2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek Nyilatkozata

Hosz  |  2006. 10. 05., 17:25

Roman Doba, a cseh SVP ACR elnöke, Anatol Tichoniuk, a lengyel Konwent DKOWP elnöke, Jan Maixner, a szlovák ZV SR képviseletében, míg Mészáros Géza, a Hosz elnöke október 5-én aláírta a Visegrádi Négyek tagországai által elfogadott nyilatkozatot...

Az aláírási ceremónián a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét Mészáros Géza átadta szlovák kollégájának, a ZV SR képviseletében megjelenő Jan Maixnernek.

 

 

 

 

Nyilatkozat

A Visegrádi Négyek (V-4) országainak katonai érdekvédelmi szervezetei 8. alkalommal tartották meg hagyományos éves találkozójukat, ezúttal Magyarországon. A rendezvényen meghívottként az ukrán katonák képviseletében a Kijevi Független Katonai Szakszervezet (KITUS) is részt vett.

A résztvevők értékelték a katonai érdekvédelem helyzetét közép- kelet Európában, kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban zajló haderő-átalakítások aktuális helyzetéről, a hadseregek előtt álló feladatokról és meghatározták az ebből eredő közösen megoldandó feladatokat, az együttmüködés bővítésének lehetőségeit.

Megállapításra került, hogy a katonák élet- és munkakörülményeiben nem állt be érezhető pozitív javulás az elmúlt időszakban, sőt több területen jelentős visszalépés is érzékelhető. A haderőkkel szemben támasztott követelmények egyre magasabbak, a katonáknak békeidőszakban is egyre gyakrabban kell háborús körülmények között feladatot ellátniuk, ugyanakkor a katonai költségvetések egyre kisebbek, a rendelkezésre álló emberi és anyagi erőforrások egyre szükösebbek.

A V-4 országok katonai érdekvédelmi szervezetei kiállnak amellett, hogy a tovább folyó haderő-átalakítások a lehető legkörültekintőbben és leghumánusabban kerüljenek végrehajtásra, a külföldi missziókba kiküldött kontingensek pedig kerüljenek maradéktalanul, a kor színvonalának és az ellátandó feladatnak megfelelően felszerelve és kiképezve. Az érintett kormányok kötelesek tisztességesen gondoskodni az ilyen missziókba küldött katonákról és családtagjaikról, különösen amennyiben azok elesnek, vagy a katonai szolgálatra alkalmatlan egészségi állapotba kerülnek.

Mind az átalakítások, mind a szociális juttatásokra vonatkozó jogszabályok kidolgozása során a kormányok vegyék figyelembe az érdekvédelmi szervezetek véleményét, javaslatait.

A V-4 országok katonai érdekvédelmi szervezetei kérik védelmi minisztereiket, hogy a többi európai, első sorban kelet-európai ország kormányánál és az Európai Unió döntéshozó szervezeteiben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a katonáknak legyen lehetőségük a szabad véleménynyilvánításra és önszerveződéses alapon egyesületek létrehozására.

A V-4 államok katonai érdekvédelmi szervezetei, mint az EUROMIL tagszervezetei a jövőben is szorosan együttmüködnek a katonák európai szintü érdekvédelmének megteremtéséért, valamint a V-4 tagállamok hadseregeiben szolgáló katonák élet-, és munkakörülményeinek javításáért.

Budapest-Balatonkenese, 05.-06. October 2006.

A V-4 államok katonai érdekvédelmi szervezetei

(a 4 tagszervezet + ukránok neve, elnökök aláírása)

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.