2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

2022. 05. 16., 15:16

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tartotta a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepi szentmiséjét az egyik legismertebb kegyhelyen, a franciaországi Lourdes-ban, a zarándoklat zárónapján, május 15-én, vasárnap. A szentmisén – mások mellett – részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A X. Szent Pius Földalatti Bazilikában dr. Erdő Péter bíboros szentbeszédében elmondta: nagy öröm számára, hogy a mai napon ezen a szép helyen ő mutathatja be a szentmisét. „A történelemben mindig, de most különösen is, amikor háború pusztít Európában, átérezzük, hogy szükségünk van Isten segítségére és a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogására” – hangsúlyozta a bíboros.A szentmisét követően Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese érdeklődésünkre kihangsúlyozta: „nagyon sokat jelent, hogy első alkalommal most jelen lehetek. Rendkívül megtisztelő, hogy itt, a Mária kegyhelynél egy egész hétvégét a katonáknak szánnak, amellyel elismerik azt a munkát, amit mi katonák végzünk.” Hozzátette: a zarándoklatot a béke jegyének szentelték, ami nem is lehetne aktuálisabb amikor országunk keleti határa mellett háború folyik. „A katonák kívánják a legjobban a békét, hiszen ők tudják leginkább, hogy mivel jár egy háború” – mondta a vezérőrnagy.

A május 13-15. között megtartott 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton közel tizezer katona és civil vett részt. Magyarországról több mint száz zarándok, többségében katonák érkeztek számos alakulattól.

Dr. Jelen Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály osztályvetője kérdésünkre elmondta, hogy ez a tizenötödik zarándoklata. „Számomra a katonai zarándoklat minden évben egy óriási feltöltődést jelent. Nagyon jó találkozni más nemzetek katonáival, érezni a közösséget, amely erőt ad az év hátralévő időszakára.” Mint fogalmazott: egy katona számára hatalmas megtiszteltetés, hogy saját egyenruhájában a saját hazáját képviseli egy olyan rendezvényen, ahol több tucat nemzet katonája van jelen.

A magyar zarándokok a három nap alatt több szentmisén vettek részt, végigjárták a keresztutat, és ott voltak a rendezvény egyik leglátványosabb és legkiemelkedőbb eseményén, a szombat esti fáklyás Mária-körmeneten is. A rendezvényen jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is. A szombati napon a magyar delegációhoz csatlakozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A háromnapos rendezvény záróünnepséggel fejeződött be.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.