2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közösek a célok, közösek az eredmények

2021. 12. 09., 15:26

Aláírta a megállapodást a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum a jövő évi, alapvetően illetményen kívüli juttatásokról. A dokumentum részleteiről Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be december 9-én, Budapesten.

A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség személyi állományának 2022-es évi, elsősorban illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodást írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. Az eseményen a Honvédszakszervezetet Czövek János alezredes, elnök, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét Varga István elnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét pedig Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök képviselte.

A megállapodás tartalmának ismertetésekor Benkő Tibor honvédelmi miniszter értékelte az idei évet. Mint mondta, az elmúlt időszakban a plusz feladatok, többek között a járvány elleni védekezés nagy kihívások elé állította a Magyar Honvédséget, a honvédelmi tárca azonban a megváltozott helyzetben is tartotta magát a 2020 végén kötött vállalásaihoz, szem előtt tartva a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapgondolatát: a középpontban mindig a katona, az ember áll. A tavalyi év vállalásait az állomány felé a tárca olyan területeken is túlteljesítette, amelyek nem szerepeltek az eredeti dokumentumban. Ilyen volt a hiteltörlesztési támogatás, amelyet több, mint 2600 főnek juttatott személyenként, nettó 500 ezer forintos összegben, vagy a rezsitámogatás, amelynek összege személyenként évi bruttó 500 ezer forint. Ezt 2021-ben 244 fő igényelte. Folytatódott a szolgálati lakások elidegenítési programja, ennek segítségével az elmúlt két évben több, mint 1500 ingatlant tudtak megvásárolni az abban lakó katonák és honvédelmi alkalmazottak.

2021-ben 15 százalékkal emelték a béketámogató műveletekben részt vevő katonák devizaellátmányát. Sikerült elérni, hogy immár 34 olyan vállalat, üzletlánc van, amely kedvezményes vásárlást biztosít a személyi állomány részére, sőt, azzal immár a nyugállományú katonák is tudnak élni. Benkő Tibor elmondta: jól vizsgázott a 2019-ben bevezetett honvédelmi alkalmazott állománykategória, amely négy év alatt összesen 35 százalékos bérfejlesztéssel jár, ebből idén öt százalék teljesítésére került sor.

Az elmúlt hónapban mind a katonák, mind a civil munkavállalók a pandémiás helyzet időszakában nyújtott kiemelkedő teljesítményért teljesítményjuttatásban részesültek, ez a katonák esetében bruttó 80 ezer, a honvédelmi alkalmazottaknak pedig bruttó 100 ezer forintot jelentett, a SZÉP kártyájukra pedig mindkét állomány tagjai nettó 50-50 ezer forintot kaptak. A hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonák 10 százalékos illetménykiegészítése január 1-jétől véglegesen beépült az illetményükbe.

Benkő Tibor rámutatott: a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum és a Honvédelmi Minisztérium között folyamatos és szoros a kapcsolat. Mint mondta, közösek a célok, az érdekek, a sikerek, az eredmények. Ennek jegyében fogalmazták meg a 2022-es évre szóló megállapodást is, hiszen a közeljövő feladatai ugyanúgy megkövetelik a szoros együttműködést. A mostani megállapodás kapcsán kiemelte: a juttatások tekintetében semmilyen visszalépés nem lesz az idei évhez képest, sőt, vannak olyan területek, amelyeket tovább fejlesztenek. A kormány családügyi politikájával összhangban a gyermekes hivatásos és szerződéses katonák, és a civil munkavállalók jövőre is bruttó 45 ezer forintos tanévkezdési támogatást, valamint bruttó 50 ezer forint nevelési támogatást kapnak. A születési támogatás rendszere is tovább működik, ebben az esetben gyermekenként és szülőnként bruttó 200 ezer forint a támogatás. Erre a honvéd tiszt- és altisztjelöltek is jogosultak.

A munkába járáshoz a tömegközlekedést választók helyi bérletének árát 100 százalékban téríti meg a tárca. A honvédségi étkezdékben a napi menü árát továbbra is igyekeznek átlagosan 660 forintban maximalizálni. A ruházati költségtérítés a honvédelmi alkalmazottak esetében bruttó 142 ezer forint, a legénységi állomány 24 ezer forintot kap sportruházati támogatásként, amelyet nem szükséges számlával igazolniuk. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a teljes állomány körében, teljes éves foglalkoztatás esetén bruttó 85 200 forint pénztári hozzájárulást kapnak évente.

Benkő Tibor kiemelte: 2015-ben indították útjára a katonai életpályamodell programot, amelyen belül 2019-ig 50 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, amit 2022-ben újabb tíz százalékos emelés követ. A katonák 2022 első negyedévében kapják meg a kormány döntése értelmében 6 havi illetményüket.


A honvédelmi miniszter kitért a fiatal generációkra is, mint mondta, a tárca tovább működteti ösztöndíj-rendszerét, amelynek keretében bruttó 10 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő összeget kaphatnak a közép- és felsőfokú oktatásban tanuló diákok.

A kormány döntése értelmében hamarosan változik a honvéd tisztjelölt hallgatók jogállása, amelynek eredményeként ösztöndíj helyett illetményre lesznek jogosultak. Ennek mértéke évfolyamonként és személyenként a hallgató tanulmányi eredményétől függ.

A tárcavezető az elért eredmények kapcsán megköszönte az érdekképviseleti elnökök és a szervezetek tagjainak együttműködését, segítségét.

A dokumentum aláírásakor Czövek János alezredes, a Honvédszakszervezet elnöke és Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke reagált Benkő Tibor tájékoztatójára. Elhangzott: az elmúlt egy esztendő óriási terhet rótt a teljes személyi állományra, emiatt is értékelik nagyon eredményesnek a megállapodást, amely biztos alapot teremt a jövőbeli tárgyalások és kitűzött célok tekintetében.

Az eseményen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István honvédelmi államtitkár és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.