2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

2022. 05. 16., 15:16

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek tartotta a 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepi szentmiséjét az egyik legismertebb kegyhelyen, a franciaországi Lourdes-ban, a zarándoklat zárónapján, május 15-én, vasárnap. A szentmisén – mások mellett – részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A X. Szent Pius Földalatti Bazilikában dr. Erdő Péter bíboros szentbeszédében elmondta: nagy öröm számára, hogy a mai napon ezen a szép helyen ő mutathatja be a szentmisét. „A történelemben mindig, de most különösen is, amikor háború pusztít Európában, átérezzük, hogy szükségünk van Isten segítségére és a Boldogságos Szűz Mária anyai pártfogására” – hangsúlyozta a bíboros.A szentmisét követően Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese érdeklődésünkre kihangsúlyozta: „nagyon sokat jelent, hogy első alkalommal most jelen lehetek. Rendkívül megtisztelő, hogy itt, a Mária kegyhelynél egy egész hétvégét a katonáknak szánnak, amellyel elismerik azt a munkát, amit mi katonák végzünk.” Hozzátette: a zarándoklatot a béke jegyének szentelték, ami nem is lehetne aktuálisabb amikor országunk keleti határa mellett háború folyik. „A katonák kívánják a legjobban a békét, hiszen ők tudják leginkább, hogy mivel jár egy háború” – mondta a vezérőrnagy.

A május 13-15. között megtartott 62. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton közel tizezer katona és civil vett részt. Magyarországról több mint száz zarándok, többségében katonák érkeztek számos alakulattól.

Dr. Jelen Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály osztályvetője kérdésünkre elmondta, hogy ez a tizenötödik zarándoklata. „Számomra a katonai zarándoklat minden évben egy óriási feltöltődést jelent. Nagyon jó találkozni más nemzetek katonáival, érezni a közösséget, amely erőt ad az év hátralévő időszakára.” Mint fogalmazott: egy katona számára hatalmas megtiszteltetés, hogy saját egyenruhájában a saját hazáját képviseli egy olyan rendezvényen, ahol több tucat nemzet katonája van jelen.

A magyar zarándokok a három nap alatt több szentmisén vettek részt, végigjárták a keresztutat, és ott voltak a rendezvény egyik leglátványosabb és legkiemelkedőbb eseményén, a szombat esti fáklyás Mária-körmeneten is. A rendezvényen jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is. A szombati napon a magyar delegációhoz csatlakozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

A háromnapos rendezvény záróünnepséggel fejeződött be.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.