2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonazene a királyok városában

2017. 08. 18., 08:05

Ötödik alkalommal rendezték meg a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivált augusztus 17-én. A helyszín ezúttal is Székesfehérvár volt. A zenészeket és az érdeklődőket Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt az ünnepségen...

 Fricsay Richárd alezredes a hazai katonazene történetének emblematikus alakja volt. Neve összefonódott Székesfehérvár kulturális életével, amikor a XIX. század végén családjával együtt a városba költözött, hogy megkezdje karmesteri munkáját a 17. ezred zenekarának élén. A fiatal katona hamarosan nem csak helyi, hanem regionális szinten is rendkívüli népszerűségre tett szert - katonazenész társaival együtt. Karmesteri munkássága mellett ő volt, aki alapjaiban újította meg és tette méltán sikeressé a magyar katonazenét. 

Emlékére és a katonazene népszerűsítésére rendezik meg évről-évre Székesfehérváron a róla elnevezett fesztivált. A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába illesztett eseményen, amelyen részt vett Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, ezúttal az MH Tata Helyőrségi Zenekar, az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda, az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar képviseltette magát. Utóbbi nagy sikerrel adta elő Ruff Tamás őrnagy Kuruc díszindulóját, amelyet az idén tíz éves fennállását ünneplő MH Összhaderőnemi Parancsnokság évfordulójára komponált a szerző. Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte a zenészeket és a szép számban összegyűlt hallgatóságot. Mint mondta, a fesztivál egyszerre emlékezés egy legendás katonazenészre, Fricsay Richárdra és főhajtás azok előtt, akik a katonai híradóeszközök feltalálása előtt kürtjelekkel irányították egy-egy csata mozzanatait a harctereken, életüket kockáztatva ezzel. Vargha Tamás államtitkár kiemelte: a katonazenész szóban benne rejlik a kettősség. „Akik ezt a hivatást választották, azok egyfelől vérbeli, jól kiképzett katonák, akik, ha kell, bármikor készek az ország határainak védelmére, másfelől professzionális muzsikusok, akik – amint a fesztivál jellegéből jól látszik – magas szinten tudnak szórakoztatni is” – mondta a miniszterhelyettes. 

A négy zenekar a város különböző pontjain kezdte a térzenét, majd az egyenkénti szakalaki bemutatók után egyesítették erőiket és hangszereiket, és összevont koncertet adtak a Városház téren olyan szerzeményeket tolmácsolva, amelyek nem illeszthetők hagyományosan a katonazenekarok repertoárjába. Így került terítékre többek között Dávid Péter László király indulója, Frank Sinatra és Paul Anka My Way című slágere, Benjamin Earl King Stand By Me szerzeménye, Máté Péter Zene nélkül című örökzöldje és a Moho Sapiens Angyalbőrbenje. Énekesként Szomor György, Katona Lóránt és Vajda Ferenc törzsőrmester, mozgásban a Newman Project és a Maskara Majorette Csoport működött közre. A zenekarokat és az összevont koncert tételeit Pál István őrnagy, Balázs Attila őrnagy, Rixer Krisztián őrnagy, Ruff Tamás őrnagy, valamint Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere dirigálta. A fesztiválon résztvevő karmesterek és fellépők számára Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adott át emléklapokat. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.