2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek Nyilatkozata

Hosz  |  2006. 10. 05., 17:25

Roman Doba, a cseh SVP ACR elnöke, Anatol Tichoniuk, a lengyel Konwent DKOWP elnöke, Jan Maixner, a szlovák ZV SR képviseletében, míg Mészáros Géza, a Hosz elnöke október 5-én aláírta a Visegrádi Négyek tagországai által elfogadott nyilatkozatot...

Az aláírási ceremónián a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét Mészáros Géza átadta szlovák kollégájának, a ZV SR képviseletében megjelenő Jan Maixnernek.

 

 

 

 

Nyilatkozat

A Visegrádi Négyek (V-4) országainak katonai érdekvédelmi szervezetei 8. alkalommal tartották meg hagyományos éves találkozójukat, ezúttal Magyarországon. A rendezvényen meghívottként az ukrán katonák képviseletében a Kijevi Független Katonai Szakszervezet (KITUS) is részt vett.

A résztvevők értékelték a katonai érdekvédelem helyzetét közép- kelet Európában, kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban zajló haderő-átalakítások aktuális helyzetéről, a hadseregek előtt álló feladatokról és meghatározták az ebből eredő közösen megoldandó feladatokat, az együttmüködés bővítésének lehetőségeit.

Megállapításra került, hogy a katonák élet- és munkakörülményeiben nem állt be érezhető pozitív javulás az elmúlt időszakban, sőt több területen jelentős visszalépés is érzékelhető. A haderőkkel szemben támasztott követelmények egyre magasabbak, a katonáknak békeidőszakban is egyre gyakrabban kell háborús körülmények között feladatot ellátniuk, ugyanakkor a katonai költségvetések egyre kisebbek, a rendelkezésre álló emberi és anyagi erőforrások egyre szükösebbek.

A V-4 országok katonai érdekvédelmi szervezetei kiállnak amellett, hogy a tovább folyó haderő-átalakítások a lehető legkörültekintőbben és leghumánusabban kerüljenek végrehajtásra, a külföldi missziókba kiküldött kontingensek pedig kerüljenek maradéktalanul, a kor színvonalának és az ellátandó feladatnak megfelelően felszerelve és kiképezve. Az érintett kormányok kötelesek tisztességesen gondoskodni az ilyen missziókba küldött katonákról és családtagjaikról, különösen amennyiben azok elesnek, vagy a katonai szolgálatra alkalmatlan egészségi állapotba kerülnek.

Mind az átalakítások, mind a szociális juttatásokra vonatkozó jogszabályok kidolgozása során a kormányok vegyék figyelembe az érdekvédelmi szervezetek véleményét, javaslatait.

A V-4 országok katonai érdekvédelmi szervezetei kérik védelmi minisztereiket, hogy a többi európai, első sorban kelet-európai ország kormányánál és az Európai Unió döntéshozó szervezeteiben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a katonáknak legyen lehetőségük a szabad véleménynyilvánításra és önszerveződéses alapon egyesületek létrehozására.

A V-4 államok katonai érdekvédelmi szervezetei, mint az EUROMIL tagszervezetei a jövőben is szorosan együttmüködnek a katonák európai szintü érdekvédelmének megteremtéséért, valamint a V-4 tagállamok hadseregeiben szolgáló katonák élet-, és munkakörülményeinek javításáért.

Budapest-Balatonkenese, 05.-06. October 2006.

A V-4 államok katonai érdekvédelmi szervezetei

(a 4 tagszervezet + ukránok neve, elnökök aláírása)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.