2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem kell már sokat várni az érdemi minimálbér-egyeztetésekre

2022. 07. 27., 12:05

Augusztusra halasztották a jövő évi minimálbér összegéről szóló előzetes tárgyalásokat a munkaadói és munkavállalói képviseletek. A 2022. július 19-én kezdődő egyeztetés napirendjén a Liga és a Munkástanácsok közös javaslata szerepelt volna, amely hosszú távon tenné kiszámíthatóbbá a minimálbérek változását, és garantálná a legkisebb bér értékállóságát a gazdaság teljesítményének figyelembevételével.

Elhalasztotta a jövő évi minimálbér-tárgyalásokat megalapozó szakszervezeti javaslatról folytatott egyeztetést a keddi ülésén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A testület így csak a kötelező uniós jogharmonizációval kapcsolatos technikai lépésekről tárgyalt. 

A VG.hu információi szerint nem kell sokat várni az első érdemi minimálbér-egyeztetésre: a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a kormány augusztusban önálló napirendi pontban tárgyalja a javaslatot. Úgy tudjuk, a keddi ülésen nem jutott volna elegendő idő érdemi megbeszélésre, ezért döntöttek a halasztás mellett az érdekegyeztető fórum résztvevői.

Hosszú távú megállapodás a cél
Az érdekképviseletek megerősítették, hogy ismét többéves bérmegállapodás megkötésére törekednek, amely a 2016-ban életbe lépett, 2022 végén viszont lejáró hosszú távú egyezséget válthatja 2023-tól.

Az újabb hosszú távú megállapodást még a tavaly őszi egyeztetéseken tűzték ki célul a szociális partnerek. Az orosz–ukrán háború azonban merőben új helyzetet teremtett, és egyre súlyosabb gazdasági nehézségeket okoz világszerte.

A bizonytalanság ellenére is előnyös lenne a hatéves bérmegállapodáshoz hasonló alku a képviseletek szerint, mivel a munkavállalók és a munkaadók számára ismét egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb periódust hozna.

Jócskán nőttek a keresetek
Az idén lejáró hatéves bérmegállapodásban vállaltak teljesültek: nagyot nőttek a keresetek, érdemi vásárlóerő-bővülés mellett. A bérek emeléséért cserébe a munkáltatói járulék, vagyis a szociális hozzájárulási adó több lépcsőben csökkent, ma kevesebb mint fele a 2015-ös mértéknek.

A VG.hu korábbi értesülése szerint a Liga és a Munkástanácsok egy új eljárásrendre tett javaslatot, amely hosszú távon kiszámíthatóbb minimálbér-változást eredményezne, és értékállóvá tenné a kötelező legkisebb bért. Fontos, hogy a tervezet megfelel az elfogadás előtt álló európai minimálbér-irányelvnek is.

Az őszi bértárgyalásokat megalapozó javaslatról augusztusban tárgyalnak a képviseletek.

vg.hu

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.