2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Március 15-re készülve

2021. 03. 10., 11:13

Immár 173 év telt el azóta, hogy történelmünk egyik legfelemelőbb pillanatát, óráit, napjait élte át a pesti ifjúság idealizmusa, mely győzedelmeskedett a mindig lehúzó kishitűséggel szemben.

   Persze a később történtek ismeretében ez túlzottan is sommás kijelentésnek tűnhet. Hiszen volt egy szabadságharc, egy súlyos katonai vereség, megadás, megtorlás, rémuralom, néma ellenállás. Mégis állítható, hogy az önkényuralom bástyái ekkor kezdtek leomlani. A reformkorban ugyan sokat fejlődött az ország. A masszívnak látszó, vastag falak hajszálrepedéseit már feszegette a történelmi idő, de még a legnagyobbak –Kossuth és Széchenyi- sem hitték, hogy ez képes ledönteni a hazánkat bénító és korlátozó rendszert. Nem Magyarországé volt az első szikra, Bécs és Párizsban, Olaszországban és a német államokban is ekkor támadtak fel a forradalmi elégedetlenség hullámai. Megragadni a pillanatot a fiatalok bátorságára volt szükség. Ez nem a csendes bölcselet időszaka volt. Hisz a legnagyobb cél a közjó, hazánk politikai és gazdasági függetlenségének elérése volt a tét. A bátorságra ma is szükségünk van, ha nem is ilyen radikális formában, de a hazánkat ostromló vírus elleni kűzdelemben biztosan.
   
   Egy másik nagy tanulság, hogy széles összefogással sikerült a történelmi távlatból már látható sikert elérni. Talán ma is jobban össze kellene fogni itt a Kárpátok harapófogójában élő maroknyi honfitársunknak. A nemzetiségeket akkor nem sikerült a forradalmunk, mondhatni magunk mellé állítani, sőt többségük részt vett a szabadságharc ellen irányuló hadi cselekményekben. A kirekesztés ellenségeket szült, ezzel szemben az összefogás, a megegyezés, a közösség hatalmas energiákat képes felszabadítani.
 
   Visszakanyarodva a történésekhez látható, hogy a reformkor politikusai után jött egy fiatal, radikális generáció, az ún. „országgyűlési ifjak”, a kor olyan fiatal tehetségével a soraikban, mint Petőfi, Vasvári, Jókai, akik tenni is mertek a drámai pillanatban. Mindenki ismeri a legnevezetesebb konkrétumokat:
 
A 12 pont ismertetése és kinyomtatása, a Nemzeti dallal együtt.
 
A bebörtönzött Táncsics Mihály kiszabadítása.
 
A betiltott Bánk Bán előadása, stb.
 
   Iskolák, más intézmények, utcák nevét adjuk a hősök előtt adózva ma is. Petőfi, Jókai, Arany, Kossuth, Széchenyi, Batthyány, Damjanich, Klapka, Bem, és társaik, valamint a névtelen hősök és áldozatok ezrei előtt tisztelgünk nemes hazafisággal. A szabadságharc, ha a hatalmas túlerő le is verte, nem bukott el. Hisz…
 
„Az nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért, S keservben annyi hű kebel Szakadt meg a honért.”
 
   Nem bukott el, mert a 12 pont egyik legfontosabb követelése a jobbágyfelszabadítás érintetlen maradt. Talán ez az egy dolog is megérte a rengeteg áldozatot, mert a szabadság, vagy annak egy kis része kézzelfogható, napi valósággá vált sokak számára. Nem bukott el azért sem, mert példa és erő a zsarnokság elleni küzdelemben. 1848! Te vagy a mérce, a mérték, amely a széthúzás idején a szabadság gondolataival egyesítheted a nemzetet, vagy erőt adsz akár a megtorlás, akár a zsarnokság legsötétebb korszakaiban. Ne feledjük, hogy márciusi forradalom és szabadságharc a kegyetlen megtorlás ellenére is előkészítette egy bölcs kiegyezés lehetőségét, egy szinte példátlan fejlődést 1867-től az első világháború vérzivataráig. Deák Ferenc és társai felismerték az egyetlen esélyt hazánk kulturális és gazdasági felemelkedéséhez. Elődeink nagyon is megbecsülték és nekünk is meg kell becsülnünk1848 emlékezetét. Belőle táplálkozva építhetjük tovább a szabadságot, az emberhez méltó teljes életet. A szabadság csak lehetőség, és nem örökkévaló! Nap-nap után, újra meg újra meg kell küzdeni érte. Kívánom, hogy ez a küzdelem sikert hozzon a Nemzetnek, Hazánknak, a Honvédszakszervezetnek, tagjainknak és családjuknak, barátaiknak! Vezessen bennünket 1848-49 szelleme és példája!
 
 
A Honvédszakszervezet Elnöksége
 
 
 
 
(Készült: Bierbauer Imre kéziratának átdolgozásával)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.