2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jogutód nélkül szűnik meg a Katonai Fogház

Hosz  |  2006. 11. 29., 10:26

Mikita János mérnök altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökének első helyettese bejelentette, hogy a Magyar Honvédség Katonai Fogháza - a haderő új struktúrára történő áttérésével összefügésben - jogutód nélkül megszűnik. A november 28-i állománygyűlésen Gresnyer Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztály, Személyzeti és Munkaügyi osztályvezetője személyügyi tájékoztatót tartott. A rendezvényen jelen volt Szabó József ezredes, az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság, parancsnok-helyettese és Takács István, a Honvédszakszervezet budapesti területi ügyvivője is.

A személyügyi tájékoztató keretében - egyebek mellett - az áthelyezés más közszolgálati jogviszonyba, kinevezés, vagy áthelyezés a Magyar Honvédségen belül, a rendelkezési állományba helyezés, a Magyar Honvédség elhagyása felmentéssel, valamint a szolgálati nyugállományba helyezés témaköreit érintette az előadó.

A Hosz közremüködésének - a válságkezelő látogatásnak, a HÉF plenáris ülésének, a Személyzeti Főosztálynál történt közvetlen problémafelvetésnek - köszönhetően ismételt tárgyalások folytak az Igazságügyi Rendészeti Minisztériummal. Ennek eredményeként:-         Akik a Büntetés Végrehajtásnál kívánnak szolgálni, azokat átveszik (korábban ezt feltételekhez szabták). Foglárokra van szükség, azonban ezen személyek közel 40 000 Ft-tal kevesebb bért kaphatnak.-         A Rendőrség 30 fő befogadását tette lehetővé szakaszvezetői rendfokozattól a törzsőrmesteri rendfokozatig,-         A határőrségnél is leépítések vannak, itt 1200 főnek keresnek helyet, akár a HM szervezeteinél is!

Akik az IRM szervezeteinél kapnak beosztást, azok a HSZT hatálya alá esnek, a szolgálati idejük tovább számítódik. Sajnos az első körös beszélgetéseknél a helyőrségben új szervezetként megalakuló Budapesti Támogató Dandár állományánál nem kapnak ajánlatot.Azok, akik a Magyar Honvédségnél kívánnak tovább szolgálni, azok csak a december 12-14 közötti, összevont második-harmadik körös személyi beszélgetésekben bízhatnak, azonban itt már csak a megmaradt, a szervezési változásokban nem érintett szervezeteknél lévő üres beosztásokat ajánlják fel.

Azért mert az összes szervezési intézkedés az MH Katonai Fogházat úgy kezelte, hogy az IRM-hez kerül, többek között ezért ajánlotta fel a Hosz a segítségét, akár képviselettel, akár a müködő szakértői csoporttal, még az érintett végleges döntéshozatal előtt! 

A helyszínen megtudtuk, hogy akiket felmentenek, azoknak lehetőségük van a lakóhelyükhöz közeli, civil foglalkoztatásban munkát találni, melyhez az átképzést a munkába-helyezést elősegítő bizottság (MEB) koordinálja majd. Az átképzési költségeket egyrészről a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, másrészről a Honvédelmi Minisztérium átvállalja. A MEB-ben az érdekképviseleti szervezetek, így a Hosz is aktívan közremüködik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.