2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Takarékos működés

Hosz  |  2006. 10. 03., 11:01

Tovább folytatódott az őszi választmányi ülést megelőző haderőnemi gyűlések sorozata. A közigazgatási és intézményi képviselet rendezvényét Kocsor Sándor, elnökségi tag, a képviselet vezetője nyitotta meg. A Pest Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon, október 3-án lebonyolított eseményen – Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár és a megjelent alapszervezeti és csoportvezetők előtt – a napirend ismertetése után a képviselet költségvetésére, majd a szervezettség mutatóira tért rá Kocsor Sándor…  

Az intézményi ülések költségein kívül csupán az információ-áramoltatás került pénzbe – kezdte beszámolóját Kocsor Sándor. Az elnökségi tag elmondta, hogy ez a takarékos müködés annak volt köszönhető, mert a HM személyzeti főosztályvezetője hozzájárult a képviseleti iroda infrastruktúrájának megteremtéséhez.

Az intézményi képviselet szervezettségéről Kocsor Sándor elmondta, hogy a HM és háttérintézményeinél összesen 37 intézménynél, mintegy 70%-os arányban van jelen a Hosz, a közigazgatási képviselet. Kettő hadkiegészítő parancsnokság kivételével minden parancsnokságon jelen van a Hosz, Kocsor Sándor hozzátette, hogy a HM PÜSZNYI-nél nemrég megalakult csoport.

Fehér Zoltán képviseleti titkár hatékony munkáját külön kiemelte az elnökségi tag. A titkár jól müködtette az információáramoltatást a Hosz vezetése és az alapszervezeti és csoportvezetők között – tette hozzá.

A képviselet előtt álló feladatok közül külön kiemelte a haderő-átalakításból a képviselt intézményekre háruló feladatokat. Kocsor Sándor bejelentette, hogy a Hosz IV. kongresszusa után, 2007 végén nyugállományba vonul. Azt is nyilvánosságra hozta az elnökségi tag, hogy Fehér Zoltán, a képviselet titkára iraki misszióba készül, előreléthatólag decemberben kezdi meg külföldi szolgálatát, távolléte alatt Helmeczi István alapszervezeti vezető fogja helyettesíteni.

A Hosz feladatai között említette, hogy a szervezettség a jövő évben leköveti majd a két új parancsnokság megalakítását, vagyis: Veszprémben és Szolnokon két új alapszervezet alakul, alakulhat majd. Ebből adódóan folyamatosan nyomon kell követni a tagság mozgását, ki megy át az új helyőrségbe, ki vonul majd nyugállományba. Miután egy, a közigazgatási és intézményi képviselethez érkezett levelet ismertetett, áttért a 2007-ben rendezendő Hosz IV. kongresszusának előkészítésének feladataira.         

Ezt követően az október 2-i elnökségi ülésről, valamint az október 14-re tervezett figyelmeztető demonstráció lefolyásáról adott tájékoztatást Kocsor Sándor elnökségi tag. A rendezvényen megjelenő Mészáros Géza Hosz elnök miután a haderő-átalakítás közigazgatásra vonatkozó részleteit, majd HÉF-megállapodás fontosságáról beszélt, kijelentette: a Honvédszakszervezet tárgyalóküldöttségének mindig van alternatívája. A katonai közigazgatással kapcsolatos, - a HM államtitkárral, a vezérkar-főnökkel, szakállamtitkárokkal, a szóvívővel, valamint a szakmai közegekkel, főosztályvezetőkkel folytatott - tárgyalásokról elmondta: minden egyeztetésen felhívja a tárgyalópartner figyelmét arra, hogy a honvédelmi kabinet, a minisztériumi vezetés nézze felnőttnek a katonatársadalmat, tekintse őket egyenrangú partnernek. A Hosz szerint a tárgyalóasztalnál megszületett döntések a legfontosabbak, ugyanakkor a szakszervezet mihamarabb tiszta képet akar festeni az általa képviseltek számára, ezért a Hosz a jövőben sem fog beállni a pletykák és zavarkeltők sorába. A katonák reprezentatív szakszervezetének ma már komoly tekintélye és befolyása van. Az október 14-re tervezett figyelmeztető demonstráció nem cél, hanem eszköz - tette hozzá Mészáros Géza. Ezt követően aktuális ügyekről és a közeljövőben beinduló vonzó szakszervezeti szolgáltatásokról tájékoztatott az elnök.      

Szincsák Gyula ezt követően kiegészítette Mészáros Géza mondandóját. Beszélt az alelnök – az aktuális ügyek között – a különleges közszolgálati viszonyról, a nyugdíjrendszerről, a legnagyobb kedvezmény elvéről, az illetményrendszerről, a teljesítményrendszer objektivitásáról, a Hjt.-módosítási javaslatokról, majd az intézmények átalakításáról szóló HM-utasításról szólt. Az ügyeket nem hagyjuk elhalni, valamennyit továbbvisszük, folyamatosan egyeztetünk – fejezte be gondolatait Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke.   

Ezután dr. Somlai Zoltán alezredes a nyugdíjrendszerről fontos információkat közlte. A nyugállományba vonulás egy munkajogi döntés, ami életforma-váltást is eredményez, ezért mindenkinek meg kell ezt alaposan fontolnia. A 2005-ös esztendőben a nyugállományba vonulók átlag életkora 46,2 év volt - mondta. Az alezredes jó tanácsként fogalmazta meg, hogy érdemes december 30-i hatállyal nyugállományba vonulni, hogy december 31-én már nyugdíjas legyen az illető, tehát lehetőség szerint egy napot legalább nyugdíjasként töltsön a tárgyévben! A szakember még szólt a rögzített nyugdíjról, valamint a szakközépiskolai 4 esztendő beszámíthatóságáról is.

A közigazgatási és intézményi képviselet ülésén érintették még a szolgálati nyugdíjba vonuláshoz szükséges jelenleg már meglévő, minimálisan szükséges 20 esztendő kérdését is.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.