2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás 2006

Hosz  |  2006. 08. 20., 19:43

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) 144 végzős – köztük 22 hölgy – hallgatóját avatták honvéd- és határőrtisztté. A honvédtisztek esküjét a Magyar Honvédség történetében első alkalommal mondta hölgy, az ünnepi beszédet Szekeres Imre honvédelmi miniszter tartotta...

Németh Csilláról megtudtuk: már kislányként elhatározta, hogy katona lesz. A honvédtisztek esküjét előmondó katonanő az érettségi után, most az egyetemet is kiválóan végezte el. A határőrtisztek esküjét - az ugyancsak kiváló eredménnyel végzett - Oláh Erik határőr hadnagy mondta elő. Az eskük záróaktusaként mindkét ifjú tiszt átadta Sólyom László köztársasági elnöknek a fiatal tisztek által aláírt albumot.

A katonai tiszteletadással rendezett – Parlament előtti – központi ünnepségen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyülés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. A zászlófelvonáson ott voltak - a kormány több tagja mellett - az országgyülési bizottságok elnökei, alelnökei, megjelentek a pártok, a történelmi egyházak, valamint a diplomáciai testületek képviselői. A tisztavatáson Szekeres Imre Szent István vitézeihez hasonlította a felsorakozott ifjú katonákat. A miniszter – többek között Havril András vezérezredes, vezérkar-főnök és prof. dr. Szabó Miklós akadémikus, a ZMNE rektora előtt – a HM a NATO-val és az EU-val történő katonai együttmüködésről, szövetségesi részvételről is beszélt. Az ifjú tisztek előtt a Balkán stabilizálását, a természeti erőkkel való küzdelmet és a terrorizmus elleni fellépést is megemlítette. Afganisztánról, ahol hamarosan magyar kontingens veszi át az egyik tartomány fejlesztési-ellenőrzési feladatait – külön is beszélt. Szekeres Imre bízik abban, hogy ennek a komoly kihívásnak is magas szinten tesz majd eleget a Magyar Honvédség. A honvédelmi tárca vezetője szerint a csapatoknál szolgáló alakulatokat a jelenlegi 80 helyett 100 százalékosra töltik fel, míg a központi adminisztrációt csökkentik. A csapatok jobb kiszolgálására, ellátására új logisztikai központot is kiépítenek. Az ifjú tisztek egyikét mi is megszólaltattuk.

Losonczi Erika hadnagyi csillaga mellé villamosmérnöki diplomát is kap.

- Úgy érzem, hogy az iskola kellő szaktudással vértezett fel az elkövetkezendő évtizedekre, s azt szeretném, ha egyetlen munkahelyem a Magyar Honvédség lenne nyugállományba vonulásomig.

A tisztavatáson készült fotókat Tóth László, a Magyar Honvéd munkatársa készítette.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.