2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjrendszer és a fegyveres állomány

2017. 09. 20., 09:55

A Honvédszakszervezet támogatásával, az EUROMIL, (a katonákat tömörítő szervezetek európai szövetsége) szervezésében, 2017. szeptember 19-én, Budapesten került megtartásra a „Fegyveres munkavállalók nyugdíjrendszere a visegrádi országokban” címet viselő nemzetközi konferencia, melyen a vendéglátó szövetséget Emmanuel Jacob elnök és Rebekka Haffner projektvezető képviselte...

A konferencia egyik fő kérdése volt, hogy milyen módon lehet a katonai pályát vonzóvá tenni, illetve a katonákat megtartani a pályán akkor, amikor a pénzügyi és gazdasági válság következtében az állami költségvetések csökkentek, és a demográfiai változások olyan helyzetet eredményeznek, amelyben az idősek nyugdíjba vonulása meghaladja a munkaerőpiacra belépő fiatalok számát. Ezek a fejlemények súlyos próbát jelentenek a nyugdíjrendszerek számára szerte Európában. A katonákat az említett problémák az utóbbi években a civil szféránál jobban sújtották. Nemcsak a nemzeti kormányok, hanem az európai intézmények is a fenntartható nyugdíjrendszerek megteremtését tűzték ki célul. Bár a tárgyalások során többnyire különbséget tesznek a munkavállalók, az önálló vállalkozók, a versenyszféra munkavállalói és a közszféra alkalmazottai között, a biztonsági szektorban dolgozó hivatásos és szerződéses állományúak sajátos helyzetét gyakran nem kezelik megfelelően.

 

A konferencia célja a szakmai szervezetek, valamint a fegyveres szervek és kormányok képviselőinek összefogása a biztonsági és védelmi ágazat nyugdíjrendszereinek kérdéskörében. A konferencia lehetővé teszi az információk és a bevált gyakorlatok cseréjét a résztvevők között ebben a témában, valamint megteremti a lehetőségét a közös elképzelések javaslatok kialakítására. A konferencia a biztonsági és védelmi ágazat összességével foglalkozott, így azokkal a kihívásokkal is, amelyeket a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek személyi állománya napjainkban tapasztal.

Az eseményen a Visegrádi országok többi EUROMIL tagszervezetei is részt vettek, így a HOSZ mellett a lengyel KONWENT, a szlovák ZVSR és a lengyel ZZWP.

]

A Liga szakszervezeti konföderáció képviseletében Dr. Mészáros Melinda elnök asszony mondott köszöntőt a rendezvényen, illetve szakértői véleményével segítette a hazai helyzet megvitatását. Honvédszakszervezet részéről a rendezvényen részt vett Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba a nyugállományú tagozat alelnöke, és Dr. Hajdók Marcell, az Etikai Bizottság elnöke. A hazai és a partner országok helyzetének értékelése során tisztségviselőink számos hasznos információt tudtak átadni a vendégeknek, illetve hasonlóan fontos adatokat tudtak gyűjteni a partnerektől.

Dr. Hajdók Marcell, Dobson Tibor dandártábornok a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének a belügyi területre vonatkozó prezentációját adta elő angol nyelven.

Hazai vonatkozásban a Honvédszakszervezet kezdeményezésére, legfontosabb tényként az MRK Elnökével közösen leszögeztük, hogy a konferencia tárgyát képező témakörben továbbra is kiemelt fontosságú célunk, hogy Magyarországon olyan jogszabályi változásokat érjünk el, amely végső eredményeként a szolgálati nyugdíjrendszer újra bevezetése, vagy az azt teljes értékűen kiváltani képes járadékszolgáltatási rendszer kialakítása történik meg.

A konferencia zárásaként megállapodtak a megjelentek, hogy konferencia sorozattá bővítik a szolgálati nyugdíjrendszerekről szóló megbeszéléseket, és a köztes időben is aktív módon tarják a kapcsolatot illetve megosztják egymással a friss információkat.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Lippai Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.