2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Meg kell becsülni a fegyveres testületek munkáját

2020. 01. 17., 16:06

A fegyveres testületek hivatásos állományára vonatkozó juttatásokról tartott sajtótájékoztatót Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, január 17-én, pénteken, a Belügyminisztérium márványtermében.

Kontrát Károly emlékeztetett: a kormány megtárgyalta a Nemzetbiztonsági Kabinetnek azon javaslatait, amelyek a fegyveres testületeknél, fegyveres szolgálatot teljesítő állomány juttatásaira vonatkoznak. Ezekről 2019. december 27-én adott tájékoztatást Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kontrát Károly tájékoztatást adott a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás hivatásos állományát érintő változásokról és a jövőbeni tervekről.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a kormány felhatalmazta a honvédelmi minisztert, hogy rendeletben hozza létre a kiegészítő juttatás intézményét. A már aláírt miniszteri rendelet szerint, 2020. január 1-től a hivatásos és szerződéses állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult, amelynek mértéke átlagosan 10 százalék.

A 2015-ben indult életpályamodell eredményeként 2019-ig átlagosan 50 százalékos béremelésben részesültek a magyar hivatásos és szerződéses katonák. A mostani, átlagosan 10 százalékos emelés hűen tükrözi a kormány szándékát, amely nem más, mint a katonák áldozatos munkájának elismerése és megbecsülése.

Mint elmondta, a kormány 2018-ban döntött arról, hogy egy új honvédelmi alkalmazotti jogállást vezet be. Az ő illetményük négy év alatt minimum 35 százalékkal kell, hogy emelkedjen. Ezen túlmenően minden honvédelmi alkalmazottnak lehetősége van arra, hogy honvédelmi illetménykiegészítést kapjon, amelynek összege – besorolástól függően – havonta 51 ezer és 96 ezer forint közötti többletjuttatás eredményezhet. Eddig, az érintett állomány mintegy háromnegyede teljesítette azokat a feltételeket, melynek eredményeként jogosultak erre a juttatásra.

Az első 20 százalékos emelés már 2019-ben folyósításra került. A 2020-ban esedékes 5 százalékos emelés eredményeként a honvédelmi alkalmazottak illetménye átlagosan tizenkettőezer forinttal emelkedik.  

Németh Szilárd szólt a kormány által létrehozott új elismerési rendszerről. Az úgynevezett „fegyverpénz” 2019 decemberében bruttó ötszázezer forint juttatást jelentett azoknak, akik ebben a határozatban megjelentek. Hamarosan döntés születhet azzal kapcsolatban is, hogy ennek az állománynak a munkáját a kormány háromévente „plusz juttatással” is elismeri.
 

Az illetményemelésnek egyértelműen az a célja, hogy azt az életpályamodellt, amelyet a rendvédelmi szerveknél és a fegyveres testületeknél egyenruhás szolgálatot vállalók számára dolgoztak ki, még erősebbé és még stabilabbá tegye, valamint elismerje azt a szolgálatot, amelyet a katonák az esküjükben fogadottak szerint nap, mint nap teljesítenek – mondta végezetül Németh Szilárd.

A sajtótájékoztatón – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 

Forrás: Www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.