2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tótkomlósi találkozó

Hosz  |  2006. 07. 21., 10:16

Sokan felkapják fejüket a település nevén, hiszen ebben a „helyőrségben” soha nem volt katonai alakulat. Igen ám, de valamikor Orosházán, a műszaki csapatok egyik kiképző bázisán sokan szolgáltak és az ott szerzett tapasztalatokkal az ország szinte valamennyi helyőrségében sikeres pályát tudhatnak maguk mögött. A volt bajtársak és családtagjaik - július 15-én - egy egész napos programon, Tótkomlóson találkoztak.

A gyülekező Tótkomlóstól északra lévő Tanyamúzeumban kezdődött, ahol a településről „mindentudó” Lopusni Bandi bácsi tartott színvonalas vezetést a paraszti élet mindennapjairól. A köüvetkező helyszín a helyi Hősök tere volt, a kuriózumnak számító kerámiákkal, hímzett szürökkel és szlovák nemzetiségi ruhákkal.  A csoport tagjai a Szent István díszkútnál is fényképeszkedtek a nagyon szép barokk templom árnyékában.

Ezzel még nem volt vége a város kínálta látnivalóknak, ugyanis következett a Szlovák Emlékház. Vezetőnk jóvoltából sok új információt kaptunk a településen élő szlovák nemzetiség kultúrájából. Miután jól elfáradtunk következett az ebéd, amelyet a Szlovák Regionális Kulturális Centrumban fogyasztottunk el. Itt került sor a pohárköszöntőkre és protokoll nélküli beszélgetésre, visszaemlékezésre.

A programot megtisztelték a Hosz Nyugdíjas Tagozat részéről Trencz Katalin titkár, Szabó István ny. alezredes, a megyei elnök, Magyar János ny. százados, az orosházi szervezet elnöke. A legfiatalabb nyugdíjasun, Kovács István vezérőrnagy is jól érezte magát a valamikori MN 5581-es „öregfiúi” között. A kiadós ebéd után a házigazda átkísért bennünket a város egyik legkellemesebb intézménybe, a Rózsa Fürdőbe, ahol ebben a kánikulai időben estig pihenhettünk. A résztvevők úgy döntöttek, hogy ebből a találkozóból hagyományt kell teremteni és biztos, hogy a harmadik, - ami jövőre lesz -még több érdeklődőt fog vonzani.

                                                            Gyivicsán András  ny. őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.