2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szemben a megszorító csomaggal

Hosz  |  2006. 08. 31., 08:11

A LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös, augusztus 31-i sajtótájékoztatóján Gaskó István elnök és Kónya Péter társelnök, az FRDÉSZ elnöke megfogalmazta a kormány megszorító csomagjával szembeni kritikát, valamint a szakszervezeti követeléseket is.  Ezt követően még számot adtak arról is, milyen tiltakozó szakszervezeti akciók várhatóak a közeljövőben. A most következőkben a LIGA által kiadott sajtóközleményt olvashatják... 

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, miután a kormány megszorító intézkedéseiről szakmai, testületi szinten kialakította az álláspontját, követeli, hogy a kormány további tárgyalásokat folytasson annak érdekében, hogy az intézkedések a legkisebb társadalmi kárt okozzák, illetve, hogy a kormány az intézkedések terheinek döntő részét ne a munkavállalók vállaira helyezze.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok álláspontja szerint a szakszervezetek nem nyugodhatnak bele a 3-4 százalékos reálbércsökkenésbe, véleményük szerint az államháztartás egyensúlyának visszaállítását más eszközökkel is, például a feketegazdaság elleni szigorúbb fellépéssel kell megvalósítani.

  A kedvezményes ÁFA kulcs 5 százalékpontos emelése az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások drágulásával az inflációt ismét felpörgeti, a társadalom valamennyi tagját érintően az életszínvonalat csökkenti, a bérből- és fizetésből élők, a gyermekes családok, munkanélküliek, nyugdíjasok esetében fokozott terheket jelent. 

  A munkavállalók által fizetett egyéni egészségbiztosítási- valamint a szolidaritási járulék emelése az októberi fizetéseket 2,5%-al csökkentik, a reálkereseteket elért szintjét erodálja. A Kormány a többletbefizetéseket nem az egészségügy és a munkanélküliek ellátására kívánja fordítani.

  A nyugdíjrendszer társadalmi konszenzuson alapuló, hosszú távra kialakított szabályait a Kormány átgondolatlan, az ellátások színvonalát erodáló megoldásokkal kívánja megváltoztatni. A nyugdíj megállapítás szabályainak módosítása, az előrehozott öregségi nyugdíjba vonulás korhatárának emelése a biztosítottak jogait sérti. A szerzett jogok semmibevétele a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetése. Ez nem csak az érintettek életstratégiájába való durva beavatkozás, hanem veszélyezteti az állampolgárok által igénybevett szolgáltatások színvonalát pl. a közlekedés területén. A fegyveres- és rendvédelmi dolgozók esetében a szolgálati nyugdíjak reformjával az átlagot meghaladó, akár az életük kockáztatásával járó feladatok ellátását kompenzáló rendszer kerül egyoldalúan felmondásra, amely a hivatásos állományúak tömeges pályaelhagyásához vezet, müködés képtelenné téve ezzel a rendőrséget, honvédséget, katasztrófavédelmet. A fegyveres-és rendvédelmi szolgálatok területén mutatkozó válsághelyzetet az intézkedés tovább mélyíti, sértve az állampolgárok biztonsághoz és a közrendhez való jogát.

  Az egészségügy átalakítása megfelelő helyzetértékelés és elemzés nélkül történik. A súlyos helyzetre a Kormány csak az állampolgárok fokozottabb terhelését – vizitdíj, receptdíj, diagnosztikai díj - bevezetését, a magántőke térnyerését tartja megoldásnak, miközben adós az egészségügyi szolgáltatók és a finanszírozás müködési rendellenességeinek feltárásával.

  A közszféra munkavállalói életpálya modell feladásával, a teljesítményértékelés új, máshol már alkalmatlannak bizonyult formáinak alkalmazásával a foglalkoztatás biztonsága megszünik. A két évig történő bérbefagyasztás az érintettek számára súlyos terheket jelent. A közigazgatás átgondolatlan átalakítása, a „fünyíróelvü” létszámleépítés az állampolgárok számára az ügyeik intézését drágítja, és fokozott kényelmetlenségekkel jár.

  A kormány a közoktatásban a hatékonyság és a minőség növelésének egyetlen eszközének az intézmények összevonását valamint a leépítéseket, továbbá a pedagógusok növekvő munkaterhelését tartja, amely elfogadhatatlan. A szféra forráskivonása a felnövekvő generációk életesélyeit megengedhetetlen mértékben rombolja.

  A foglalkoztatás költségeinek növelésével, az elbocsátások ösztönzésével, a belső fogyasztás visszafogásával a foglalkoztatottság csökken, a munkanélküliség tovább nő.

Mindezek fényében a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége követeli, hogy a kormány a törvényben szabályozott, a munkavállalókat sújtó intézkedéseket vonja vissza, más tervezett intézkedéseket pedig a szakszervezetekkel történő megállapodások megkötéséig ne valósítsa meg.

A fenti célok elérése érdekében a mai napon a LIGA és a Munkástanácsok Országos Demonstrációs Bizottságot hozott létre, amely határoz majd a közeljövő szakszervezeti fellépéseiről. Egyben az Országos Demonstrációs Bizottság alapító szervezetei felhívják az ágazati szakszervezeteket, hogy amennyiben egyetértenek a fenti célokkal, csatlakozzanak az ősszel tervezett akciókhoz.

Budapest, 2006. augusztus 31.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.