2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem kell már sokat várni az érdemi minimálbér-egyeztetésekre

2022. 07. 27., 12:05

Augusztusra halasztották a jövő évi minimálbér összegéről szóló előzetes tárgyalásokat a munkaadói és munkavállalói képviseletek. A 2022. július 19-én kezdődő egyeztetés napirendjén a Liga és a Munkástanácsok közös javaslata szerepelt volna, amely hosszú távon tenné kiszámíthatóbbá a minimálbérek változását, és garantálná a legkisebb bér értékállóságát a gazdaság teljesítményének figyelembevételével.

Elhalasztotta a jövő évi minimálbér-tárgyalásokat megalapozó szakszervezeti javaslatról folytatott egyeztetést a keddi ülésén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A testület így csak a kötelező uniós jogharmonizációval kapcsolatos technikai lépésekről tárgyalt. 

A VG.hu információi szerint nem kell sokat várni az első érdemi minimálbér-egyeztetésre: a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a kormány augusztusban önálló napirendi pontban tárgyalja a javaslatot. Úgy tudjuk, a keddi ülésen nem jutott volna elegendő idő érdemi megbeszélésre, ezért döntöttek a halasztás mellett az érdekegyeztető fórum résztvevői.

Hosszú távú megállapodás a cél
Az érdekképviseletek megerősítették, hogy ismét többéves bérmegállapodás megkötésére törekednek, amely a 2016-ban életbe lépett, 2022 végén viszont lejáró hosszú távú egyezséget válthatja 2023-tól.

Az újabb hosszú távú megállapodást még a tavaly őszi egyeztetéseken tűzték ki célul a szociális partnerek. Az orosz–ukrán háború azonban merőben új helyzetet teremtett, és egyre súlyosabb gazdasági nehézségeket okoz világszerte.

A bizonytalanság ellenére is előnyös lenne a hatéves bérmegállapodáshoz hasonló alku a képviseletek szerint, mivel a munkavállalók és a munkaadók számára ismét egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb periódust hozna.

Jócskán nőttek a keresetek
Az idén lejáró hatéves bérmegállapodásban vállaltak teljesültek: nagyot nőttek a keresetek, érdemi vásárlóerő-bővülés mellett. A bérek emeléséért cserébe a munkáltatói járulék, vagyis a szociális hozzájárulási adó több lépcsőben csökkent, ma kevesebb mint fele a 2015-ös mértéknek.

A VG.hu korábbi értesülése szerint a Liga és a Munkástanácsok egy új eljárásrendre tett javaslatot, amely hosszú távon kiszámíthatóbb minimálbér-változást eredményezne, és értékállóvá tenné a kötelező legkisebb bért. Fontos, hogy a tervezet megfelel az elfogadás előtt álló európai minimálbér-irányelvnek is.

Az őszi bértárgyalásokat megalapozó javaslatról augusztusban tárgyalnak a képviseletek.

vg.hu

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.