177.jpgA miniszterjelölt fontos célként jelölte meg a laktanyai elhelyezés feltételeinek javítását, a nyugállományúakkal és a tárca gondoskodási körébe tartozó hozzátartozókkal való törődést, az elesett bajtársak és hősök emlékének ápolását, valamint a hagyományőrzést is. Mint fogalmazott, szintén nagyon fontos a területi elven szerveződő és működtetett önkéntes tartalékos rendszer felállítása, amelynek érdekében tovább kell erősíteni az együttműködést más minisztériumokkal, állami és közigazgatási szervezetekkel. A Zrínyi 2026 programnak a Magyar Honvédség fejlesztésére vonatkozó elképzeléseit illetően dr. Benkő Tibor azt mondta: a komplex terv a honvédség minden erejét áfogja, ütemezett végrehajtásával a geostratégiai helyzetünkből adódó, új típusú biztonsági kihívások figyelembe vétele mellett a katonák és a hadsereg képességigényeire épül. 

Képviselői kérdésre válaszolva a miniszterjelölt leszögezte: a többfunkciós, új helikopterek beszerzése továbbra is napirenden van, szeptemberben pedig a hazai pilótaképzés is újraindul. A honvédség létszámhiányára vonatkozó érdeklődésre azt felelte: a magyar haderő feltöltöttsége 80 százalék feletti, ez a hiány nemzetközi összehasonlításban sem számít kiugrónak, ráadásul 2016 óta folyamatosan javulnak a mutatók. Kérdésre válaszolva dr. Benkő Tibor azt is elmondta: a kormány továbbra sem gondolkodik a sorkötelezettség visszaállításán. 

A miniszterjelölt elmondta: a haza védelme, az emberek biztonsága pártpolitikától független, nemzeti ügy, közös felelősség, miniszterként pedig mindent megtesz, hogy megfeleljen az ezzel kapcsolatos elvárásoknak. Ehhez a szakbizottságok tagjainak segítő, korrekt, konstruktív támogatását is kérte. 

A honvédelmi bizottság hat igen és két nem, a nemzetbiztonsági bizottság négy igen és két nem szavazat mellett támogatta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszteri kinevezését. 

(A csatolmányban megtekinthető dr. Benkő Tibor vezérezredes részletes bemutatkozása az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottsága előtt.)
mb4a7081.jpg

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.