2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Regionális képzés Algyőn

2018. 10. 30., 11:24

2018. október 15-én és 16-án került sor a LIGA Szakszervezetek regionális tanfolyamára Algyőn. A tanfolyam elsősorban a LIGA Szakszervezetek újonnan alakult szakszervezetei, illetve a nemrég megválasztott tisztségviselői számára a kollektív jogok és a tagszervezés kérdéseit járta körül. A Honvédszakszervezet részéről Szijártó Zsolt esélyegyenlőségi munkabizottság vezető és Nagyfejeő Gábor elnökségi tag vett részt a képzésen...

Elsőként dr. Szabó-Zsura Brigitta a kollektív jogokról tartott előadást. Az előadáson hangsúlyt kaptak az adatkezelésről szóló európai uniós irányelv, a GDPR által felmerült problémák. A résztvevők elmondták, volt olyan eset, hogy a munkáltató erre hivatkozva nem adta át azt a listát, amely megmutatta volna, mely munkavállalóktól vonja le a szakszervezeti tagdíjat. (A helyzet azóta rendeződött). A problémát az okozza, hogy a szakszervezethez való tartozás olyan adat, amit a munkáltató nem kezelhet.

Az előadó részletesen kitért azokra a kérdésekre is, hogyan lehet a reprezentativitást igazolni, közjegyzőt be kell-e vonni ebbe a folyamatba, illetve, azt is részletezte, hány védett tisztségviselő lehet egy vállalatnál. Külön hangsúlyt kaptak azok a szabályok, amelyek azt tisztázzák, a szakszervezet érdekképviseleti tevékenység céljára hogyan vehet igénybe munkaidő kedvezményt.

Ezt követően Jáger István, a LIGA Szakszervezetek Közlekedési Szövetségének elnöke mutatott be powerpoint prezentációt a bértárgyalások folyamatáról és lebonyolításáról. Részletesen kitért arra, hogy a bértárgyalásokra való felkészülés során milyen dokumentumokat kell a munkáltatótól kikérni, és azokra hogyan érdemes felkészülni - a dolgozók tájékoztatásától kezdve a tárgyaló delegáció kijelölésén át a végleges megegyezés aláírásáig.

A délután hátralévő részében ezt az előadást dolgozták fel interaktívan a résztvevők Jáger István és Kozák László vezetésével. A bértárgyalást szimuláló tárgyalási gyakorlaton egy képzelt üzem Gyártó és Szerelő szakszervezetnek kellett megharcolnia a munkáltatóval – természetesen úgy, hogy közös álláspontot egyeztet a dolgozói követelésekről.

Másnap e sorok írója a LIGA Szakszervezetek megalakulásáról és kezdeti harcairól tartott előadást, majd a résztvevőkkel azt a témát járták körül, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a ma szakszervezetének.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.