2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MEGEMLÉKEZÉS ÉS A KÖZÖS EURÓPAI JÖVŐ

2019. 10. 01., 10:56

2019. augusztus 30 és szeptember elseje között Berlinben került megrendezésre a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat, a CEYTUN konferenciája. A szervezők a rendezvényt a második világháború kirobbanása 80. évfordulójáról szóló megemlékezésnek, illetve a jövőkutatásnak szentelték.

A konferenciára Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából, és Magyarországról is érkeztek fiatalok, a LIGA Szakszervezetek részéről a Láris Ferenc Tibor (Honvédszakszervezet) Borsis Krisztina (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Dénes Sándor (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) vett részt az eseményen.

A rendezvény nyitányaként Sawsan Chebli államtitkár azt a kérdést vetette fel, hogy képes-e Európa együtt növekedni, vagy szétesik – és rámutatott, a fiataloknak meg kell határozni, milyen Európában szeretnének élni.

Kivételes CEYTUN-esemény lévén a történelmi visszatekintést követően a résztvevők tekintetüket a jövőbe, 2050-re szegezték, amelynek kapcsán az Európai Unió vezetőire illetve a szakszervezetekre váró lehetséges hatásokat vették számba. Erre jó alapot adott az úgynevezett jövőkép-építés technika, amely különböző forgatókönyveket feltételez, annak érdekében, hogy a résztvevők számot vessenek a jelenben zajló folyamatok irányával. "A szcenáriók olyan történetek a jövőről, amelyek cselekvésre motiválják az embereket." – hangzott el a rendezvényen.

Ezután a résztvevők kis csoportos műhelymunka keretében azokra a kérdésekre keresték a választ, milyen lehet Európa 2050-ben. Vajon erősebb vagy gyengébb lesz a szociális- és gazdasági kohézió Európában? És milyen lesz a szakszervezetek szerepe? Felmerült a migrációnak a munkaerő piacra gyakorolt hatása éppúgy, mint az új technológiák elterjedésével bekövetkező munkahelyek megszűnése. Többen felvetették, az EU szintjén kollektív szerződés is létrejöhet, de az is elhangzott, a klímaváltozás és hatásainak csökkentésére milyen intézkedések hozhatók. (Példaként merült fel a zsúfolt nagyvárosok közösségi közlekedésének javítása, a személygépjárműveket otthon hagyó munkavállalók támogatása is.)

A munkacsoportokban folyó elemzés végén a csoportok bemutatták egymásnak eredményeiket. Végül a rendezők bemutattak egy olyan történelemkönyvet, amelyet lengyel és német szerző közösen írt. A címe: Közös történelmünk.

Szöveg: Láris Ferenc Tibor

Fotó: szef.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.