2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Isten éltesse Magyarországot, Isten éltesse katonáinkat!”

2017. 08. 21., 13:00

„Önök Magyarország védelmére esküsznek ma fel. Ez a hazaszeretet megvallása egyrészt nemzetük, másrészt saját lelkiismeretük előtt” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az Országház előtt augusztus 20-án, vasárnap, a Szent István napján tartott állami ünnepségen, ahol kilencvenkét honvéd tisztjelölt tette le az esküt. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte az ünnepségen...

 Magyarország lobogójának felvonása után a honvéd tisztjelöltek esküjével és avatásával kezdődött meg a Kossuth téren az augusztus 20-ai ünnepi programsorozat. Immár hagyomány, hogy a felsőfokú tanulmányaikat befejezett honvéd tisztjelöltek a nemzet főterén teszik le az esküt, melyben vállalják, hogy Magyarországot és a magyar embereket akár az életük árán is megvédik. Idén kilencvenkét tisztet avattak Szent István király ünnepén.

Az eseményen - amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is - dr. Simicskó István köszöntötte a tisztjelölteket. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az államalapítás ünnepe egyben az István királytól kapott hitünk ünnepe is, s ezt a hitet minden körülmények között meg kell tartanunk. A tárcavezető rámutatott: István király fiához írt intelmeiben az első három a hitről szól, a negyedik pedig azokról a vitézekről, akik a hazát védelmezik. „Önök Magyarország védelmére esküsznek ma fel. Ez a hazaszeretet megvallása egyrészt nemzetük, másrészt saját lelkiismeretük előtt. Amíg vannak ilyen fiatalok, akik az esküjükben foglaltak szerint hazájukat életük árán is megvédik, addig van nemzeti jövőnk” – fogalmazott a miniszter. Dr. Simicskó István kiemelte: ha azt akarjuk, hogy gyermekeink és unokáink Magyarországon magyarként éljenek, minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell védenünk határainkat, harcolni a terrorizmussal és az illegális migrációval. Ehhez azonban jól felszerelt honvédség szükségeltetik. Mint mondta, a kormány és a tárca ennek érdekében hirdette meg azt a haderőfejlesztési programot, amelynek eredményeképpen a Magyar Honvédség stabil és ütőképes haderővé válik. „Védelmezzék meg Magyarországot, alázattal és méltósággal szolgálják a magyar emberek biztonságát! Isten éltesse Magyarországot, Isten éltesse katonáinkat!” – zárta beszédét a honvédelmi miniszter. 

A tárcavezető köszöntője után a honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütétele következett, amelyet – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – kardrántással erősítettek meg. Az eskü szövegét Áder János köztársasági elnök vette át.Beszédében az államfő Szent István és Szent László királyokra utalva mutatott rá: még alig három évtized telt el szabadságunk visszaszerzése óta, de a történelem újra tanít bennünket. „Ismét látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit képesek vagyunk megvédeni" – mondta Áder János, hozzátéve, hogy a rohamosan változó biztonságpolitikai környezetben mást jelent ma a biztonság és a védelem, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. „Ismét meg kell védenünk határainkat, azt a független és szabad országot, amelyet István óta magyarok millióinak áldozata és jelleme formált. Magyar honvédek! Nemzetünk, életünk biztonsága, szabadságunk megvédése: ez az önök hivatása. Magyarország minden polgára ezt várja el önöktől!” – mondta a frissen avatott tiszteknek az államfő. Áder János hangsúlyozta, hogy akárhány év is telt el az államalapítás óta, a hazaszeretet fölött soha nem jár el az idő. „Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt” – zárta beszédét a köztársasági elnök. A tisztavatás után a Parlamentnél, a Duna fölött és a folyón légi és vízi parádét láthattak az érdeklődők, amelyen többek között az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39 Gripen vadászrepülői, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred három aknamentesítő hajója és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis légi járművei, könnyű- és szállítóhelikopterei vettek részt. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.