2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás 2006

Hosz  |  2006. 08. 20., 19:43

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) 144 végzős – köztük 22 hölgy – hallgatóját avatták honvéd- és határőrtisztté. A honvédtisztek esküjét a Magyar Honvédség történetében első alkalommal mondta hölgy, az ünnepi beszédet Szekeres Imre honvédelmi miniszter tartotta...

Németh Csilláról megtudtuk: már kislányként elhatározta, hogy katona lesz. A honvédtisztek esküjét előmondó katonanő az érettségi után, most az egyetemet is kiválóan végezte el. A határőrtisztek esküjét - az ugyancsak kiváló eredménnyel végzett - Oláh Erik határőr hadnagy mondta elő. Az eskük záróaktusaként mindkét ifjú tiszt átadta Sólyom László köztársasági elnöknek a fiatal tisztek által aláírt albumot.

A katonai tiszteletadással rendezett – Parlament előtti – központi ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyülés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. A zászlófelvonáson ott voltak - a kormány több tagja mellett - az országgyülési bizottságok elnökei, alelnökei, megjelentek a pártok, a történelmi egyházak, valamint a diplomáciai testületek képviselői. A tisztavatáson Szekeres Imre Szent István vitézeihez hasonlította a felsorakozott ifjú katonákat. A miniszter – többek között Havril András vezérezredes, vezérkar-főnök és prof. dr. Szabó Miklós akadémikus, a ZMNE rektora előtt – a HM a NATO-val és az EU-val történő katonai együttmüködésről, szövetségesi részvételről is beszélt. Az ifjú tisztek előtt a Balkán stabilizálását, a természeti erőkkel való küzdelmet és a terrorizmus elleni fellépést is megemlítette. Afganisztánról, ahol hamarosan magyar kontingens veszi át az egyik tartomány fejlesztési-ellenőrzési feladatait – külön is beszélt. Szekeres Imre bízik abban, hogy ennek a komoly kihívásnak is magas szinten tesz majd eleget a Magyar Honvédség. A honvédelmi tárca vezetője szerint a csapatoknál szolgáló alakulatokat a jelenlegi 80 helyett 100 százalékosra töltik fel, míg a központi adminisztrációt csökkentik. A csapatok jobb kiszolgálására, ellátására új logisztikai központot is kiépítenek. Az ifjú tisztek egyikét mi is megszólaltattuk.

Losonczi Erika hadnagyi csillaga mellé villamosmérnöki diplomát is kap.

- Úgy érzem, hogy az iskola kellő szaktudással vértezett fel az elkövetkezendő évtizedekre, s azt szeretném, ha egyetlen munkahelyem a Magyar Honvédség lenne nyugállományba vonulásomig.

A tisztavatáson készült fotókat Tóth László, a Magyar Honvéd munkatársa készítette.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.