2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvéd véradás Székesfehérváron - századszor

2021. 09. 13., 12:50

Századik alkalommal rendezett véradó napot Grell Norbert főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenész altisztje, önkéntes véradásszervező, a Hosz alapszervezet vezetője, a Székesfehérvár helyőrségben szolgálatot teljesítő katonák és honvédelmi alkalmazottak részére.

A jubileumi alkalom egy kis ünneplésre is okot adott, ennek során Vokla János ezredes, az alakulat és a helyőrség parancsnoka megköszönte a honvéd véradások szervezésében évek óta közreműködő katonazenész közel 14 éves munkáját.

A parancsnok – a megjelenteket köszöntve – kiemelte: a helyőrségi véradás régi hagyományokra vezethető vissza. Mint fogalmazott: ezeken a rendezvényeken mindig lehet számítani a Vöröskereszt koordinátorainak áldozatkész munkájára, illetve a helyőrségben települő magyar és nemzetközi katonai szervezetek önkéntes véradóira is.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Vokla János ezredes hangsúlyozta: a móri születésű Grell Norbert főtörzsőrmester jó példa arra, hogy miként lehet önkéntesen, hosszú éveken keresztül véradásokat szervezni – segítve ezzel az egészségügyi dolgozók munkáját - és meggyőzni a katonákat, valamint a honvédelmi alkalmazottakat a véradás fontosságáról. Hozzátette: a főtörzsőrmester sokak számára minta lehet arra, hogy miként sikerülhet összeegyeztetni a katonalétet és az egyéb, társadalmi pozíciókat.

A jubileumi véradáson részt vett Czövek János, az idén harminc éves Honvédszakszervezet elnöke is, aki hangsúlyozta: a székesfehérvári rendezvényeken mindig sokan jelennek meg.

Molnár Dorottya, a Magyar Vöröskereszt fejér megyei véradásszervező koordinátora elmondta: Grell Norbert és a helyőrség véradói több ezer ember életét mentették meg, illetve segítettek beteg honfitársaink gyógyulásában. Mint fogalmazott: valamennyi véradáson legalább százan, de nem ritkán 120-130-an jelennek meg, s egy véradó három ember életét mentheti meg.

„A véradások nem jöhettek volna létre az aktuális ezred- és helyőrségparancsnokok, az alegységparancsnokok, a katonák és a honvédelmi alkalmazottak támogatása, áldozatkészsége nélkül” - mondta Grell főtörzsőrmester. Arra, hogy mennyire fontos egy véradó, a főtörzsőrmester egy közelmúltbéli példával szolgált. Egy ritka vércsoportú beteg megsegítésére kaptak megkeresését, aki sürgős műtétre várt. Norbert - a műtéti idő közelsége miatt - azonnal csoportazonos donorok keresésébe fogott. Vokla ezredes pedig nyomban szolgálati gépjárművet biztosított három, ilyen vértípussal rendelkező katona számára, akik így donorként életet mentettek.

A mostani, századik véradáson – amelyen 121-en vettek részt – Grell főtörzsőrmester, eddigi véradásszervezői munkája elismeréseként, oklevelet és ajándéktárgyat vehetett át. Machalek Tímea honvédelmi alkalmazott pedig - első véradása alkalmából – emléklapot kapott.

 

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

A véradáson – mások mellett - Denis Tretinjak vezérőrnagy, a a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, illetve több munkatársa is részt vett. A tábornok személyesen köszönte meg Grell főtörzsőrmesternek az elmúlt közel másfél évtizedben végzett véradásszervezői munkáját.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.