2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjrendszer és a fegyveres állomány

2017. 09. 20., 09:55

A Honvédszakszervezet támogatásával, az EUROMIL, (a katonákat tömörítő szervezetek európai szövetsége) szervezésében, 2017. szeptember 19-én, Budapesten került megtartásra a „Fegyveres munkavállalók nyugdíjrendszere a visegrádi országokban” címet viselő nemzetközi konferencia, melyen a vendéglátó szövetséget Emmanuel Jacob elnök és Rebekka Haffner projektvezető képviselte...

A konferencia egyik fő kérdése volt, hogy milyen módon lehet a katonai pályát vonzóvá tenni, illetve a katonákat megtartani a pályán akkor, amikor a pénzügyi és gazdasági válság következtében az állami költségvetések csökkentek, és a demográfiai változások olyan helyzetet eredményeznek, amelyben az idősek nyugdíjba vonulása meghaladja a munkaerőpiacra belépő fiatalok számát. Ezek a fejlemények súlyos próbát jelentenek a nyugdíjrendszerek számára szerte Európában. A katonákat az említett problémák az utóbbi években a civil szféránál jobban sújtották. Nemcsak a nemzeti kormányok, hanem az európai intézmények is a fenntartható nyugdíjrendszerek megteremtését tűzték ki célul. Bár a tárgyalások során többnyire különbséget tesznek a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a versenyszféra munkavállalói és a közszféra alkalmazottai között, a biztonsági szektorban dolgozó hivatásos és szerződéses állományúak sajátos helyzetét gyakran nem kezelik megfelelően.

 

A konferencia célja a szakmai szervezetek, valamint a fegyveres szervek és kormányok képviselőinek összefogása a biztonsági és védelmi ágazat nyugdíjrendszereinek kérdéskörében. A konferencia lehetővé teszi az információk és a bevált gyakorlatok cseréjét a résztvevők között ebben a témában, valamint megteremti a lehetőségét a közös elképzelések javaslatok kialakítására. A konferencia a biztonsági és védelmi ágazat összességével foglalkozott, így azokkal a kihívásokkal is, amelyeket a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek személyi állománya napjainkban tapasztal.

Az eseményen a Visegrádi országok többi EUROMIL tagszervezetei is részt vettek, így a HOSZ mellett a lengyel KONWENT, a szlovák ZVSR és a lengyel ZZWP.

]

A Liga szakszervezeti konföderáció képviseletében Dr. Mészáros Melinda elnök asszony mondott köszöntőt a rendezvényen, illetve szakértői véleményével segítette a hazai helyzet megvitatását. Honvédszakszervezet részéről a rendezvényen részt vett Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba a nyugállományú tagozat alelnöke, és Dr. Hajdók Marcell, az Etikai Bizottság elnöke. A hazai és a partner országok helyzetének értékelése során tisztségviselőink számos hasznos információt tudtak átadni a vendégeknek, illetve hasonlóan fontos adatokat tudtak gyűjteni a partnerektől.

Dr. Hajdók Marcell, Dobson Tibor dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének a belügyi területre vonatkozó prezentációját adta elő angol nyelven.

Hazai vonatkozásban a Honvédszakszervezet kezdeményezésére, legfontosabb tényként az MRK Elnökével közösen leszögeztük, hogy a konferencia tárgyát képező témakörben továbbra is kiemelt fontosságú célunk, hogy Magyarországon olyan jogszabályi változásokat érjünk el, amely végső eredményeként a szolgálati nyugdíjrendszer újra bevezetése, vagy az azt teljes értékűen kiváltani képes járadékszolgáltatási rendszer kialakítása történik meg.

A konferencia zárásaként megállapodtak a megjelentek, hogy konferencia sorozattá bővítik a szolgálati nyugdíjrendszerekről szóló megbeszéléseket, és a köztes időben is aktív módon tarják a kapcsolatot illetve megosztják egymással a friss információkat.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.