2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

2019. 07. 31., 12:25

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2019. július 26-án tartotta idei második negyedéves ülését. Az ülés levezető elnöke, Molnár Ferenc ezredes köszöntötte az ülés résztvevőit…

Az érdekképviseletek részéről három napirend előtti hozzászólás érkezett. Első körben Czövek János Hosz elnök szólalt fel és elmondta: a 2020. évi költségvetés elfogadásra került, így szeretnék, ha folytatódnának a 2020. évi bér- és béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos egyeztetések és kérte a minisztériumot ennek támogatásában. Erdélyi Lajos HPHÁT úr elmondta, hogy az országgyűlés elfogadta a költségvetést, de ennek belső tartalma még nem teljesen tisztázott, így kora ősszel várható a tárgyalások megkezdése.

Második hozzászólásként Czövek János kifejtette, hogy immáron két éve jól működik a hiteltámogatás rendszere, amely a katonákat, honvédelmi alkalmazottakat és szerződéses legénységet hivatott segíteni lakhatás támogatás ügyében. Az eddigi megítélés ezzel kapcsolatban pozitív, szeretné, hogy idén is lehetőség legyen erre. Államtitkár úr kifejtette a hiteltámogatási pályázat jelentőségét, hiszen a legénységi állomány részére jelenleg ez az egyetlen lakhatás támogatási forma. Jelenleg egyeztetések zajlanak, előkészítés alatt van a támogatás harmadik ütemének kiírása.

Első napirendként Győri Péter ezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály  főosztályvezetője ismertette a honvédek jogállásáról szóló törvény tervezett változtatásainak kidolgozása, a Zrínyi 2026 program személyi állományt érintő hatásainak megtárgyalása témájú napirendi pontot. Ezredes úr elmondta, hogy amennyiben a 2020-as bértémában döntés születik, az a jogalkotást is érinteni fogja. A kormányzati igazgatásról szóló törvénnyel kapcsolatban ezredes úr kifejtette, hogy több hónapos kidolgozó munka eredményeként július 19-én aláírásra került a tárca közszolgálati szabályzata, amely egyértelmű iránymutatást ad és konkrét eljárásrendet határoz meg több témában.

Másodikként a munkavédelmi körülmények, munkavédelmi képviselők megválasztásának helyzete, a munkavégzés technikai feltételei javításának vizsgálata témájú napirend került ismertetésre a HM Hatósági Főosztály által.

Rávai Attila ezredes megköszönte az érdekképviseletek érdeklődését a munkavédelemmel kapcsolatos kérdések iránt és azzal egészítette ki a HM HF előterjesztését, hogy a jelenlegi feladat az irányítás-vezetés rendszerében végbement korszerűsítések tartalommal való megtöltése, amelyhez új felelősségek, együttműködési rendszerek szükségesek. Kitért arra, hogy a munkavédelmi érdekképviselők megválasztása folyamatban van, arra még nem került sor mindenhol.

A Hosz elnöke hozzátette, hogy mindenhol meg kell választani a képviselőket, hiszen ez törvénybe rögzítetten szerepel és kéri ebben a tárca segítségét. Felhívta a figyelmet a törvény által előírt, 16 órás felkészítő képzésének fontosságára, amely a munkáltató feladata. További fontos feladat a paritásos testületek megválasztása és kialakítása, amelyben a munkavállalói oldal szívesen segít, de kéri a HM szakmai segítségét.

Rávai Attila ezredes biztosította a munkavállalói oldalt, hogy meghívásra kerülnek a témával kapcsolatos megbeszélésekre és egyeztetésekre, a 16 órás képzést pedig ősszel, október-november környékén két nap terjedelemben Balatonakarattyán tervezik megvalósítani.

 

Utolsó napirendi pontként Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka tartott tájékoztatót a honvéd egészségügyi ellátás helyzetéről, különös tekintettel a volt helyőrségben lakó, ellátási körbe tartozó nyugállományú katonák lehetőségeiről, illetve az MH Egészségügyi Központ lehetőségeiről az Egészséges Budapest Program kapcsán. Vezérőrnagy úr kihangsúlyozta, hogy az MH Egészségügyi Központ alapvetően egészségügyi, nem pedig szociális intézmény és a szociális ellátás nem feladata. A kórház az utóbbi másfél-két évben a térség egyik legnagyobb sürgősségi ellátó centrumává alakult, a fővárosban egyedül ők rendelkeznek minden profillal. Fontos, hogy ezzel a szerepkörrel a betegellátási kör is átalakult, rendkívül súlyos és bonyolult eseteket látnak el. A krónikus és rehabilitációs ellátásokra vonatkozó esetszám, az akut műtétek száma és az ágykihasználtság nő, egyre nagyobb a kórház leterheltsége, miközben humán és anyagi erőforrás hiányában vannak 2007 óta.

Az Egészséges Budapest Program kapcsán vezérőrnagy úr elmondta, hogy a kórház észak-pesti centrummá alakításán dolgoznak.

Czövek János elnök megköszönte vezérőrnagy úrnak, hogy negyedévente tárgyal az érdekképviseletekkel és megbeszélik az aktualitásokat, továbbá kérte, hogy ez a jövőben is így működjön tovább.

Erdélyi Lajos államtitkár az ülés végén jelezte, hogy az érdekképviseletekkel történő együttműködés megerősítése és a megállapodások aláírására várhatóan szeptemberben kerül sor. Hozzátette, hogy készül a Honvédelmi Minisztérium 2020. évi rendezvényterve és a következő évre is négy negyedévi ülést tervez.

 

Végezetül Molnár Ferenc ezredes, az ülés levezető elnöke megköszönte a figyelmet és elmondta, hogy a következő ülés tervezése szeptember végére várható.

 Fotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.