2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjrendszer és a fegyveres állomány

2017. 09. 20., 09:55

A Honvédszakszervezet támogatásával, az EUROMIL, (a katonákat tömörítő szervezetek európai szövetsége) szervezésében, 2017. szeptember 19-én, Budapesten került megtartásra a „Fegyveres munkavállalók nyugdíjrendszere a visegrádi országokban” címet viselő nemzetközi konferencia, melyen a vendéglátó szövetséget Emmanuel Jacob elnök és Rebekka Haffner projektvezető képviselte...

A konferencia egyik fő kérdése volt, hogy milyen módon lehet a katonai pályát vonzóvá tenni, illetve a katonákat megtartani a pályán akkor, amikor a pénzügyi és gazdasági válság következtében az állami költségvetések csökkentek, és a demográfiai változások olyan helyzetet eredményeznek, amelyben az idősek nyugdíjba vonulása meghaladja a munkaerőpiacra belépő fiatalok számát. Ezek a fejlemények súlyos próbát jelentenek a nyugdíjrendszerek számára szerte Európában. A katonákat az említett problémák az utóbbi években a civil szféránál jobban sújtották. Nemcsak a nemzeti kormányok, hanem az európai intézmények is a fenntartható nyugdíjrendszerek megteremtését tűzték ki célul. Bár a tárgyalások során többnyire különbséget tesznek a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a versenyszféra munkavállalói és a közszféra alkalmazottai között, a biztonsági szektorban dolgozó hivatásos és szerződéses állományúak sajátos helyzetét gyakran nem kezelik megfelelően.

 

A konferencia célja a szakmai szervezetek, valamint a fegyveres szervek és kormányok képviselőinek összefogása a biztonsági és védelmi ágazat nyugdíjrendszereinek kérdéskörében. A konferencia lehetővé teszi az információk és a bevált gyakorlatok cseréjét a résztvevők között ebben a témában, valamint megteremti a lehetőségét a közös elképzelések javaslatok kialakítására. A konferencia a biztonsági és védelmi ágazat összességével foglalkozott, így azokkal a kihívásokkal is, amelyeket a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek személyi állománya napjainkban tapasztal.

Az eseményen a Visegrádi országok többi EUROMIL tagszervezetei is részt vettek, így a HOSZ mellett a lengyel KONWENT, a szlovák ZVSR és a lengyel ZZWP.

]

A Liga szakszervezeti konföderáció képviseletében Dr. Mészáros Melinda elnök asszony mondott köszöntőt a rendezvényen, illetve szakértői véleményével segítette a hazai helyzet megvitatását. Honvédszakszervezet részéről a rendezvényen részt vett Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba a nyugállományú tagozat alelnöke, és Dr. Hajdók Marcell, az Etikai Bizottság elnöke. A hazai és a partner országok helyzetének értékelése során tisztségviselőink számos hasznos információt tudtak átadni a vendégeknek, illetve hasonlóan fontos adatokat tudtak gyűjteni a partnerektől.

Dr. Hajdók Marcell, Dobson Tibor dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének a belügyi területre vonatkozó prezentációját adta elő angol nyelven.

Hazai vonatkozásban a Honvédszakszervezet kezdeményezésére, legfontosabb tényként az MRK Elnökével közösen leszögeztük, hogy a konferencia tárgyát képező témakörben továbbra is kiemelt fontosságú célunk, hogy Magyarországon olyan jogszabályi változásokat érjünk el, amely végső eredményeként a szolgálati nyugdíjrendszer újra bevezetése, vagy az azt teljes értékűen kiváltani képes járadékszolgáltatási rendszer kialakítása történik meg.

A konferencia zárásaként megállapodtak a megjelentek, hogy konferencia sorozattá bővítik a szolgálati nyugdíjrendszerekről szóló megbeszéléseket, és a köztes időben is aktív módon tarják a kapcsolatot illetve megosztják egymással a friss információkat.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.