2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit üzen a Tisztes Munka Világnapja?

2018. 10. 09., 10:41

A tisztes munkát mint koncepciót 1999-ben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet hívta életre. Ehhez csatlakozva a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én rendezik meg ezt a világnapot és hívják fel a figyelmet arra, hogy a munkavállalók milliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek mellett.

A „tisztes munka” fogalma nem mai keletű. Alapvetően a magyar nyelvben a tisztes munka becsületesen elvégzett munkát jelent, ami biztos megélhetést jelent a munkát végző és családja számára. Kibővítve ezt a rövid megfogalmazást a dolgozó emberek legfőbb céljait foglalja továbbá magában, úgymint a produktív, hasznos munka lehetőségét, a munka méltányos díjazását, a munkahelyi biztonságot, az egészséges és biztonságos munkakörülmények meglétét, a családok szociális védelmét, a munkavállalók véleménynyilvánításhoz való jogát, a munkahelyi szerveződés és képviselet szabadságát végezetül az esélyegyenlőséget, a nők és férfiak között a munkahelyeken.

Valamennyien tudjuk, hogy akkor beszélhetünk ideális foglalkoztatásról, ha a tevékenység során a munkavállalói jogok nem sérülnek. Feltehetjük a kérdést: a legtöbb magyar munkahely elérte már ezt a szintet? Meggyőződéssel válaszolhatjuk: a javuló tendenciák ellenére se állapítható meg, hogy általában ideális a munkahelyi foglalkoztatás helyzete Magyarországon. Fontosnak és szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy – nem csak a munkavédelem vonatkozásában - az ideális foglalkoztatás egyben a jogszerű foglalkoztatást is jelenti. Tehát a munkavédelmi és munkaegészségügyi szakember szemével nézve, a „méltányos”, a „tisztességes”, a „tiszteletben tartás” jelzők kicserélendők, kicserélhetők a „jogszerű” jelzőre! Elsődleges érdek a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzése. Ezt általában mindkét fél (munkáltató, munkavállaló) szem előtt tartja, és ebben egyet is ért, de az ideális (jogszerű!) állapot csak akkor valósulhat meg, ha mindkét fél be is tartja a rá vonatkozó szabályokat. Szabályok pedig bőségesen vannak. A szabályok betartásának elsődleges feltétele a szabályok ismerete és rendszerszerű alkalmazása.

Ma már a tisztes munka fogalma ezen túlmenően is bővült. Felmérések adatai szerint a versenyképes jövedelem mellett egyre gyakrabban kerülnek megemlítésre a munkavállalók által egyéb körülmények is amelyeket fontosnak tartanak. Ezek egyértelműen a munka világába belépő fiatalabb generációk részéről fogalmazódnak meg. Ilyen a munka elismertsége, a megfelelő munka-és magánéleti egyensúly és a munkahelyi stresszmentes környezet. A fluktuáció és hazai munkaerőhiány miatt a munkavállalók körében előtérbe kerülnek a rugalmas és egyben biztonságos foglalkoztatási feltételek és a jó munkahelyi légkör. Emellett fontos szerepet játszik a digitalizáció világában a folyamatos személyes fejlődés lehetősége is. A magyar munkavállalók nagyon kis része részesül munkahely által nyújtott képzésben.

Ha mindazt figyelembe vesszük, amit a fentiekben leírtunk a „tisztes munka”, körülményeinek megteremtésében a szakszervezetek kulcsszerepet játszanak. Az új kihívásokhoz, dolgozói igényekhez, és munkaerő - piaci változásokhoz alkalmazkodva, az újonnan kialakult munkavállalói csoportokat is meg kell szólítani, hogy minél szélesebb körben hozzájáruljanak, és részesüljenek a tisztes munka lehetőségéből. Kapják meg annak örömét, legyen részük az általa elérhető biztonságban, és mindezt tehessék egészséges és biztonságos munkakörülmények között.

A felmérések, és a sorakozó statisztikai adatok alapján közös feladat az is, hogy a munka során a munkavállalók egészsége és biztonsága garantált legyen. Ma a szakszervezetek alapvető feladatai között ez is egyre hangsúlyosabb helyet foglal el. Mindezt felismerve, és ennek érvényt szerezve a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája a GINOP 5.3.4-16 számú konstrukcióban pályázati forrásokat elnyerve több ágazatban fordítja a „tisztes munka” javára is a biztosított uniós és hazai forrásokat.

A projektek konzorciumi partnerség keretében kerülnek megvalósításra a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége, Magyar Iparszövetség és az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége együttműködésével.
A pályázatok közös jelmondata „Legfőbb érték az ember”.

Az alábbi ágazatokban folyik jelenleg a megvalósításuk:

  • Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban
  • Villamos berendezés gyártása ágazatban
  • Vízellátás, szennyvíz gyűjtése kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés ágazatban
  • Raktározás, tárolás, posta, futárpostai ágazatban
  • Villamos energia-ipari ágazatban

Minden említett területen feltárásra kerülnek azok a munkabiztonsági, munkaegészségügyi kockázatok, és kezelésük lehetőségei, amelyek lehetővé teszik, hogy ezzel is október 7-én a Tisztes Munka Világnapja előtt méltóan tisztelegjünk.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.