2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Imázsépítés és demonstráció

Hosz  |  2006. 05. 21., 16:19

,,Az erősödő Magyarországnak professzionális haderőre van szüksége. Megváltozott az értékrend, új szolgálati kultúrát építünk, hiszen új, nagy feladatok állnak előttünk. Mi, magyar honvédek a feladatok szakszerű végrehajtásával segíthetjük elő a haza fejlődését.\" E szavakkal nyitotta meg a Magyar Honvédelem Napja tiszteletére szervezett nagyszabású rendezvényt Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke. Május 21-én, a budapesti Felvonulási téren lebonyolított esemény színes programokkal, érdekes látnivalókkal várta a több ezer civil érdeklődőt, emellett kiváló lehetőség nyílt arra is, hogy bárki közelebbről megismerhesse az önkéntes magyar haderő mindennapi életét, felszerelését és technikai eszközeit. Honlapunknak dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára adott interjút... 

A Honvédelem Napján Havril András vezérezredes, vezérkari főnök köszöntötte az ünneplő ezreket. Mint beszédében hangsúlyozta, Budavár visszafoglalásának 157. évfordulója ma is jeles nap a történelemben, s öröm, hogy a civilekkel együtt emlékezhetnek e dicsőséges napra.

Ezt követően Juhász Ferenc honvédelmi miniszter lépett a színpadra, s ünnepi beszédében arról szólt, hogy amióta a társadalmak szerveződnek, elsőként védelmi rendszerüket alakították ki. Így volt ez Magyarországon is: a lakosság tudta és érezhette az elmúlt évtizedekben, hogy nemcsak a hon védelmében, hanem természeti katasztrófák idején is számíthattak a katonák önfeláldozó segítségére - az egyenruhások feladata ugyanis a haza szolgálata.

- Kevés olyan szakma van hazánkban, amelyben helyettünk vállalnak veszélyt. Itt és most, ezen rendezvényen nemcsak a fegyvereket és a harcászati eszközöket kívánjuk bemutatni - azt szeretnénk, hogy az idelátogatók az embert is lássák. Lássák azt, hogy a Magyar Honvédség szervezett, jól müködő erő. Sokan aggódtak az elmúlt időszakban, hogy a professzionális hadsereg alkalmas lesz-e az elvárt feladatok megoldására. Másfél évvel a sorkatonaság megszüntetése után azonban már egyértelmü, hogy jól müködő haderőt sikerült kialakítanunk. A mai nap, a Honvédelem Napja nemcsak a civileknek, a katonáknak is fontos: a társadalom visszajelzése ugyanis növeli a szakma presztízsét, igazolja, hogy a jövőben is érdemes lesz egyenruhát ölteni Magyarországon. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy köszönetet mondjak a parancsnokoknak, a tiszteknek, tiszthelyetteseknek és a szerződéses katonáknak munkájukért.

A felnőttek és a gyermekek ismét próbára tehették ügyességüket, erejüket vagy éppen szerencséjüket a már korábban megismert versenyeken, a mászófalon, a hordóhúzásban és sok egyéb feladatban.

Ez alkalommal az érdeklődők a haditechnikai eszközök között láthatták az árvíz elleni védekezés során használt honvédségi eszközöket - PMP folyami hídkomp,  H-18 gjmü,  BMK-130 tolóhajóval, CSM-40 motorcsónak, KOMATSU földmunkagép, PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépkocsi, TATISZ világító berendezés, ADROWPU víztisztító berendezés, UDS-114 univerzális kotrógép és az L-220 homlokrakodó - is.

A honvédelmi miniszter és a vezérkar főnöke mellett az ünnepi eseményen megjelentek a Honvédelmi Minisztérium államtitkárai, helyettes államtitkárai és főosztályvezetői, a Honvéd Vezérkar vezető beosztású tábornokai, valamint a Magyar Honvédség csapatainak parancsnokai is.

Emellett volt - többek között - katonai közelharc-, harcmüvészeti- és MH 32. Budapest Őr- és Díszezred bemutató, de fellépett az MH Központi Zenekara, a Honvéd Együttes, a veszprémi Légierő Big Band és a Bikini együtes is. A kicsiket folyamatos gyermekprogramok - bohócmüsor, társas- fa- és készségfejlesztő játékok, óriás scrabble, kézmüves bemutatók - szórakoztatták.   

Honlapunknak és az Egység címü lapunknak dr. Fapál László közigazgatási államtitkár adott interjút: 

- Május 21. mindig jelentős ünnep marad a magyar társadalom és a Magyar Honvédség számára. E jeles évforduló is lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk a társadalomnak: kik vagyunk, milyen fegyvereink vannak. Ez a nap egy kicsit azonban más is, mint a többi emlékezés, hiszen két nappal ezelőtt, május 19-én több helyen került sor belső ünnepségre - ekkor az árvízvédelemben kitünt bajtársakat köszönthettük. Ezt az alkalmat is felhasználom arra, hogy köszönetet mondjak a katonáknak, hiszen olyan szituációkban is helyt álltak a gátakon, amikor már a vízügyesek is reménytelennek tartották a védekezést. Elismerés illeti a Honvédszakszervezetet is, hiszen jól vizsgázott, nem követelő, hanem aggódó volt, s jól tolmácsolta a gátakon dolgozó szakszervezeti tagok érdekeit. Bizonyára sokan tudják, hogy esetenként egyszerre ötezer katona vett részt az árvízvédelemben, s bár a feladatot sikerrel megoldottuk, a rendkívül súlyos helyzet a problémákat is felszínre hozta. Érzékeltük, hogy kevés a rendelkezésre álló szállítóhelikopter, s azt is láthattuk, hogy a jövőben növelni kell a szerződéses katonák számát: hiányuk miatt az állomány pihentetése is gondot jelentett – jelenleg ugyanis kétezer fő hiányzik a seregből. Ez természetesen azzal jár majd, hogy a mutatók is megváltoznak. A tisztek, tiszthelyettesek aránya az összlétszámhoz viszonyítva kissé deformált, nem tükrözi kellően a feladatok irányát és súlyát. Visszatérve a mai ünnepre: ez egyrészt imázsépítő, másrészt pedig demonstráció is a társadalom felé. A következő két év egyébként a Magyar Honvédségen belül is a folyamatos modernizáció időszaka lesz, hiszen nemcsak a társadalom, a hadsereg is további változtatásra szorul. A szükséges teendők közül mindössze egyet emelek ki: meg kell oldanunk az önkéntes tartalékos intézmény problematikáját is.

A Honvédelem Napi ünnepi kavalkádban a Magyar Honvédség különböző haderőnemei, szakcsapatai, valamint egységei és intézményei is nagy sikerrel mutatkoztak be a társadalom előtt. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.