2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Regionális tanfolyam Velencén

2018. 06. 13., 10:07

2018. május 31-én és június elsején került sor a LIGA Szakszerveztek regionális tanfolyamára Velencén. A tanfolyamot a szervezők elsősoraban a LIGA Szakszervezetek újonnan alakult szakszervezetei, illetve a nemrég megválasztott tisztségviselői számára hirdették meg.

A tanfolyam első napján dr. Trembulyák Péter tartott előadást a kollektív munkajogról. Elmondta, egy szakszervezet egyrészt egyesület (civil szervezet), másrészt a 2011. évi CLXXV. Törvény szerint speciális célja van, amelyet az Mt. 270. § (2) bek. a) pont szabályoz: „…elsődleges célja a munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeinek előmozdítása és megvédése.” A törvény ehhez kapcsol érdekképviseleti jogokat.

Ezt követően Jáger István, a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (FKDDSZ) elnöke a bértárgyalások folyamatáról és lebonyolításáról beszélt. Részletesen kitért arra, hogy a bértárgyalásokra való felkészülés során milyen dokumentumokat kell a munkáltatótól kikérni, és azokra hogyan érdemes felkészülni - a dolgozók tájékoztatásától kezdve a tárgyaló delegáció kijelöléséig.
A délután hátralévő részében Jáger István és Kozák László vezetésével egy bértárgyalást szimuláló tárgyalási gyakorlatot végeztek a résztvevők.

Másnap Kozák László oktatási referens a LIGA Szakszervezetek múltjáról tartott gondolatébresztő előadást, majd a résztvevőkkel azt a témát járták körül, hogy a jelenlévők miért alakítottak szakszervezetet, illetve, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelnie a ma szakszervezetének.

Ezt követően Mendrey László, a LIGA Szakszervezetek elnökségi tagja adott elő a közszféra érdekegyeztetési lehetőségeiről, oktatáspolitikai kérdésekről valamint a pedagógusok gondjairól. Elmondta, a szakszervezeteknek fontos szerepük van például az elvándorlás megállításában. Az előadása végén továbbra is fontos megállapításként hivatkozott arra a szlogenre, hogy „Ha többen vagyunk, akkor eredményeket lehet elérni.”

Végül Horváth Lajos a LIGA Szakszervezetek szakértője beszélt az országos érdekegyeztetési fórumokról, és arról, jelenleg milyen témákat képviselnek azokon a LIGA Szakszervezetek tárgyalói. Hangsúlyozta, az országos tárgyalási erőt az határozza meg, hogy milyen erő áll a konföderáció mögött, szükség esetén tud-e a konföderáció olyan fellépést produkálni, amelytől a tárgyalópartnerek megváltoztatják a hozzáállásukat egy-egy kérdéshez.

Hozzátette, amely vállalatnál nincs szakszervezet, ott a munkáltató önkénye fogja megszabni, milyenek lesznek a munkaviszonyok. Ahol van szakszervezet, ütni kell a vasat, és meg kell győzni a munkáltatót, hogy neki is érdeke, hogy kollektív szerződés szülessen.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.