2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjrendszer és a fegyveres állomány

2017. 09. 20., 09:55

A Honvédszakszervezet támogatásával, az EUROMIL, (a katonákat tömörítő szervezetek európai szövetsége) szervezésében, 2017. szeptember 19-én, Budapesten került megtartásra a „Fegyveres munkavállalók nyugdíjrendszere a visegrádi országokban” címet viselő nemzetközi konferencia, melyen a vendéglátó szövetséget Emmanuel Jacob elnök és Rebekka Haffner projektvezető képviselte...

A konferencia egyik fő kérdése volt, hogy milyen módon lehet a katonai pályát vonzóvá tenni, illetve a katonákat megtartani a pályán akkor, amikor a pénzügyi és gazdasági válság következtében az állami költségvetések csökkentek, és a demográfiai változások olyan helyzetet eredményeznek, amelyben az idősek nyugdíjba vonulása meghaladja a munkaerőpiacra belépő fiatalok számát. Ezek a fejlemények súlyos próbát jelentenek a nyugdíjrendszerek számára szerte Európában. A katonákat az említett problémák az utóbbi években a civil szféránál jobban sújtották. Nemcsak a nemzeti kormányok, hanem az európai intézmények is a fenntartható nyugdíjrendszerek megteremtését tűzték ki célul. Bár a tárgyalások során többnyire különbséget tesznek a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a versenyszféra munkavállalói és a közszféra alkalmazottai között, a biztonsági szektorban dolgozó hivatásos és szerződéses állományúak sajátos helyzetét gyakran nem kezelik megfelelően.

 

A konferencia célja a szakmai szervezetek, valamint a fegyveres szervek és kormányok képviselőinek összefogása a biztonsági és védelmi ágazat nyugdíjrendszereinek kérdéskörében. A konferencia lehetővé teszi az információk és a bevált gyakorlatok cseréjét a résztvevők között ebben a témában, valamint megteremti a lehetőségét a közös elképzelések javaslatok kialakítására. A konferencia a biztonsági és védelmi ágazat összességével foglalkozott, így azokkal a kihívásokkal is, amelyeket a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek személyi állománya napjainkban tapasztal.

Az eseményen a Visegrádi országok többi EUROMIL tagszervezetei is részt vettek, így a HOSZ mellett a lengyel KONWENT, a szlovák ZVSR és a lengyel ZZWP.

]

A Liga szakszervezeti konföderáció képviseletében Dr. Mészáros Melinda elnök asszony mondott köszöntőt a rendezvényen, illetve szakértői véleményével segítette a hazai helyzet megvitatását. Honvédszakszervezet részéről a rendezvényen részt vett Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba a nyugállományú tagozat alelnöke, és Dr. Hajdók Marcell, az Etikai Bizottság elnöke. A hazai és a partner országok helyzetének értékelése során tisztségviselőink számos hasznos információt tudtak átadni a vendégeknek, illetve hasonlóan fontos adatokat tudtak gyűjteni a partnerektől.

Dr. Hajdók Marcell, Dobson Tibor dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének a belügyi területre vonatkozó prezentációját adta elő angol nyelven.

Hazai vonatkozásban a Honvédszakszervezet kezdeményezésére, legfontosabb tényként az MRK Elnökével közösen leszögeztük, hogy a konferencia tárgyát képező témakörben továbbra is kiemelt fontosságú célunk, hogy Magyarországon olyan jogszabályi változásokat érjünk el, amely végső eredményeként a szolgálati nyugdíjrendszer újra bevezetése, vagy az azt teljes értékűen kiváltani képes járadékszolgáltatási rendszer kialakítása történik meg.

A konferencia zárásaként megállapodtak a megjelentek, hogy konferencia sorozattá bővítik a szolgálati nyugdíjrendszerekről szóló megbeszéléseket, és a köztes időben is aktív módon tarják a kapcsolatot illetve megosztják egymással a friss információkat.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.