2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A rögzített nyugdíj nyomában - készítsük elő, szerezzük be igazolásainkat!

Hosz  |  2006. 08. 18., 10:08

Molnár Antal ezredessel, a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (HM PSZNYI) igazgatójával egyeztetett Szincsák Gyula alelnök, és dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő augusztus 16-án. A megbeszélésre – amelyen jelen volt Zsoldos Géza HÉF titkár is – a nyugdíjrögzítés terén tapasztalható problémák kapcsán került sor.

Mint ismeretes a Hjt. 214. §- a rendelkezik ugyan a nyugdíjak rögzítésére (25 év tényleges szolgálati idő betöltésekor a hivatásos állomány tagja nyugdíjának összegét - annak folyósítása nélkül hivatalból kell megállapítani (rögzíteni). A katona nyugdíjazásakor a rögzített és az évenkénti emelésekkel növelt, valamint a tényleges nyugállományba helyezésekor megállapított nyugdíja között választhat.), de a törvény hatályba lépése óta nem történt meg a határozatok kiadása és kézbesítése, ami gyakorlatilag mulasztásos törvénysértést eredményezett.

A Hosz véleménye szerint a lehetőségek pontos, összegszerü ismerete a 25, vagy annál több évvel rendelkezők, vagy a szolgálati nyugdíjjogosultságot az elkövetkezendő időszakban elérők számára egyaránt fontos támpontot nyújthat pályafutásukat meghatározó döntéseik kialakításában. Egyértelmü, hogy akiknek a rögzítés mintegy anyagi biztonságot jelent - a jelenleg még beláthatatlan változások által generált bizonytalanság ellenére - bátrabban felvállalják a pályán maradást. Mivel a honvédség ismét jelentős létszámleépítések előtt áll, az említett szempontok még nagyobb hangsúlyt kapnak. A napjainkban tapasztalható kétségek könnyen az állomány szóban forgó tagjainak a szándékoltnál nagyobb arányú kiáramlásához vezethetnek.

A PSZNYI vezetőjével folytatott eszmecsere során több lényeges dolog körvonalazódott. Először: a pénzügyi szervezet adottságai folytán nem képes a megközelítőleg 2600 határozat gyors pótlására. Másodszor: a szolgálati idő nyilvántartás kettőségéből (személyügyi- pénzügyi) valamint bizonyos eljárási hézagokból adódóan a rendelkezésre álló szolgálati idő nyilvántartás sok pontatlanságot tartalmaz, jelen állapotában nem nyújt kellő alapot a rögzítés végrehajtására. Harmadszor: a rögzített nyugdíj – a 2001 és a 2002 illetmények, így az azokból számított nyugdíjak nagyarányú különbözősége okán - azoknak jelenthet igazán egyfajta biztonságot, akik a jogosultságot a közelmúltban érték el, illetve ezután (de vélhetőleg jelenlegi feltételekkel) szerzik meg. Így a „garancia” mértéke csak személyenként mérlegelhető, értékelhető.

A találkozón ezt követően a megoldási lehetőségek kerültek szóba, amikor is a továbblépés feltételeként a szolgálati idő egyénenkénti pontosításának szükségszerüsége fogalmazódott meg. Az eredmény: a személyügyi és pénzügyi szervek rövid időn belül pontosító adatlappal (amin a rögzített nyugdíj hozzávetőleges összegéről is tájékoztatást ad) keresik meg a nyilvántartás szerint legalább 25 év szolgálati idővel rendelkező szolgálatvállalókat, majd a beérkezett információk alapján pontosítják az adatbázist. A határozatok kiadására ezután kerülhet sor.

A Hosz kérése és javaslata az érintettek felé: a pontosító lapokat mindenki a legnagyobb figyelemmel és körültekintéssel töltse ki, ha az ürlap valamelyik mezője gondot okozna, úgy kérje a személyügyi, pénzügyi szakemberek segítségét. Párhuzamosan célszerü előkészíteni, ha kell beszerezni a beszámítható (akár egy két hetes szolgálati- munka viszonyban töltött) időkről szóló igazolásokat, bizonylatokat, mert eltérés esetén csatolni kell a módosítási kérelemhez. Sürgős esetben az állomány tagja az igazolások melléklésével a PSZNYI Nyugdíjmegállapító osztályához fordulhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.