2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden az idősügy, a Kht-k és munkavédelem helyzete

Hosz  |  2006. 05. 25., 09:14

A HÉF májusi ülésén a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár, a vezérkar- főnököt Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK főnökének helyettese képviselte, a munkáltatói oldal ügyvivője Breuer László, míg a munkaadói oldal ügyvivője Scharek László ezredes volt, a HÉF soros elnöki tisztét Mészáros Géza látta el. Az egyeztetésen a Honvédszakszervezetet – az elnök mellett – Szincsák Gyula alelnök, dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő, valamint Kása László, a szakszervezet Nyugállomáyú Tagozatának elnöke képviselte…    

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) május 25-i ülésén – napirend előtt – több kérdés is elhangzott. Szincsák Gyula Hosz alelnök megfogalmazta: az árvízi védekezésben résztvevő állomány járandóságainak megállapítására vonatkozó intézkedések nem egyértelmüek, helyenként és a katonák jogos és méltánylandó érdekeit figyelmen kívül hagyva rendelkeznek.

Mészáros Géza, a HÉF soros elnökeAz alelnök hozzátette még, hogy a szakmai intézkedés módosítása és a tájékoztató kiadása némileg tisztázta ugyan a pénzbeli járandóságok mértékét és jogalapját, ugyanakkor teljes bizonytalanságot eredményezett a szabad- illetve pihenő napok számítási módja és mennyisége tekintetében.

Középen Szincsák Gyula, a Hosz alelnökeA Hosz véleménye szerint a Hjt. hiányosságaiból fakadó alkalmazási problémák ezen a téren sem vezethetnek a járandóságok csorbításához. Miután Szincsák Gyula érzékletes példával szemléltette, hogy, aki többletmunkát végez, rendkívüli szolgálatot teljesít, az pórul járhat, hiszen hiába dolgozik többet, kevesebb illetményt kap. Ezért a Hosz alelnöke - a katona-szakszervezet nevében - szorgalmazta és sürgette a készenlét után járó szabadnapok méltányos értelmezését és megállapítását.

Pál István ezredes válaszában kifejtette: megvolt a vezetői szándék, mely azt tükrözte, hogy az árvízvédelemben résztvevőket ne szabadnapok juttatásban, hanem anyagi elismerésben részesítsék. A HM KPSZH főigazgató-helyettese még hozzátette, hogy a gátakon dolgozók esetében, a 8 órán túl teljesített szolgálatért túlórát kapnak, a nap fennmaradó részében pedig készenléti díjban részesülnek. Napirend előtt hangzott el az is, hogy a HM tárca minden anyagi elismerést – a korábbi vállalásának megfelelően – folyósít és, hogy a HM JIF hamarosan egységesített írásos választ ad a munkavállalói oldal nevében, a Hosz által felvetett problémákra.

Ugyancsak napirend előtti téma volt - a CSÉSZ kezdeményezésére – a rendezvényekre történő meghívások rendje, valamint a Hodosz azon felvetése, hogy az előzetes információkkal ellentétben több helyen – Daróczi úti Ruházati Központ, Központi Katonai Kórház és az Élelmezési Szolgálat – jelenleg is zajlik a közalkalmazottakat érintő átalakítás. Az utóbbi problematikára reagáló Anda Árpád dandártábornok – egyebek között – elmondta, hogy semmiféle létszámcsökkentés nem lesz az MH ÖLTP szintjén, majd hozzátette: a Lehel úti objektumban egy modern ruházati raktárt építenek fel, egyébként ide fogják majd áttelepíteni a jelenleg még Daróczi úton lévő logisztikai múzeumot is. 

Ezt követően – már a napirend szerint – tartott szóbeli előterjesztést, az április 27-én megtartott HÉF ülés alapján, az Idősügyi Tanács müködésével kapcsolatos további elképzelésekről Garay János alezredes. Az Idősügyi Tanács titkárának kiegészítésére Sipos Géza ny. ezredes reagált. A BEOSZ elnöke – a munkavállalói oldal nevében – kifejtette: együttmüködésre készek a szakszervezetek, az előterjesztés elfogadható.

A Kht-k összevonásának helyzetéről és a társaságok 2006. évi főbb feladatairól Bugner Sándor ezredes tájékoztatott. A HM védelemgazdasági főosztályvezető-helyettese – többek között – elmondta, hogy a további költségmegtakarítás már csak a Kht-k további összevonásával lehetséges. A munkavállalói oldal – köztük a Hosz a létrehozandó utazási irodára és az üdülési csekkre vonatkozó – kérdéseire reagálva Lévai István Attila dandártábornok beszélt a honvédségi lovarda felszámolásáról, a gödi továbbképzési központ tevékenységének átgondolásáról, majd elmondta, hogy a következő időszakban is összevonnak majd adminisztratív feladatokat. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője hozzátette: a HM Zrínyi Kht. felügyelete alá tartozó Kerepesi úti ingatlan felszabaduló részeinek - raktárak, irodák - hasznosítása folyamatos lesz. Az utazási iroda létrehozásával kapcsolatban a válaszadó kiemelte: a Stefánia úton létrehozandó iroda színes palettát nyújtva, a HM égiszén túlmutatva, más utazási irodákat is bevonva fog eredményes szolgáltatást nyújtani. Elhangzott: amennyiben az állomány rendelkezni fog üdülési csekkel, akkor a HM üdülők ezeket elfogadják majd. A napirendi témát tájékoztatóként fogadták el a tárgyaló felek.  

A munkavédelem helyzetéről és a munkavédelmi ellenőrzések tapasztalatairól Rávai Attila mérnök alezredes adott tájékoztatót. A HM KEHH osztályvezetője szerint továbbra is elsődleges cél az egészséget nem veszélyeztető munkahelyek fenntartása, ezek biztosítása. Az előterjesztő ezt követően kiegészítette a korábban már írásban benyújtott anyagot, mely - többek között - a munkahelyi balesetek alakulásáról, azok megoszlásáról, a kockázati tényezőkről, illetve a szolgálati feladatok ellátásával kapcsolatos adatokról szólt. A munkavállalói oldal kritikus véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula elmondta: őszinte az anyag, de ezen nem mutat túl, hiányoznak belőle a tényszerü elemzések, valamint az objektivitáshoz alapvetően szükséges összehasonlítások. A Hosz alelnöke szerint a beterjesztett anyag nem szól sem a munkavédelmi képviseletek megalakításának tapasztalatairól, sem a jelenleg müködő képviseletek számáról. A szakszervezeti vezető - ezt követően - azt javasolta, hogy a téma a holtpontról történő elmozdulás reményében, egy későbbi HÉF ülésen szerepeljen érdemi napirendként.

Az egyebekben Iváncsik Imre politikai államtitkár minden résztvevőnek megköszönte a záruló kormányzati ciklus érdekegyeztető munkáját, majd Zsoldos Géza HÉF titkár azt tette hozzá, hogy 57 ülést tartott a fórum az eltelt 4 esztendőben, ezután pedig arról döntöttek, hogy a HÉF legközelebb június 28-án ül össze.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.