2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Újjászülettünk és új útra leltünk”

2018. 04. 21., 12:51

Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az idén január 1-jén megalakult MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek, amelyet április 19-én Debrecenben adtak át az alakulatnak. Az ünnepi eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott: a felderítő munka minden területén nagy az elvárás az új ezred katonái felé. „Erre a képességre mind a Magyar Honvédségnek, mind az országnak szüksége van. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad arra, hogy e képességnek megteremtsük a technikai feltételeit, s katonáink kezébe a legmodernebb eszközöket adjuk, ám elvárás, hogy mesterien bánjanak mindenkivel és mindennel, ami az önök alárendeltségébe kerül. Gratulálok a csapatzászlóhoz, legyenek rá büszkék, kövessék szellemét, ahogyan elődeik is tették, becsülettel, bátorsággal" – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes. 

Az eseményen a csapatzászlót Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg, majd Hajnal István alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a 2007-es önállóság elvesztése a felderítő-zászlóaljban egyfajta morális törést is okozott, ám az elmúlt tíz esztendőben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében újjáépítették önmagukat. „A dandár szerves, meghatározó részévé váltunk, megálltuk a helyünket mindenhol, s titkon bíztunk abban, hogy egyszer újra önálló alakulat lehetünk. A felderítőszerencse ismét mellénk állt. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a felderítők számára is más jövőt tartogat. Újjászülettünk és új útra leltünk” – mondta Hajnal alezredes. 

mb4a2985.jpgA Magyar Honvédség legújabb alakulatának elődje 1949-ben alakult 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj néven. Több helyszín (többek között Miskolc, Esztergom, Gyöngyös) után véglegesnek szánt helye Eger lett, ahol 1962-től állomásozott az alakulat, akkor már Magyar Néphadsereg 24. Felderítő Zászlóalj néven. A rendszerváltás után MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj néven folytatta tevékenységét, ám önálló alakulatként csak 2007-ig funkcionált. Ekkor olvasztották be az MH 5. Bocskai István Lövészdandárba, s a felderítőknek több mint négy évtized után ismét költözniük kellett, ezúttal Debrecenbe. 2018. január 1-jén, a Magyar Honvédség katonai egységes felderítőrendszer kialakításának lényeges elemeként a zászlóalj kivált a dandár állományából, és önálló alakulatként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven folytatta munkáját. 

A változás április 19-én, csütörtökön vált teljessé a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol az Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót és zászlószalagot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője adta át az új alakulat parancsnokának. Az ünnepi alkalomból dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket. 

mb4a3001.jpg

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.