2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Meg kell becsülni a fegyveres testületek munkáját

2020. 01. 17., 16:06

A fegyveres testületek hivatásos állományára vonatkozó juttatásokról tartott sajtótájékoztatót Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, január 17-én, pénteken, a Belügyminisztérium márványtermében.

Kontrát Károly emlékeztetett: a kormány megtárgyalta a Nemzetbiztonsági Kabinetnek azon javaslatait, amelyek a fegyveres testületeknél, fegyveres szolgálatot teljesítő állomány juttatásaira vonatkoznak. Ezekről 2019. december 27-én adott tájékoztatást Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kontrát Károly tájékoztatást adott a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás hivatásos állományát érintő változásokról és a jövőbeni tervekről.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a kormány felhatalmazta a honvédelmi minisztert, hogy rendeletben hozza létre a kiegészítő juttatás intézményét. A már aláírt miniszteri rendelet szerint, 2020. január 1-től a hivatásos és szerződéses állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult, amelynek mértéke átlagosan 10 százalék.

A 2015-ben indult életpályamodell eredményeként 2019-ig átlagosan 50 százalékos béremelésben részesültek a magyar hivatásos és szerződéses katonák. A mostani, átlagosan 10 százalékos emelés hűen tükrözi a kormány szándékát, amely nem más, mint a katonák áldozatos munkájának elismerése és megbecsülése.

Mint elmondta, a kormány 2018-ban döntött arról, hogy egy új honvédelmi alkalmazotti jogállást vezet be. Az ő illetményük négy év alatt minimum 35 százalékkal kell, hogy emelkedjen. Ezen túlmenően minden honvédelmi alkalmazottnak lehetősége van arra, hogy honvédelmi illetménykiegészítést kapjon, amelynek összege – besorolástól függően – havonta 51 ezer és 96 ezer forint közötti többletjuttatás eredményezhet. Eddig, az érintett állomány mintegy háromnegyede teljesítette azokat a feltételeket, melynek eredményeként jogosultak erre a juttatásra.

Az első 20 százalékos emelés már 2019-ben folyósításra került. A 2020-ban esedékes 5 százalékos emelés eredményeként a honvédelmi alkalmazottak illetménye átlagosan tizenkettőezer forinttal emelkedik.  

Németh Szilárd szólt a kormány által létrehozott új elismerési rendszerről. Az úgynevezett „fegyverpénz” 2019 decemberében bruttó ötszázezer forint juttatást jelentett azoknak, akik ebben a határozatban megjelentek. Hamarosan döntés születhet azzal kapcsolatban is, hogy ennek az állománynak a munkáját a kormány háromévente „plusz juttatással” is elismeri.
 

Az illetményemelésnek egyértelműen az a célja, hogy azt az életpályamodellt, amelyet a rendvédelmi szerveknél és a fegyveres testületeknél egyenruhás szolgálatot vállalók számára dolgoztak ki, még erősebbé és még stabilabbá tegye, valamint elismerje azt a szolgálatot, amelyet a katonák az esküjükben fogadottak szerint nap, mint nap teljesítenek – mondta végezetül Németh Szilárd.

A sajtótájékoztatón – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 

Forrás: Www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.