2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonazene a királyok városában

2017. 08. 18., 08:05

Ötödik alkalommal rendezték meg a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivált augusztus 17-én. A helyszín ezúttal is Székesfehérvár volt. A zenészeket és az érdeklődőket Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt az ünnepségen...

 Fricsay Richárd alezredes a hazai katonazene történetének emblematikus alakja volt. Neve összefonódott Székesfehérvár kulturális életével, amikor a XIX. század végén családjával együtt a városba költözött, hogy megkezdje karmesteri munkáját a 17. ezred zenekarának élén. A fiatal katona hamarosan nem csak helyi, hanem regionális szinten is rendkívüli népszerűségre tett szert - katonazenész társaival együtt. Karmesteri munkássága mellett ő volt, aki alapjaiban újította meg és tette méltán sikeressé a magyar katonazenét. 

Emlékére és a katonazene népszerűsítésére rendezik meg évről-évre Székesfehérváron a róla elnevezett fesztivált. A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába illesztett eseményen, amelyen részt vett Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is, ezúttal az MH Tata Helyőrségi Zenekar, az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda, az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar képviseltette magát. Utóbbi nagy sikerrel adta elő Ruff Tamás őrnagy Kuruc díszindulóját, amelyet az idén tíz éves fennállását ünneplő MH Összhaderőnemi Parancsnokság évfordulójára komponált a szerző. Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte a zenészeket és a szép számban összegyűlt hallgatóságot. Mint mondta, a fesztivál egyszerre emlékezés egy legendás katonazenészre, Fricsay Richárdra és főhajtás azok előtt, akik a katonai híradóeszközök feltalálása előtt kürtjelekkel irányították egy-egy csata mozzanatait a harctereken, életüket kockáztatva ezzel. Vargha Tamás államtitkár kiemelte: a katonazenész szóban benne rejlik a kettősség. „Akik ezt a hivatást választották, azok egyfelől vérbeli, jól kiképzett katonák, akik, ha kell, bármikor készek az ország határainak védelmére, másfelől professzionális muzsikusok, akik – amint a fesztivál jellegéből jól látszik – magas szinten tudnak szórakoztatni is” – mondta a miniszterhelyettes. 

A négy zenekar a város különböző pontjain kezdte a térzenét, majd az egyenkénti szakalaki bemutatók után egyesítették erőiket és hangszereiket, és összevont koncertet adtak a Városház téren olyan szerzeményeket tolmácsolva, amelyek nem illeszthetők hagyományosan a katonazenekarok repertoárjába. Így került terítékre többek között Dávid Péter László király indulója, Frank Sinatra és Paul Anka My Way című slágere, Benjamin Earl King Stand By Me szerzeménye, Máté Péter Zene nélkül című örökzöldje és a Moho Sapiens Angyalbőrbenje. Énekesként Szomor György, Katona Lóránt és Vajda Ferenc törzsőrmester, mozgásban a Newman Project és a Maskara Majorette Csoport működött közre. A zenekarokat és az összevont koncert tételeit Pál István őrnagy, Balázs Attila őrnagy, Rixer Krisztián őrnagy, Ruff Tamás őrnagy, valamint Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere dirigálta. A fesztiválon résztvevő karmesterek és fellépők számára Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere adott át emléklapokat. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.