2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mindenki győztes

2017. 07. 21., 10:31

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó. Mindent elért, amit sportolóként el lehet érni, s bár lett volna lehetősége imádott sportága közvetlen közelében maradni, idén januártól más irányba fordult pályafutása. Gergely Istvánnal, a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) év elején megválasztott ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Öt hónapja látja el az ügyvezető elnöki posztot a BHSE élén. Mennyiben változott meg az élete?

Nagyban, és folyamatosan változik. Ha az ember ekkora felelősséget vállal, minden energiájával próbál megfelelni a feladatnak. Annak ellenére, hogy a Magyar Vízilabda Szövetségben és a Honvéd szakosztályánál is töltöttem már be vezetői posztot, lényegesen más a mostani pozícióm. Ki kellett lépnem egy sportágból, és egyszerre nagyon sok másikba kellett beszállnom. A munka komplexitása miatt gyorsabb tempót vettem fel. Még a bioritmusom is megváltozott: korán kelek, korán fekszem, s bár próbálok módot találni rá, a sportolásra így is kevesebb időt tudok fordítani. Sokkal kiterjedtebb lett a munkából adódó ismeretségi köröm, más a gondolkodásmód, más a nyelvezet, mint amikor még „csak” a versenysporttal foglalkoztam. Óriási a változás, amelynek során nekem kell alkalmazkodnom. Minden energiámat arra fordítom, hogy a BHSE elérje a kitűzött céljait.

Melyek ezek a célok?

Elsősorban a fejlesztések megvalósítása. Olyan infrastruktúra-korszerűsítésben gondolkodunk, amelynek kivitelezésével sportolóink méltó környezetben készülhetnek a versenyekre. A Honvéd mindig is egy különlegesen összetartó család volt. Óriási a kohéziós erő, az egymás iránti bizalom, de az a közeg, amelyben jelenleg edzenek, finoman szólva is messze áll az európai színvonaltól. A sportban nincs olyan, hogy valaki megérdemel valamit, és ezért jár neki. A sikerért meg kell dolgozni a sportpályán vagy az asztal mögött. A Honvéd minden egyes tagja nagyon sokat tett és tesz is azért, hogy elérjük a kitűzött céljainkat. Munkájuk mögé olyan infrastrukturális hátteret szeretnénk biztosítani, amely valóban a legkiegyensúlyozottabb, legörömtelibb felkészülést szolgálja. A másik kiemelt tervünk egy olyan multifunkcionális telephely kiépítése, ahol komplett szabadidős sporttevékenységet tudunk biztosítani a legszélesebb rétegnek. Azt szeretnénk, ha minél több ember, család életének válna szerves részévé a Honvéd által biztosított sportolási lehetőség.Milyen határidőt tűztek ki a tervek megvalósítására?

A jelenlegi felújítások lassan befejeződnek, ezzel párhuzamosan már indítjuk is a következő ütemezést az új létesítmények kialakításával. Ilyen a vívócsarnok építése, az atlétikai, a kajak-kenu, valamint központi létesítményünk és a cselgáncscsarnok felújítása. Ezek már 2018 elejére befejeződnek. Kilátás van egy sokkal nagyobb léptékű fejlesztésre, ami meghatározná egyesületünk hosszú távú működését, és az egyik legkomplexebb sportközpont válhatna belőlünk. Bízom benne, hogy ez a projekt 2022-re megvalósul. Átgondoltan dolgozva, minden egyes forintot a helyére téve, a kialakított koncepciót végig tervszerűen követve ekkor mondhatjuk majd el, hogy a BHSE infrastruktúráját tekintve is kiemelkedő sportegyesület. A sportolóknak a legmegfelelőbb körülményeket fogjuk megteremteni korszerű sport- és kiszolgáló létesítményeinkkel, beleértve a sportorvosi és rehabilitációs részt. Az idősebb korosztálynak is rendszeres sportolási lehetőséget igyekszünk majd biztosítani.

Tervezik új sportágak, új szakosztályok beillesztését, létrehozását is?

Kiemelt fontosságú cél ez is. Olyan sportágak is helyet kapnak, amelyek még nincsenek nálunk, ám az utánpótlásban már erős bázissal rendelkeznek, és azonosulni tudnak a Honvéd jövőképével. Vakmerően hangzik, de ilyenek például az extrém sportok. Szervezett keretek között lehetővé tenni egy olyan sportág működését, amely éppen arról híres, hogy nem kedveli a szervezett kereteket, valóban kihívás, de hiszem, hogy megvalósítható. Mi itt teljes edzői, orvosi felügyeletet, szakszerűen, profi módon kiépített pályákat nyújtanánk a legbiztonságosabb feltételekkel.Van kiemelt szakosztály a fejlesztési projektben?

Nincs. Komplexen kezeljük a dolgot, nincs fontos és kevésbé fontos terület. Összetett és nagyszabású vízió ez, akár az élsportra, akár a szabadidősportra, akár a honvédséggel kapcsolatos terveinkre gondolunk. Koncepciónkkal azt akarjuk elérni, hogy tíz év múlva elmondhassuk: a Honvéd mind sportszakmai, mind üzemeltetési szempontból példaértékű egyesületté vált.

Milyen közös terveik vannak a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel?

Rendkívül erős partneri viszonyról beszélünk. Próbáljuk arra ösztönözni azokat a sportolóinkat, akiknek ezen kívül nincs más bevételi forrásuk, hogy álljanak szerződéses katonának. Ez több szempontból jó mindenkinek; egyfelől mi kiváló sportolókkal gazdagítjuk a Magyar Honvédség állományát, másfelől ezek a sportolók részt tudnak venni a nagyon komolyan jegyzett katonai játékokon, nem beszélve arról, hogy egy olyan jövőkép nyílik meg az életükben, amelyet máshol nem találnának meg, csak a katonaságnál. Néhány héten belül kezdi meg működését a sportszázad, amelynek kiemelt sportolók lesznek a tagjai, akik kvázi reklámarcaivá válnak a Magyar Honvédségnek, hiszen eredményességükkel teszik vonzóvá, hitelessé a katonai életpályát. A honvédos sportolóknál egyébként nyitott kapukat döngetünk, nagy az érdeklődés a katonai hivatás iránt. Olimpikonok, nagy nevek mondták azt, hogy amikor abbahagyják az aktív sportot, reális ötletnek tartják, hogy katonaként folytassák pályafutásukat. Mivel új kezdeményezésről van szó, kimondhatjuk: ez egy win-win helyzet, azaz mindkét fél győztesnek érezheti magát, a sportolók és a honvédség is. Biztos vagyok benne, hogy a sportszázad tevékenységén már rögtön az indulás után látszik majd az eredményesség.

Nagyszabású terveket vázolt fel. Bár még csak fél éve irányítja az egyesületet, és nyilván tisztában van azzal, hogy göröngyös útra lépett…

Az élet olyan, hogy időnként módosítunk az elképzeléseken. A Honvéd esetében azonban teljesen pozitív gondolataim vannak. Az út nem göröngyös, legfeljebb kisebb javításokat végzünk rajta az aktuális fejlemények tükrében. A kollégáim – és ezt minden területre értem, a vezetéstől az adminisztrációig – magasan motiváltak, mindent megtesznek a közös cél érdekében. Nagyon jó csapatom van, könnyű velük dolgozni, büszke vagyok rájuk. Emellett a legmagasabb szinten is egyetértenek az elképzeléseinkkel. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, a BHSE társadalmi elnöke minden olyan ülésen részt vesz, ahol stratégiai fontosságú dolgokról határozunk, s eddig minden esetben élveztük a maximális támogatását.

Magyarország egyik legnagyobb presztízsű egyesülete a Honvéd. Mi adja a klub legfőbb értékét?

Egyértelműen a múltja, a történelme. Ez predesztinálja arra, hogy a jövőben is erős, eredményes egyesület legyen. Nehéz elnyerni a bizalmat új elképzelésekkel, ha nincs mögötte egy olyan múlt, amely hitelesíti azokat. Persze ezt gazdagítanunk kell a jelenben is.

A vízilabdával most milyen a kapcsolata?

A vízilabda az egész életemet meghatározta. Ennek köszönhetem, hogy jelen pillanatban itt vagyok. Ettől függetlenül a Honvédon belül ugyanúgy kezelem, mint az összes többi sportágat.

Nehéz volt elengedni?

Elhatározás kérdése. Lett volna még lehetőségem folytatni. Döntöttem, váltottam és lezártam magamban életemnek azt a fejezetét.

Visszatérő kifejezés a habitusával kapcsolatban az, hogy „gergelypistis”. Mit takar ez?

Kiismerhető ember vagyok. Mindig azt mondom ki, amit gondolok, ha jó, ha kevésbé jó, és ugyanezt várom el mástól is. Ha beszélünk valamiről, akkor arról beszéljünk, ne mellé. Ha idáig így jutottam el, miért kellene ezen változtatnom? A teljes őszinteség híve vagyok, ami hosszú távon biztosan kifizetődő. Ezt takarja a kifejezés, amelyből persze voltak problémáim és konfliktusaim, de azt mindenki megérti, hogy nem bántó szándékkal vagyok őszinte. Egy megfelelő partnerrel egyébként mindig kompromisszumot lehet kötni. A jelenlegi pozícióm rengeteg feladattal jár. Sokszor nincs arra idő, hogy tiszteletköröket fussunk, és végül rájöjjünk, hogy csak egymás idejét raboltuk. Eddig a „gergelypistis” stílus jól működött, hiszem, hogy ezután is így lesz. 
 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.