2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Újjászülettünk és új útra leltünk”

2018. 04. 21., 12:51

Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az idén január 1-jén megalakult MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek, amelyet április 19-én Debrecenben adtak át az alakulatnak. Az ünnepi eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott: a felderítő munka minden területén nagy az elvárás az új ezred katonái felé. „Erre a képességre mind a Magyar Honvédségnek, mind az országnak szüksége van. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad arra, hogy e képességnek megteremtsük a technikai feltételeit, s katonáink kezébe a legmodernebb eszközöket adjuk, ám elvárás, hogy mesterien bánjanak mindenkivel és mindennel, ami az önök alárendeltségébe kerül. Gratulálok a csapatzászlóhoz, legyenek rá büszkék, kövessék szellemét, ahogyan elődeik is tették, becsülettel, bátorsággal" – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes. 

Az eseményen a csapatzászlót Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg, majd Hajnal István alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a 2007-es önállóság elvesztése a felderítő-zászlóaljban egyfajta morális törést is okozott, ám az elmúlt tíz esztendőben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében újjáépítették önmagukat. „A dandár szerves, meghatározó részévé váltunk, megálltuk a helyünket mindenhol, s titkon bíztunk abban, hogy egyszer újra önálló alakulat lehetünk. A felderítőszerencse ismét mellénk állt. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a felderítők számára is más jövőt tartogat. Újjászülettünk és új útra leltünk” – mondta Hajnal alezredes. 

mb4a2985.jpgA Magyar Honvédség legújabb alakulatának elődje 1949-ben alakult 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj néven. Több helyszín (többek között Miskolc, Esztergom, Gyöngyös) után véglegesnek szánt helye Eger lett, ahol 1962-től állomásozott az alakulat, akkor már Magyar Néphadsereg 24. Felderítő Zászlóalj néven. A rendszerváltás után MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj néven folytatta tevékenységét, ám önálló alakulatként csak 2007-ig funkcionált. Ekkor olvasztották be az MH 5. Bocskai István Lövészdandárba, s a felderítőknek több mint négy évtized után ismét költözniük kellett, ezúttal Debrecenbe. 2018. január 1-jén, a Magyar Honvédség katonai egységes felderítőrendszer kialakításának lényeges elemeként a zászlóalj kivált a dandár állományából, és önálló alakulatként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven folytatta munkáját. 

A változás április 19-én, csütörtökön vált teljessé a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol az Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót és zászlószalagot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője adta át az új alakulat parancsnokának. Az ünnepi alkalomból dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket. 

mb4a3001.jpg

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.