2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hasonló gondok – Találkoztak a Visegrádi Négyek

Hosz  |  2006. 10. 05., 09:50

Már huzamos idő óta tartalmas nemzetközi kapcsolatokat ápol a Honvédszakszervezet (Hosz). Az elmúlt napokban Csehország, Szlovákia és Lengyelország katona-szakszervezeti delegációit látta vendégül a hazai reprezentatív katona-szakszervezet. A Visegrádi Négyek – Balatonkenesén megrendezett, október 4-6 közötti – találkozóját Mészáros Géza, a Hosz elnöke nyitotta meg… 

Miután október 4-én rendben megérkeztek a küldöttségek, Iváncsik Imre, a HM államtitkára adott díszvacsorát a cseh, a lengyel és a szlovák delegáció tiszteletére. A program első napja Balatonkenesén folytatódott, itt kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek meg egymással a vendégek. A cseh delegációt Roman Doba és Michal Kalis, a lengyel küldöttséget Anatol Tichoniuk és Janusz Krzysztofik, 

a szlovák katonákat Karol Petras, Jan Maixner és Josef Schulz, 

míg a vendéglátó Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Andor Tamás, Besenyei Csaba, Kása László és Kun Ferenc elnökségi tagok, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő és e sorok írója képviselték.

Az október 5-i szakmai napon elsőként Szabó József ezredes az intézményi reformról tartott előadást. A HM főosztályvezető-helyettese – többek között – az átadásra és átalakításra tervezett szervezetekről, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium haderő-átalakításból fakadó, megváltozott katona és polgári alkalmazotti létszámadatairól beszélt.

Ezt követően a közigazgatási reformmal összefüggésben a Magyar Honvédség humán intézményrendszerének átalakítási szükségességéről, a katonai pálya presztízsének fontosságáról, valamint a legfontosabb célkitüzésekről, így mindenekelőtt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) megalakításának részleteiről is informálódhattak a külföldi vendégek.

Ezt követően Simkó Zoltán őrnagy a professzionalizálódó és finanszírozható Magyar Honvédségről beszélt. A HM személyzeti főosztályának munkatársa - többek között - szót ejtett az önkéntes haderő toborzásáról, a munkaerő-piaci lehetőségekről, a haderő jelenlegi összetételéről, valamint a humán erőforrás fejlesztéséről is. Az embert, mint értéket kell kezelni, folyamatos fejlesztéssel és kiképzéssel kekk foglalkoztatni - tette hozzá az előadó. Az értékelésről, az előléptetésről, a tudás fejlesztéséről, a magasabb iskolai végzettség megszerzéséről, valamint a megtartásról szintén Simkó Zoltán szólt.

A konferencia programja ezt követően Mészáros Géza előadásával folytatódott. A vendéglátó Honvédszakszervezet elnöke - a cseh, a lengyel és a szlovák vendégek előtt - beszámolt az elmúlt találkozó óta eltelt időszak, a soros elnöki idő alatt bekövetkezett változásokról. A Hosz elnöke, majd Heiling Ottó alelnök külön is szólt a Magyar Honvédség előtt álló struktúrális változásokról, a hazai katona-állomány illetmény- és nyugdíjrendszerének változásáról, valamint a missziós és hazai követelményekről is. Heiling Ottó, mint a nemzetközi ügyekért is felelős alelnök részletesen tájékoztatott a Hosz által elért eredményekről, így többek között a LIGA konföderációhoz történő csatlakozásról, a megújult hivatali körülményekről, a szakszervezet sikeres direkt marketing tevékenységéről, valamint a taglétszám kedvező alakulásáról is. A Visegrádi Négyek soros elnöke a találkozó végén aláírandó nyilatkozat előkészületeiről is informálta a megjelent visegrádi országok képviselőit.

A küldöttségek valamennyi előadás végén több érdeklődő kérdést is megfogalmaztak. Ezt követően minden külföldi küldöttség beszámolt érdekvédelmi szervezete legfontosabb feladatairól. A lengyel Anatol Tichoniuk elmondta, hogy hasonlóan a magyar helyzethez, náluk is ellenzéki képviselő vezeti a parlamenti szakbizottságot, ugyanakkor az alsó- és felsőházban is jelen vannak a honvédelem ügyénekképviselői. A lengyel katonák nyugdíjai is hasonlóan magasabbak az átlag nyugdíjnál, mint nálunk, de ott nyíltan megindokolták, hogy ez azért van így, mert a katonákkal szemben jóval nagyobb követelményeket, elvárásokat fogalmaznak meg. Elhangzott az is, hogy az inflációkövető fizetésemelés mellett, a lengyel köztársasági elnök még egy ,,úgy nevezett felzárkóztató" mértékkel is emeli az illetményeket. Ez tavaly több mint 2% volt, ezt a javaslatot a szakminiszter jegyezte ellen. A. Tichoniuk a 2004-ben életbe lépett szolgálati törvény néhány sajátossága mellett a lengyel katonai érdekegyeztetés néhány specialitására is kitért.

A cseh Roman Doba – többek között – elmondta, hogy a volt politikai tisztek szolgálati idejét nem számítják be a letöltött évekbe, így ez számos kollégájukat hátrányosan érinti. Ezt követően azt kérték, hogy az üggyel kapcsolatban a tagországok támogassák szakszervezetük törvénymódosítási kezdeményezését. 

A szlovák Karol Petras szerint szükséges a visegrádi négyek által korábban megkezdett munka folytatása, mint mondta az internet aktív használata fellendítheti a közös munkát. A szlovák érdekvédő a nyugállományú és tartalékos katonák életkörülményeinek javítását is kiemelt tennivalónak nevezte. 

A küldöttségek ezt követően aláírták a közösen elfogadott nyilatkozatot.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.