2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szervezeti átalakításról tájékoztatták a szakszervezeteket

Hosz  |  2006. 07. 18., 20:12

A Honvédelmi Minisztériumban tájékoztatták az érdekvédelmi szervezeteket a 74/2006-os HM utasításról, melyet július 6-án írt alá a honvédelmi miniszter, és amely a címben foglalt feladatok részletes végrehajtásáról szól. A július 18-i tájékoztatót Iváncsik Imre államtitkár megbízásából dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztály vezetője tartotta. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár képviselték.

A tájékoztatón megtudhattuk a tervezett átalakítás célját, ütemezését, megismerhettük a kialakítandó új vezetési struktúra tervezett formáját, a tervezett létszámkereteket, valamint betekintést nyerhettünk a 2117/2006. (VI.30.) sz. kormányhatározatból a minisztériumra háruló legfontosabb és legsürgősebb feladatokba is. A tájékoztatás szerint a tárca vezetése az átszervezést egységesen kezeli, ugyanakkor több ütemre lebontva: először a minisztérium, aztán a háttérintézmények, majd az egyéb szervezetek  átalakítása kerül végrehajtásra. A változásoknak 2007. december 31-ig be kell fejeződniük. A főosztályvezető utalt arra a korábban már a sajtóban elhangzott államtitkári bejelentésre is, hogy a kormányhatározatban rögzített közigazgatási reform, illetve az abban megállapított létszámkeretek érinteni fogják a vezető szervek mellett a Magyar Honvédség szervezeteit is.

A július 18-i tájékoztató tárgya kizárólag a minisztérium szervezeti korszerüsítésének, és a közelmúltban elfogadott törvényi változásokkal való szinkronba hozásának ismertetése volt. Jelenleg folyik a HM Szervezeti és Müködési Szabályzatának kidolgozása, majd az SZMSZ miniszterelnöki jóváhagyása után kerülnek kinevezésre a főosztályvezetők és más vezetők, augusztus 1-től fog élni a HM állománytáblája (munkaköri jegyzéke), a szervezési időszak pedig 2006. 09. 01-től kezdődik és 2007. 02. 28-ig tart. A minisztérium létszáma 650-ről 499-re csökken, mely létszámnak azonban már az ősz során be kell állnia. Nehezíti a munkát, hogy egyes szervezetek megszünnek, illetve át-alárendelésre, átadásra kerülnek. A főosztályvezető arról tájékoztatta az érdekvédőket, hogy a kormány és a köztisztviselői szakszervezetek által megkötött, a közszféra létszámleépítésével kapcsolatos megállapodás kiterjesztését a HM kezdeményezte a kormánynál a szolgálati jogviszonyban lévőkre is. A tárca vezetése kérte az érdekvédelmi szervezetek támogatását a feladatok sikeres végrehajtásához.

A reprezentatív érdekvédelmi szervezetek egységes véleménye volt, hogy a tájékoztatókat sürgősen hivatalos mederbe kell terelni, ezért kérték a miniszter urat, hogy minél előbb döntsön a kezdeményezésükről, amely az érdekegyeztető fórum megújítására vonatkozik, és minél előbb kezdődjenek meg az érdemi, szakmai alapokon nyugvó egyeztetések a tervezett munkáltatói intézkedésekkel kapcsolatban. Egyúttal nehezményezték, hogy a tájékoztató késéssel került megtartásra, hiszen arra a HM utasítás aláírását követően került sor, így érdemi álláspontot nem tudtak kialakítani. Felhívták a tárca figyelmét arra is, hogy a későbbi ütemek során már az előkészítés fázisában szeretnének érdemi információkat kapni és  véleményüket érdemben kifejteni. Kérték, hogy ismerhessék meg a HM-FMM közötti stratégiai megállapodást, amely a rekonverzió feladataira vonatkozik. A főosztályvezető úr ígéretet tett mind az időbeni tájékoztatásra, mind a megállapodás ismertetésére. Ezután a szervezetek külön-külön is kiemeltek egyes markáns teendőket, a Hodosz részéről Breuer László vezető titkár, a BEOSZ-tól Sipos Géza elnök fejtette ki álláspontját.

E sorok írója azt javasolta a tárca képviselőjének, hogy a HM tegye egyértelmüvé az érintettek számára az átalakítás célját, kommunikálja a korábbiaknál jobban, közérthetőbben és nem utolsó sorban időben a tervezett feladatokat, és erről tájékoztassa a megfelelő időben a reprezentatív érdekvédelmi szervezeteket is, mert csak így képes mindenki ellátni a feladatát és így lehet sikeres az átalakítás végrehajtása. A Hosz javasolta, hogy az átalakítás során továbbra is a már korábban megismert és alkalmazott „legnagyobb kedvezmény-elve” alapján folytassák le a személyügyi eljárásokat, ne kerüljenek automatikusan felmentésre a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezők, ugyanakkor alkalmazza a munkáltató a nyugdíjrögzítés intézményét, amit a törvény már 3 éve előír. Azt is javasoltuk, hogy legyen lehetőség Munkába helyezést Elősegítő Bizottságok (MEB) létrehozására, amelyek tevékenységében továbbra is részt kívánunk venni tagjaink és minden kiválni kényszerülő katona segítése érdekében. Jeleztük, hogy a Honvédszakszervezet továbbra is folytatni kívánja az ilyen esetekben bevált helyi válságkezelő programjait.

A tárca képviselője arról tájékoztatott, hogy a személyügyi eljárást szabályozó utasításba be fog kerülni az általunk kért elv alkalmazása, mert a tárcának is érdeke a jól képzett szakemberek megtartása. A nyugdíjrögzítés kérdése is pozitív fogadtatásra talált, a KPSZH el fogja végezni ezt a feladatot az érintetteknél. A rekonverzióra viszont a közeljövőben vissza kell térni, mert a megszünő humánpolitikai főosztály feladatait több szervezet veszi át, ezért a humánpolitikai tevékenység tárcaszintü összehangolása az egyik legfontosabb rövidtávú feladat.

Végül Lakatos vezérőrnagy elmondta, hogy tekintsék az érdekvédelmi szervezetek ezt a tájékoztatót az első lépésnek, a továbbiakban az egyeztetések folyamatosak lesznek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.