2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Újjászülettünk és új útra leltünk”

2018. 04. 21., 12:51

Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az idén január 1-jén megalakult MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek, amelyet április 19-én Debrecenben adtak át az alakulatnak. Az ünnepi eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket.

A Honvéd Vezérkar főnök rámutatott: a felderítő munka minden területén nagy az elvárás az új ezred katonái felé. „Erre a képességre mind a Magyar Honvédségnek, mind az országnak szüksége van. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad arra, hogy e képességnek megteremtsük a technikai feltételeit, s katonáink kezébe a legmodernebb eszközöket adjuk, ám elvárás, hogy mesterien bánjanak mindenkivel és mindennel, ami az önök alárendeltségébe kerül. Gratulálok a csapatzászlóhoz, legyenek rá büszkék, kövessék szellemét, ahogyan elődeik is tették, becsülettel, bátorsággal" – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes. 

Az eseményen a csapatzászlót Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg, majd Hajnal István alezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a 2007-es önállóság elvesztése a felderítő-zászlóaljban egyfajta morális törést is okozott, ám az elmúlt tíz esztendőben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alárendeltségében újjáépítették önmagukat. „A dandár szerves, meghatározó részévé váltunk, megálltuk a helyünket mindenhol, s titkon bíztunk abban, hogy egyszer újra önálló alakulat lehetünk. A felderítőszerencse ismét mellénk állt. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a felderítők számára is más jövőt tartogat. Újjászülettünk és új útra leltünk” – mondta Hajnal alezredes. 

mb4a2985.jpgA Magyar Honvédség legújabb alakulatának elődje 1949-ben alakult 1. Páncélos Felderítő Zászlóalj néven. Több helyszín (többek között Miskolc, Esztergom, Gyöngyös) után véglegesnek szánt helye Eger lett, ahol 1962-től állomásozott az alakulat, akkor már Magyar Néphadsereg 24. Felderítő Zászlóalj néven. A rendszerváltás után MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj néven folytatta tevékenységét, ám önálló alakulatként csak 2007-ig funkcionált. Ekkor olvasztották be az MH 5. Bocskai István Lövészdandárba, s a felderítőknek több mint négy évtized után ismét költözniük kellett, ezúttal Debrecenbe. 2018. január 1-jén, a Magyar Honvédség katonai egységes felderítőrendszer kialakításának lényeges elemeként a zászlóalj kivált a dandár állományából, és önálló alakulatként, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred néven folytatta munkáját. 

A változás április 19-én, csütörtökön vált teljessé a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol az Áder János köztársasági elnök által adományozott csapatzászlót és zászlószalagot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának vezetője adta át az új alakulat parancsnokának. Az ünnepi alkalomból dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntötte a felderítőket. 

mb4a3001.jpg

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.