2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MEGEMLÉKEZÉS ÉS A KÖZÖS EURÓPAI JÖVŐ

2019. 10. 01., 10:56

2019. augusztus 30 és szeptember elseje között Berlinben került megrendezésre a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat, a CEYTUN konferenciája. A szervezők a rendezvényt a második világháború kirobbanása 80. évfordulójáról szóló megemlékezésnek, illetve a jövőkutatásnak szentelték.

A konferenciára Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából, és Magyarországról is érkeztek fiatalok, a LIGA Szakszervezetek részéről a Láris Ferenc Tibor (Honvédszakszervezet) Borsis Krisztina (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Dénes Sándor (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) vett részt az eseményen.

A rendezvény nyitányaként Sawsan Chebli államtitkár azt a kérdést vetette fel, hogy képes-e Európa együtt növekedni, vagy szétesik – és rámutatott, a fiataloknak meg kell határozni, milyen Európában szeretnének élni.

Kivételes CEYTUN-esemény lévén a történelmi visszatekintést követően a résztvevők tekintetüket a jövőbe, 2050-re szegezték, amelynek kapcsán az Európai Unió vezetőire illetve a szakszervezetekre váró lehetséges hatásokat vették számba. Erre jó alapot adott az úgynevezett jövőkép-építés technika, amely különböző forgatókönyveket feltételez, annak érdekében, hogy a résztvevők számot vessenek a jelenben zajló folyamatok irányával. "A szcenáriók olyan történetek a jövőről, amelyek cselekvésre motiválják az embereket." – hangzott el a rendezvényen.

Ezután a résztvevők kis csoportos műhelymunka keretében azokra a kérdésekre keresték a választ, milyen lehet Európa 2050-ben. Vajon erősebb vagy gyengébb lesz a szociális- és gazdasági kohézió Európában? És milyen lesz a szakszervezetek szerepe? Felmerült a migrációnak a munkaerő piacra gyakorolt hatása éppúgy, mint az új technológiák elterjedésével bekövetkező munkahelyek megszűnése. Többen felvetették, az EU szintjén kollektív szerződés is létrejöhet, de az is elhangzott, a klímaváltozás és hatásainak csökkentésére milyen intézkedések hozhatók. (Példaként merült fel a zsúfolt nagyvárosok közösségi közlekedésének javítása, a személygépjárműveket otthon hagyó munkavállalók támogatása is.)

A munkacsoportokban folyó elemzés végén a csoportok bemutatták egymásnak eredményeiket. Végül a rendezők bemutattak egy olyan történelemkönyvet, amelyet lengyel és német szerző közösen írt. A címe: Közös történelmünk.

Szöveg: Láris Ferenc Tibor

Fotó: szef.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.