2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megbecsülés a biztonságunkat őrzőknek

2019. 12. 27., 20:27

Egy összegű, bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást jelentett be dr. Pintér Sándor belügyminiszter, valamint dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 27-én, pénteken, a Belügyminisztérium márványtermében tartott sajtótájékoztatón.

Ahogy azt Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetésének nevében elmondta: év közben több alkalommal kapott tájékoztatást Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány Magyarország közbiztonsági helyzetéről, a különböző területeken szolgáló hivatásos állomány munkájáról. A tények ismeretében a miniszterelnök – konzultálva a Stratégiai Kabinet, a Gazdasági Kabinet, valamint a Nemzetbiztonsági Kabinet elnökeivel – kormányhatározatot hozott. Ennek értelmében a kormány létrehozta a fegyveres testületi juttatást, mint új jogintézményt. Ennek értelmében a fegyveres testületek, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos állomány erre jogosult tagjai egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek.

A jogosultság alapja, ha valaki 2019. december elsején a hivatásos állomány tagja, illetve január 1-je és december 31-e között, a szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés vagy maradandó fogyatékosság miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonya. A 2019-ben, szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösök kapják meg. A belügyminiszter kiemelte: a juttatást néhány kizáró októl eltekintve, rendfokozattól és beosztástól függetlenül kapják meg az érintett állomány tagjai. Erre a célra a központi költségvetésből 49 milliárd forintot csoportosítanak át.

 

Pintér Sándor hozzátette: Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinet számára, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai részére. Ez érinti a már említett hivatásos állomány minden tagját, akik a javaslat szerint 2020 január elsejét követően 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatásban részesülnének.

Emellett – szintén január elsejétől – a még ebben a hónapban kidolgozott feltételek fennállása esetén, a hivatásos állomány minden tagja további illetményemelésben részesülhet. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegennyelvtudási pótlék, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 161. szakasz 1. bekezdés a-d. pontjában meghatározott egyéb pótlékok alapján meghatározva, ezek együttes összegének minimum 10 százaléka. Ennek a javaslatnak a részletes kidolgozását a Nemzetbiztonsági Kabinet megkezdte, Varga Mihály pénzügyminiszter együttműködésével.

Mint Pintér Sándor hangsúlyozta: az új juttatások nem változtatnak a már meglévőkön. Ennek megfelelően marad a cafeteria, a lakhatási támogatás, a természetbeni ellátás, a ruházati utánpótlási ellátmány, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, az egyedülálló egészségügyi ellátás költségtérítés intézménye, valamint az élet- és a balesetbiztosítási védelem, illet e a teljesítmény-juttatás rendszere. Nem változik a szabadságra és a túlmunka megváltására vonatkozó eddigi szabályozás sem.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a Pintér Sándor belügyminiszter által ismertettek hűen tükrözik azt, hogy mindaz, amit a fegyveres és a rendvédelmi szervek dolgozói Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében tesznek az alapja annak, hogy hazánkban a fejlődést elő tudjuk segíteni. Az elhangzott bejelentésekkel kapcsolatban kiemelte: nem csak a hivatásos, hanem a szerződéses állományra is vonatkozik a bruttó 500 ezer forintos juttatás.

A honvédelmi miniszter leszögezte: a kormányhatározat szándéka, hogy egy olyan életpályát építsünk fel a katonák számára is, amely nyomon követhető, biztosítja és elismeri a katonák munkáját.

A sajtótájékoztatón – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Forrás: Honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.