2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MEGEMLÉKEZÉS ÉS A KÖZÖS EURÓPAI JÖVŐ

2019. 10. 01., 10:56

2019. augusztus 30 és szeptember elseje között Berlinben került megrendezésre a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat, a CEYTUN konferenciája. A szervezők a rendezvényt a második világháború kirobbanása 80. évfordulójáról szóló megemlékezésnek, illetve a jövőkutatásnak szentelték.

A konferenciára Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából, és Magyarországról is érkeztek fiatalok, a LIGA Szakszervezetek részéről a Láris Ferenc Tibor (Honvédszakszervezet) Borsis Krisztina (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Dénes Sándor (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) vett részt az eseményen.

A rendezvény nyitányaként Sawsan Chebli államtitkár azt a kérdést vetette fel, hogy képes-e Európa együtt növekedni, vagy szétesik – és rámutatott, a fiataloknak meg kell határozni, milyen Európában szeretnének élni.

Kivételes CEYTUN-esemény lévén a történelmi visszatekintést követően a résztvevők tekintetüket a jövőbe, 2050-re szegezték, amelynek kapcsán az Európai Unió vezetőire illetve a szakszervezetekre váró lehetséges hatásokat vették számba. Erre jó alapot adott az úgynevezett jövőkép-építés technika, amely különböző forgatókönyveket feltételez, annak érdekében, hogy a résztvevők számot vessenek a jelenben zajló folyamatok irányával. "A szcenáriók olyan történetek a jövőről, amelyek cselekvésre motiválják az embereket." – hangzott el a rendezvényen.

Ezután a résztvevők kis csoportos műhelymunka keretében azokra a kérdésekre keresték a választ, milyen lehet Európa 2050-ben. Vajon erősebb vagy gyengébb lesz a szociális- és gazdasági kohézió Európában? És milyen lesz a szakszervezetek szerepe? Felmerült a migrációnak a munkaerő piacra gyakorolt hatása éppúgy, mint az új technológiák elterjedésével bekövetkező munkahelyek megszűnése. Többen felvetették, az EU szintjén kollektív szerződés is létrejöhet, de az is elhangzott, a klímaváltozás és hatásainak csökkentésére milyen intézkedések hozhatók. (Példaként merült fel a zsúfolt nagyvárosok közösségi közlekedésének javítása, a személygépjárműveket otthon hagyó munkavállalók támogatása is.)

A munkacsoportokban folyó elemzés végén a csoportok bemutatták egymásnak eredményeiket. Végül a rendezők bemutattak egy olyan történelemkönyvet, amelyet lengyel és német szerző közösen írt. A címe: Közös történelmünk.

Szöveg: Láris Ferenc Tibor

Fotó: szef.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.