2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakképzés, vagy kiképzés?

Hosz  |  2006. 09. 08., 12:02

Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola Hosz önálló csoportvezetője, Balázs Vilmos százados szeptember 7-ére szervezett aktuális szakszervezeti tájékoztatót. Az érdekképviseleti munka időszerű helyzetéről, a Magyar Honvédségnél várható változások lehetséges változatairól a Honvédszakszervezet részéről dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, valamint Jáger Tibor nyugat-magyarországi- és Takács István budapesti területi ügyvivők adtak tájékoztatást...

Az intézmény igazgatójánál, Takács István ezredesnél történt rövid bemutatkozás után, az iskola tanácstermében bonyolították le a tájékoztatót.

Először dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár a Honvédszakszervezet munkáját érintő aktuális problémákról, a közszolgálati szférába tartozó honvédségi dolgozókat érintő változásokról beszélt. Szó volt arról, hogy a Hosz nem adja fel, és mindent megtesz, annak érdekében, hogy a jelenleg állományban lévő hivatásos és szerződéses katonák szerzett jogai ne, vagy csak kis mértékben csorbuljanak.

Ezt követően Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő tájékoztatást adott a Honvédszakszervezethez való tartozás feltételeiről, valamint, hogy mit tud nyújtani a Hosz, tagjai részére. Szó volt a képviseleti, a szociális, valamint a szolgáltatói tevékenységekről, melyek széleskörüsége, korszerüsége példaértékü az európai, katonai érdekképviseletek terén. Végül a Hosz meghívott előadói a jelenlévők által feltett kérdésekre válaszoltak.

A kérdésekből, a reakciókból kitünt, hogy kollégáinkat három fontos probléma érdekelte, miszerint:

-        Milyen szervezeti változásokra lehet számítani a Magyar Honvédségben, valamint az oktatási rendszeren belül?

-        Az aktuális médiainformációkban elhangzottak, milyen hatással lesznek a honvédségi alkalmazottakra, különös tekintettel a szolgálati nyugdíjra, a katonai életpályára?

-        A katonai pálya milyen pozitív alternatívákat tud nyújtani a munkaerőpiacon a pályakezdő fiatalok részére, ha a jelenlegi lehetőségek, mint a szolgálati nyugállományba-vonulás megszünne.

A fenti kérdések különös hatással jelennek meg egy olyan intézetnél, ahol a pályakezdő tiszthelyettesek korszerü, a katonai és szakmai pályára történő felkészítése folyik, s ez már jól beilleszkedett a szakbizonyítványt adó magyar oktatási rendszerbe is. Azt is megfogalmazták a résztvevők, hogy előfordulhat-e az a helyzet, hogy a tanintézmény nem tud adni a civil társadalomban elfogadott OKJ-s bizonyítványt, mely még a 2004. év nagy vívmánya volt?

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.