2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hasonló gondok – Találkoztak a Visegrádi Négyek

Hosz  |  2006. 10. 05., 09:50

Már huzamos idő óta tartalmas nemzetközi kapcsolatokat ápol a Honvédszakszervezet (Hosz). Az elmúlt napokban Csehország, Szlovákia és Lengyelország katona-szakszervezeti delegációit látta vendégül a hazai reprezentatív katona-szakszervezet. A Visegrádi Négyek – Balatonkenesén megrendezett, október 4-6 közötti – találkozóját Mészáros Géza, a Hosz elnöke nyitotta meg… 

Miután október 4-én rendben megérkeztek a küldöttségek, Iváncsik Imre, a HM államtitkára adott díszvacsorát a cseh, a lengyel és a szlovák delegáció tiszteletére. A program első napja Balatonkenesén folytatódott, itt kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek meg egymással a vendégek. A cseh delegációt Roman Doba és Michal Kalis, a lengyel küldöttséget Anatol Tichoniuk és Janusz Krzysztofik, 

a szlovák katonákat Karol Petras, Jan Maixner és Josef Schulz, 

míg a vendéglátó Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Andor Tamás, Besenyei Csaba, Kása László és Kun Ferenc elnökségi tagok, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő és e sorok írója képviselték.

Az október 5-i szakmai napon elsőként Szabó József ezredes az intézményi reformról tartott előadást. A HM főosztályvezető-helyettese – többek között – az átadásra és átalakításra tervezett szervezetekről, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium haderő-átalakításból fakadó, megváltozott katona és polgári alkalmazotti létszámadatairól beszélt.

Ezt követően a közigazgatási reformmal összefüggésben a Magyar Honvédség humán intézményrendszerének átalakítási szükségességéről, a katonai pálya presztízsének fontosságáról, valamint a legfontosabb célkitüzésekről, így mindenekelőtt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) megalakításának részleteiről is informálódhattak a külföldi vendégek.

Ezt követően Simkó Zoltán őrnagy a professzionalizálódó és finanszírozható Magyar Honvédségről beszélt. A HM személyzeti főosztályának munkatársa - többek között - szót ejtett az önkéntes haderő toborzásáról, a munkaerő-piaci lehetőségekről, a haderő jelenlegi összetételéről, valamint a humán erőforrás fejlesztéséről is. Az embert, mint értéket kell kezelni, folyamatos fejlesztéssel és kiképzéssel kekk foglalkoztatni - tette hozzá az előadó. Az értékelésről, az előléptetésről, a tudás fejlesztéséről, a magasabb iskolai végzettség megszerzéséről, valamint a megtartásról szintén Simkó Zoltán szólt.

A konferencia programja ezt követően Mészáros Géza előadásával folytatódott. A vendéglátó Honvédszakszervezet elnöke - a cseh, a lengyel és a szlovák vendégek előtt - beszámolt az elmúlt találkozó óta eltelt időszak, a soros elnöki idő alatt bekövetkezett változásokról. A Hosz elnöke, majd Heiling Ottó alelnök külön is szólt a Magyar Honvédség előtt álló struktúrális változásokról, a hazai katona-állomány illetmény- és nyugdíjrendszerének változásáról, valamint a missziós és hazai követelményekről is. Heiling Ottó, mint a nemzetközi ügyekért is felelős alelnök részletesen tájékoztatott a Hosz által elért eredményekről, így többek között a LIGA konföderációhoz történő csatlakozásról, a megújult hivatali körülményekről, a szakszervezet sikeres direkt marketing tevékenységéről, valamint a taglétszám kedvező alakulásáról is. A Visegrádi Négyek soros elnöke a találkozó végén aláírandó nyilatkozat előkészületeiről is informálta a megjelent visegrádi országok képviselőit.

A küldöttségek valamennyi előadás végén több érdeklődő kérdést is megfogalmaztak. Ezt követően minden külföldi küldöttség beszámolt érdekvédelmi szervezete legfontosabb feladatairól. A lengyel Anatol Tichoniuk elmondta, hogy hasonlóan a magyar helyzethez, náluk is ellenzéki képviselő vezeti a parlamenti szakbizottságot, ugyanakkor az alsó- és felsőházban is jelen vannak a honvédelem ügyénekképviselői. A lengyel katonák nyugdíjai is hasonlóan magasabbak az átlag nyugdíjnál, mint nálunk, de ott nyíltan megindokolták, hogy ez azért van így, mert a katonákkal szemben jóval nagyobb követelményeket, elvárásokat fogalmaznak meg. Elhangzott az is, hogy az inflációkövető fizetésemelés mellett, a lengyel köztársasági elnök még egy ,,úgy nevezett felzárkóztató" mértékkel is emeli az illetményeket. Ez tavaly több mint 2% volt, ezt a javaslatot a szakminiszter jegyezte ellen. A. Tichoniuk a 2004-ben életbe lépett szolgálati törvény néhány sajátossága mellett a lengyel katonai érdekegyeztetés néhány specialitására is kitért.

A cseh Roman Doba – többek között – elmondta, hogy a volt politikai tisztek szolgálati idejét nem számítják be a letöltött évekbe, így ez számos kollégájukat hátrányosan érinti. Ezt követően azt kérték, hogy az üggyel kapcsolatban a tagországok támogassák szakszervezetük törvénymódosítási kezdeményezését. 

A szlovák Karol Petras szerint szükséges a visegrádi négyek által korábban megkezdett munka folytatása, mint mondta az internet aktív használata fellendítheti a közös munkát. A szlovák érdekvédő a nyugállományú és tartalékos katonák életkörülményeinek javítását is kiemelt tennivalónak nevezte. 

A küldöttségek ezt követően aláírták a közösen elfogadott nyilatkozatot.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.