2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hasonló gondok – Találkoztak a Visegrádi Négyek

Hosz  |  2006. 10. 05., 09:50

Már huzamos idő óta tartalmas nemzetközi kapcsolatokat ápol a Honvédszakszervezet (Hosz). Az elmúlt napokban Csehország, Szlovákia és Lengyelország katona-szakszervezeti delegációit látta vendégül a hazai reprezentatív katona-szakszervezet. A Visegrádi Négyek – Balatonkenesén megrendezett, október 4-6 közötti – találkozóját Mészáros Géza, a Hosz elnöke nyitotta meg… 

Miután október 4-én rendben megérkeztek a küldöttségek, Iváncsik Imre, a HM államtitkára adott díszvacsorát a cseh, a lengyel és a szlovák delegáció tiszteletére. A program első napja Balatonkenesén folytatódott, itt kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek meg egymással a vendégek. A cseh delegációt Roman Doba és Michal Kalis, a lengyel küldöttséget Anatol Tichoniuk és Janusz Krzysztofik, 

a szlovák katonákat Karol Petras, Jan Maixner és Josef Schulz, 

míg a vendéglátó Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Andor Tamás, Besenyei Csaba, Kása László és Kun Ferenc elnökségi tagok, Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő és e sorok írója képviselték.

Az október 5-i szakmai napon elsőként Szabó József ezredes az intézményi reformról tartott előadást. A HM főosztályvezető-helyettese – többek között – az átadásra és átalakításra tervezett szervezetekről, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium haderő-átalakításból fakadó, megváltozott katona és polgári alkalmazotti létszámadatairól beszélt.

Ezt követően a közigazgatási reformmal összefüggésben a Magyar Honvédség humán intézményrendszerének átalakítási szükségességéről, a katonai pálya presztízsének fontosságáról, valamint a legfontosabb célkitüzésekről, így mindenekelőtt a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) megalakításának részleteiről is informálódhattak a külföldi vendégek.

Ezt követően Simkó Zoltán őrnagy a professzionalizálódó és finanszírozható Magyar Honvédségről beszélt. A HM személyzeti főosztályának munkatársa - többek között - szót ejtett az önkéntes haderő toborzásáról, a munkaerő-piaci lehetőségekről, a haderő jelenlegi összetételéről, valamint a humán erőforrás fejlesztéséről is. Az embert, mint értéket kell kezelni, folyamatos fejlesztéssel és kiképzéssel kekk foglalkoztatni - tette hozzá az előadó. Az értékelésről, az előléptetésről, a tudás fejlesztéséről, a magasabb iskolai végzettség megszerzéséről, valamint a megtartásról szintén Simkó Zoltán szólt.

A konferencia programja ezt követően Mészáros Géza előadásával folytatódott. A vendéglátó Honvédszakszervezet elnöke - a cseh, a lengyel és a szlovák vendégek előtt - beszámolt az elmúlt találkozó óta eltelt időszak, a soros elnöki idő alatt bekövetkezett változásokról. A Hosz elnöke, majd Heiling Ottó alelnök külön is szólt a Magyar Honvédség előtt álló struktúrális változásokról, a hazai katona-állomány illetmény- és nyugdíjrendszerének változásáról, valamint a missziós és hazai követelményekről is. Heiling Ottó, mint a nemzetközi ügyekért is felelős alelnök részletesen tájékoztatott a Hosz által elért eredményekről, így többek között a LIGA konföderációhoz történő csatlakozásról, a megújult hivatali körülményekről, a szakszervezet sikeres direkt marketing tevékenységéről, valamint a taglétszám kedvező alakulásáról is. A Visegrádi Négyek soros elnöke a találkozó végén aláírandó nyilatkozat előkészületeiről is informálta a megjelent visegrádi országok képviselőit.

A küldöttségek valamennyi előadás végén több érdeklődő kérdést is megfogalmaztak. Ezt követően minden külföldi küldöttség beszámolt érdekvédelmi szervezete legfontosabb feladatairól. A lengyel Anatol Tichoniuk elmondta, hogy hasonlóan a magyar helyzethez, náluk is ellenzéki képviselő vezeti a parlamenti szakbizottságot, ugyanakkor az alsó- és felsőházban is jelen vannak a honvédelem ügyénekképviselői. A lengyel katonák nyugdíjai is hasonlóan magasabbak az átlag nyugdíjnál, mint nálunk, de ott nyíltan megindokolták, hogy ez azért van így, mert a katonákkal szemben jóval nagyobb követelményeket, elvárásokat fogalmaznak meg. Elhangzott az is, hogy az inflációkövető fizetésemelés mellett, a lengyel köztársasági elnök még egy ,,úgy nevezett felzárkóztató" mértékkel is emeli az illetményeket. Ez tavaly több mint 2% volt, ezt a javaslatot a szakminiszter jegyezte ellen. A. Tichoniuk a 2004-ben életbe lépett szolgálati törvény néhány sajátossága mellett a lengyel katonai érdekegyeztetés néhány specialitására is kitért.

A cseh Roman Doba – többek között – elmondta, hogy a volt politikai tisztek szolgálati idejét nem számítják be a letöltött évekbe, így ez számos kollégájukat hátrányosan érinti. Ezt követően azt kérték, hogy az üggyel kapcsolatban a tagországok támogassák szakszervezetük törvénymódosítási kezdeményezését. 

A szlovák Karol Petras szerint szükséges a visegrádi négyek által korábban megkezdett munka folytatása, mint mondta az internet aktív használata fellendítheti a közös munkát. A szlovák érdekvédő a nyugállományú és tartalékos katonák életkörülményeinek javítását is kiemelt tennivalónak nevezte. 

A küldöttségek ezt követően aláírták a közösen elfogadott nyilatkozatot.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.