2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjrendszer és a fegyveres állomány

2017. 09. 20., 09:55

A Honvédszakszervezet támogatásával, az EUROMIL, (a katonákat tömörítő szervezetek európai szövetsége) szervezésében, 2017. szeptember 19-én, Budapesten került megtartásra a „Fegyveres munkavállalók nyugdíjrendszere a visegrádi országokban” címet viselő nemzetközi konferencia, melyen a vendéglátó szövetséget Emmanuel Jacob elnök és Rebekka Haffner projektvezető képviselte...

A konferencia egyik fő kérdése volt, hogy milyen módon lehet a katonai pályát vonzóvá tenni, illetve a katonákat megtartani a pályán akkor, amikor a pénzügyi és gazdasági válság következtében az állami költségvetések csökkentek, és a demográfiai változások olyan helyzetet eredményeznek, amelyben az idősek nyugdíjba vonulása meghaladja a munkaerőpiacra belépő fiatalok számát. Ezek a fejlemények súlyos próbát jelentenek a nyugdíjrendszerek számára szerte Európában. A katonákat az említett problémák az utóbbi években a civil szféránál jobban sújtották. Nemcsak a nemzeti kormányok, hanem az európai intézmények is a fenntartható nyugdíjrendszerek megteremtését tűzték ki célul. Bár a tárgyalások során többnyire különbséget tesznek a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a versenyszféra munkavállalói és a közszféra alkalmazottai között, a biztonsági szektorban dolgozó hivatásos és szerződéses állományúak sajátos helyzetét gyakran nem kezelik megfelelően.

 

A konferencia célja a szakmai szervezetek, valamint a fegyveres szervek és kormányok képviselőinek összefogása a biztonsági és védelmi ágazat nyugdíjrendszereinek kérdéskörében. A konferencia lehetővé teszi az információk és a bevált gyakorlatok cseréjét a résztvevők között ebben a témában, valamint megteremti a lehetőségét a közös elképzelések javaslatok kialakítására. A konferencia a biztonsági és védelmi ágazat összességével foglalkozott, így azokkal a kihívásokkal is, amelyeket a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek személyi állománya napjainkban tapasztal.

Az eseményen a Visegrádi országok többi EUROMIL tagszervezetei is részt vettek, így a HOSZ mellett a lengyel KONWENT, a szlovák ZVSR és a lengyel ZZWP.

]

A Liga szakszervezeti konföderáció képviseletében Dr. Mészáros Melinda elnök asszony mondott köszöntőt a rendezvényen, illetve szakértői véleményével segítette a hazai helyzet megvitatását. Honvédszakszervezet részéről a rendezvényen részt vett Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba a nyugállományú tagozat alelnöke, és Dr. Hajdók Marcell, az Etikai Bizottság elnöke. A hazai és a partner országok helyzetének értékelése során tisztségviselőink számos hasznos információt tudtak átadni a vendégeknek, illetve hasonlóan fontos adatokat tudtak gyűjteni a partnerektől.

Dr. Hajdók Marcell, Dobson Tibor dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének a belügyi területre vonatkozó prezentációját adta elő angol nyelven.

Hazai vonatkozásban a Honvédszakszervezet kezdeményezésére, legfontosabb tényként az MRK Elnökével közösen leszögeztük, hogy a konferencia tárgyát képező témakörben továbbra is kiemelt fontosságú célunk, hogy Magyarországon olyan jogszabályi változásokat érjünk el, amely végső eredményeként a szolgálati nyugdíjrendszer újra bevezetése, vagy az azt teljes értékűen kiváltani képes járadékszolgáltatási rendszer kialakítása történik meg.

A konferencia zárásaként megállapodtak a megjelentek, hogy konferencia sorozattá bővítik a szolgálati nyugdíjrendszerekről szóló megbeszéléseket, és a köztes időben is aktív módon tarják a kapcsolatot illetve megosztják egymással a friss információkat.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.