2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szemben a megszorító csomaggal

Hosz  |  2006. 08. 31., 08:11

A LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös, augusztus 31-i sajtótájékoztatóján Gaskó István elnök és Kónya Péter társelnök, az FRDÉSZ elnöke megfogalmazta a kormány megszorító csomagjával szembeni kritikát, valamint a szakszervezeti követeléseket is.  Ezt követően még számot adtak arról is, milyen tiltakozó szakszervezeti akciók várhatóak a közeljövőben. A most következőkben a LIGA által kiadott sajtóközleményt olvashatják... 

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, miután a kormány megszorító intézkedéseiről szakmai, testületi szinten kialakította az álláspontját, követeli, hogy a kormány további tárgyalásokat folytasson annak érdekében, hogy az intézkedések a legkisebb társadalmi kárt okozzák, illetve, hogy a kormány az intézkedések terheinek döntő részét ne a munkavállalók vállaira helyezze.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok álláspontja szerint a szakszervezetek nem nyugodhatnak bele a 3-4 százalékos reálbércsökkenésbe, véleményük szerint az államháztartás egyensúlyának visszaállítását más eszközökkel is, például a feketegazdaság elleni szigorúbb fellépéssel kell megvalósítani.

  A kedvezményes ÁFA kulcs 5 százalékpontos emelése az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások drágulásával az inflációt ismét felpörgeti, a társadalom valamennyi tagját érintően az életszínvonalat csökkenti, a bérből- és fizetésből élők, a gyermekes családok, munkanélküliek, nyugdíjasok esetében fokozott terheket jelent. 

  A munkavállalók által fizetett egyéni egészségbiztosítási- valamint a szolidaritási járulék emelése az októberi fizetéseket 2,5%-al csökkentik, a reálkereseteket elért szintjét erodálja. A Kormány a többletbefizetéseket nem az egészségügy és a munkanélküliek ellátására kívánja fordítani.

  A nyugdíjrendszer társadalmi konszenzuson alapuló, hosszú távra kialakított szabályait a Kormány átgondolatlan, az ellátások színvonalát erodáló megoldásokkal kívánja megváltoztatni. A nyugdíj megállapítás szabályainak módosítása, az előrehozott öregségi nyugdíjba vonulás korhatárának emelése a biztosítottak jogait sérti. A szerzett jogok semmibevétele a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetése. Ez nem csak az érintettek életstratégiájába való durva beavatkozás, hanem veszélyezteti az állampolgárok által igénybevett szolgáltatások színvonalát pl. a közlekedés területén. A fegyveres- és rendvédelmi dolgozók esetében a szolgálati nyugdíjak reformjával az átlagot meghaladó, akár az életük kockáztatásával járó feladatok ellátását kompenzáló rendszer kerül egyoldalúan felmondásra, amely a hivatásos állományúak tömeges pályaelhagyásához vezet, müködés képtelenné téve ezzel a rendőrséget, honvédséget, katasztrófavédelmet. A fegyveres-és rendvédelmi szolgálatok területén mutatkozó válsághelyzetet az intézkedés tovább mélyíti, sértve az állampolgárok biztonsághoz és a közrendhez való jogát.

  Az egészségügy átalakítása megfelelő helyzetértékelés és elemzés nélkül történik. A súlyos helyzetre a Kormány csak az állampolgárok fokozottabb terhelését – vizitdíj, receptdíj, diagnosztikai díj - bevezetését, a magántőke térnyerését tartja megoldásnak, miközben adós az egészségügyi szolgáltatók és a finanszírozás müködési rendellenességeinek feltárásával.

  A közszféra munkavállalói életpálya modell feladásával, a teljesítményértékelés új, máshol már alkalmatlannak bizonyult formáinak alkalmazásával a foglalkoztatás biztonsága megszünik. A két évig történő bérbefagyasztás az érintettek számára súlyos terheket jelent. A közigazgatás átgondolatlan átalakítása, a „fünyíróelvü” létszámleépítés az állampolgárok számára az ügyeik intézését drágítja, és fokozott kényelmetlenségekkel jár.

  A kormány a közoktatásban a hatékonyság és a minőség növelésének egyetlen eszközének az intézmények összevonását valamint a leépítéseket, továbbá a pedagógusok növekvő munkaterhelését tartja, amely elfogadhatatlan. A szféra forráskivonása a felnövekvő generációk életesélyeit megengedhetetlen mértékben rombolja.

  A foglalkoztatás költségeinek növelésével, az elbocsátások ösztönzésével, a belső fogyasztás visszafogásával a foglalkoztatottság csökken, a munkanélküliség tovább nő.

Mindezek fényében a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége követeli, hogy a kormány a törvényben szabályozott, a munkavállalókat sújtó intézkedéseket vonja vissza, más tervezett intézkedéseket pedig a szakszervezetekkel történő megállapodások megkötéséig ne valósítsa meg.

A fenti célok elérése érdekében a mai napon a LIGA és a Munkástanácsok Országos Demonstrációs Bizottságot hozott létre, amely határoz majd a közeljövő szakszervezeti fellépéseiről. Egyben az Országos Demonstrációs Bizottság alapító szervezetei felhívják az ágazati szakszervezeteket, hogy amennyiben egyetértenek a fenti célokkal, csatlakozzanak az ősszel tervezett akciókhoz.

Budapest, 2006. augusztus 31.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.