2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvéd véradás Székesfehérváron - századszor

2021. 09. 13., 12:50

Századik alkalommal rendezett véradó napot Grell Norbert főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenész altisztje, önkéntes véradásszervező, a Hosz alapszervezet vezetője, a Székesfehérvár helyőrségben szolgálatot teljesítő katonák és honvédelmi alkalmazottak részére.

A jubileumi alkalom egy kis ünneplésre is okot adott, ennek során Vokla János ezredes, az alakulat és a helyőrség parancsnoka megköszönte a honvéd véradások szervezésében évek óta közreműködő katonazenész közel 14 éves munkáját.

A parancsnok – a megjelenteket köszöntve – kiemelte: a helyőrségi véradás régi hagyományokra vezethető vissza. Mint fogalmazott: ezeken a rendezvényeken mindig lehet számítani a Vöröskereszt koordinátorainak áldozatkész munkájára, illetve a helyőrségben települő magyar és nemzetközi katonai szervezetek önkéntes véradóira is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Vokla János ezredes hangsúlyozta: a móri születésű Grell Norbert főtörzsőrmester jó példa arra, hogy miként lehet önkéntesen, hosszú éveken keresztül véradásokat szervezni – segítve ezzel az egészségügyi dolgozók munkáját - és meggyőzni a katonákat, valamint a honvédelmi alkalmazottakat a véradás fontosságáról. Hozzátette: a főtörzsőrmester sokak számára minta lehet arra, hogy miként sikerülhet összeegyeztetni a katonalétet és az egyéb, társadalmi pozíciókat.

A jubileumi véradáson részt vett Czövek János, az idén harminc éves Honvédszakszervezet elnöke is, aki hangsúlyozta: a székesfehérvári rendezvényeken mindig sokan jelennek meg.

Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt fejér megyei véradásszervező koordinátora elmondta: Grell Norbert és a helyőrség véradói több ezer ember életét mentették meg, illetve segítettek beteg honfitársaink gyógyulásában. Mint fogalmazott: valamennyi véradáson legalább százan, de nem ritkán 120-130-an jelennek meg, s egy véradó három ember életét mentheti meg.

„A véradások nem jöhettek volna létre az aktuális ezred- és helyőrségparancsnokok, az alegységparancsnokok, a katonák és a honvédelmi alkalmazottak támogatása, áldozatkészsége nélkül” - mondta Grell főtörzsőrmester. Arra, hogy mennyire fontos egy véradó, a főtörzsőrmester egy közelmúltbéli példával szolgált. Egy ritka vércsoportú beteg megsegítésére kaptak megkeresését, aki sürgős műtétre várt. Norbert - a műtéti idő közelsége miatt - azonnal csoportazonos donorok keresésébe fogott. Vokla ezredes pedig nyomban szolgálati gépjárművet biztosított három, ilyen vértípussal rendelkező katona számára, akik így donorként életet mentettek.

A mostani, századik véradáson – amelyen 121-en vettek részt – Grell főtörzsőrmester, eddigi véradásszervezői munkája elismeréseként, oklevelet és ajándéktárgyat vehetett át. Machalek Tímea honvédelmi alkalmazott pedig - első véradása alkalmából – emléklapot kapott.

 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A véradáson – mások mellett - Denis Tretinjak vezérőrnagy, a a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, illetve több munkatársa is részt vett. A tábornok személyesen köszönte meg Grell főtörzsőrmesternek az elmúlt közel másfél évtizedben végzett véradásszervezői munkáját.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.