2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megbecsülés a biztonságunkat őrzőknek

2019. 12. 27., 20:27

Egy összegű, bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást jelentett be dr. Pintér Sándor belügyminiszter, valamint dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter december 27-én, pénteken, a Belügyminisztérium márványtermében tartott sajtótájékoztatón.

Ahogy azt Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetésének nevében elmondta: év közben több alkalommal kapott tájékoztatást Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány Magyarország közbiztonsági helyzetéről, a különböző területeken szolgáló hivatásos állomány munkájáról. A tények ismeretében a miniszterelnök – konzultálva a Stratégiai Kabinet, a Gazdasági Kabinet, valamint a Nemzetbiztonsági Kabinet elnökeivel – kormányhatározatot hozott. Ennek értelmében a kormány létrehozta a fegyveres testületi juttatást, mint új jogintézményt. Ennek értelmében a fegyveres testületek, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatásos állomány erre jogosult tagjai egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek.

A jogosultság alapja, ha valaki 2019. december elsején a hivatásos állomány tagja, illetve január 1-je és december 31-e között, a szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés vagy maradandó fogyatékosság miatt szűnt meg a szolgálati jogviszonya. A 2019-ben, szolgálatteljesítés közben elhunytak juttatását az örökösök kapják meg. A belügyminiszter kiemelte: a juttatást néhány kizáró októl eltekintve, rendfokozattól és beosztástól függetlenül kapják meg az érintett állomány tagjai. Erre a célra a központi költségvetésből 49 milliárd forintot csoportosítanak át.

 

Pintér Sándor hozzátette: Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinet számára, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai részére. Ez érinti a már említett hivatásos állomány minden tagját, akik a javaslat szerint 2020 január elsejét követően 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatásban részesülnének.

Emellett – szintén január elsejétől – a még ebben a hónapban kidolgozott feltételek fennállása esetén, a hivatásos állomány minden tagja további illetményemelésben részesülhet. Ennek mértéke a beosztási illetmény, a hivatásos pótlék, a szolgálati időpótlék, az idegennyelvtudási pótlék, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény 161. szakasz 1. bekezdés a-d. pontjában meghatározott egyéb pótlékok alapján meghatározva, ezek együttes összegének minimum 10 százaléka. Ennek a javaslatnak a részletes kidolgozását a Nemzetbiztonsági Kabinet megkezdte, Varga Mihály pénzügyminiszter együttműködésével.

Mint Pintér Sándor hangsúlyozta: az új juttatások nem változtatnak a már meglévőkön. Ennek megfelelően marad a cafeteria, a lakhatási támogatás, a természetbeni ellátás, a ruházati utánpótlási ellátmány, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, az egyedülálló egészségügyi ellátás költségtérítés intézménye, valamint az élet- és a balesetbiztosítási védelem, illet e a teljesítmény-juttatás rendszere. Nem változik a szabadságra és a túlmunka megváltására vonatkozó eddigi szabályozás sem.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint a Pintér Sándor belügyminiszter által ismertettek hűen tükrözik azt, hogy mindaz, amit a fegyveres és a rendvédelmi szervek dolgozói Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében tesznek az alapja annak, hogy hazánkban a fejlődést elő tudjuk segíteni. Az elhangzott bejelentésekkel kapcsolatban kiemelte: nem csak a hivatásos, hanem a szerződéses állományra is vonatkozik a bruttó 500 ezer forintos juttatás.

A honvédelmi miniszter leszögezte: a kormányhatározat szándéka, hogy egy olyan életpályát építsünk fel a katonák számára is, amely nyomon követhető, biztosítja és elismeri a katonák munkáját.

A sajtótájékoztatón – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Forrás: Honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.