2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Regionális képzés Algyőn

2018. 10. 30., 11:24

2018. október 15-én és 16-án került sor a LIGA Szakszervezetek regionális tanfolyamára Algyőn. A tanfolyam elsősorban a LIGA Szakszervezetek újonnan alakult szakszervezetei, illetve a nemrég megválasztott tisztségviselői számára a kollektív jogok és a tagszervezés kérdéseit járta körül. A Honvédszakszervezet részéről Szijártó Zsolt esélyegyenlőségi munkabizottság vezető és Nagyfejeő Gábor elnökségi tag vett részt a képzésen...

Elsőként dr. Szabó-Zsura Brigitta a kollektív jogokról tartott előadást. Az előadáson hangsúlyt kaptak az adatkezelésről szóló európai uniós irányelv, a GDPR által felmerült problémák. A résztvevők elmondták, volt olyan eset, hogy a munkáltató erre hivatkozva nem adta át azt a listát, amely megmutatta volna, mely munkavállalóktól vonja le a szakszervezeti tagdíjat. (A helyzet azóta rendeződött). A problémát az okozza, hogy a szakszervezethez való tartozás olyan adat, amit a munkáltató nem kezelhet.

Az előadó részletesen kitért azokra a kérdésekre is, hogyan lehet a reprezentativitást igazolni, közjegyzőt be kell-e vonni ebbe a folyamatba, illetve, azt is részletezte, hány védett tisztségviselő lehet egy vállalatnál. Külön hangsúlyt kaptak azok a szabályok, amelyek azt tisztázzák, a szakszervezet érdekképviseleti tevékenység céljára hogyan vehet igénybe munkaidő kedvezményt.

Ezt követően Jáger István, a LIGA Szakszervezetek Közlekedési Szövetségének elnöke mutatott be powerpoint prezentációt a bértárgyalások folyamatáról és lebonyolításáról. Részletesen kitért arra, hogy a bértárgyalásokra való felkészülés során milyen dokumentumokat kell a munkáltatótól kikérni, és azokra hogyan érdemes felkészülni - a dolgozók tájékoztatásától kezdve a tárgyaló delegáció kijelölésén át a végleges megegyezés aláírásáig.

A délután hátralévő részében ezt az előadást dolgozták fel interaktívan a résztvevők Jáger István és Kozák László vezetésével. A bértárgyalást szimuláló tárgyalási gyakorlaton egy képzelt üzem Gyártó és Szerelő szakszervezetnek kellett megharcolnia a munkáltatóval – természetesen úgy, hogy közös álláspontot egyeztet a dolgozói követelésekről.

Másnap e sorok írója a LIGA Szakszervezetek megalakulásáról és kezdeti harcairól tartott előadást, majd a résztvevőkkel azt a témát járták körül, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a ma szakszervezetének.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.