2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

2022. 05. 16., 15:16

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tartotta a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepi szentmiséjét az egyik legismertebb kegyhelyen, a franciaországi Lourdes-ban, a zarándoklat zárónapján, május 15-én, vasárnap. A szentmisén – mások mellett – részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A X. Szent Pius Földalatti Bazilikában dr. Erdő Péter bíboros szentbeszédében elmondta: nagy öröm számára, hogy a mai napon ezen a szép helyen ő mutathatja be a szentmisét. „A történelemben mindig, de most különösen is, amikor háború pusztít Európában, átérezzük, hogy szükségünk van Isten segítségére és a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogására” – hangsúlyozta a bíboros.A szentmisét követően Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese érdeklődésünkre kihangsúlyozta: „nagyon sokat jelent, hogy első alkalommal most jelen lehetek. Rendkívül megtisztelő, hogy itt, a Mária kegyhelynél egy egész hétvégét a katonáknak szánnak, amellyel elismerik azt a munkát, amit mi katonák végzünk.” Hozzátette: a zarándoklatot a béke jegyének szentelték, ami nem is lehetne aktuálisabb amikor országunk keleti határa mellett háború folyik. „A katonák kívánják a legjobban a békét, hiszen ők tudják leginkább, hogy mivel jár egy háború” – mondta a vezérőrnagy.

A május 13-15. között megtartott 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton közel tizezer katona és civil vett részt. Magyarországról több mint száz zarándok, többségében katonák érkeztek számos alakulattól.

Dr. Jelen Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály osztályvetője kérdésünkre elmondta, hogy ez a tizenötödik zarándoklata. „Számomra a katonai zarándoklat minden évben egy óriási feltöltődést jelent. Nagyon jó találkozni más nemzetek katonáival, érezni a közösséget, amely erőt ad az év hátralévő időszakára.” Mint fogalmazott: egy katona számára hatalmas megtiszteltetés, hogy saját egyenruhájában a saját hazáját képviseli egy olyan rendezvényen, ahol több tucat nemzet katonája van jelen.

A magyar zarándokok a három nap alatt több szentmisén vettek részt, végigjárták a keresztutat, és ott voltak a rendezvény egyik leglátványosabb és legkiemelkedőbb eseményén, a szombat esti fáklyás Mária-körmeneten is. A rendezvényen jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is. A szombati napon a magyar delegációhoz csatlakozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A háromnapos rendezvény záróünnepséggel fejeződött be.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.