2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Regionális képzés Algyőn

2018. 10. 30., 11:24

2018. október 15-én és 16-án került sor a LIGA Szakszervezetek regionális tanfolyamára Algyőn. A tanfolyam elsősorban a LIGA Szakszervezetek újonnan alakult szakszervezetei, illetve a nemrég megválasztott tisztségviselői számára a kollektív jogok és a tagszervezés kérdéseit járta körül. A Honvédszakszervezet részéről Szijártó Zsolt esélyegyenlőségi munkabizottság vezető és Nagyfejeő Gábor elnökségi tag vett részt a képzésen...

Elsőként dr. Szabó-Zsura Brigitta a kollektív jogokról tartott előadást. Az előadáson hangsúlyt kaptak az adatkezelésről szóló európai uniós irányelv, a GDPR által felmerült problémák. A résztvevők elmondták, volt olyan eset, hogy a munkáltató erre hivatkozva nem adta át azt a listát, amely megmutatta volna, mely munkavállalóktól vonja le a szakszervezeti tagdíjat. (A helyzet azóta rendeződött). A problémát az okozza, hogy a szakszervezethez való tartozás olyan adat, amit a munkáltató nem kezelhet.

Az előadó részletesen kitért azokra a kérdésekre is, hogyan lehet a reprezentativitást igazolni, közjegyzőt be kell-e vonni ebbe a folyamatba, illetve, azt is részletezte, hány védett tisztségviselő lehet egy vállalatnál. Külön hangsúlyt kaptak azok a szabályok, amelyek azt tisztázzák, a szakszervezet érdekképviseleti tevékenység céljára hogyan vehet igénybe munkaidő kedvezményt.

Ezt követően Jáger István, a LIGA Szakszervezetek Közlekedési Szövetségének elnöke mutatott be powerpoint prezentációt a bértárgyalások folyamatáról és lebonyolításáról. Részletesen kitért arra, hogy a bértárgyalásokra való felkészülés során milyen dokumentumokat kell a munkáltatótól kikérni, és azokra hogyan érdemes felkészülni - a dolgozók tájékoztatásától kezdve a tárgyaló delegáció kijelölésén át a végleges megegyezés aláírásáig.

A délután hátralévő részében ezt az előadást dolgozták fel interaktívan a résztvevők Jáger István és Kozák László vezetésével. A bértárgyalást szimuláló tárgyalási gyakorlaton egy képzelt üzem Gyártó és Szerelő szakszervezetnek kellett megharcolnia a munkáltatóval – természetesen úgy, hogy közös álláspontot egyeztet a dolgozói követelésekről.

Másnap e sorok írója a LIGA Szakszervezetek megalakulásáról és kezdeti harcairól tartott előadást, majd a résztvevőkkel azt a témát járták körül, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a ma szakszervezetének.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.