2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jogutód nélkül szűnik meg a Katonai Fogház

Hosz  |  2006. 11. 29., 10:26

Mikita János mérnök altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökének első helyettese bejelentette, hogy a Magyar Honvédség Katonai Fogháza - a haderő új struktúrára történő áttérésével összefügésben - jogutód nélkül megszűnik. A november 28-i állománygyűlésen Gresnyer Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztály, Személyzeti és Munkaügyi osztályvezetője személyügyi tájékoztatót tartott. A rendezvényen jelen volt Szabó József ezredes, az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság, parancsnok-helyettese és Takács István, a Honvédszakszervezet budapesti területi ügyvivője is.

A személyügyi tájékoztató keretében - egyebek mellett - az áthelyezés más közszolgálati jogviszonyba, kinevezés, vagy áthelyezés a Magyar Honvédségen belül, a rendelkezési állományba helyezés, a Magyar Honvédség elhagyása felmentéssel, valamint a szolgálati nyugállományba helyezés témaköreit érintette az előadó.

A Hosz közremüködésének - a válságkezelő látogatásnak, a HÉF plenáris ülésének, a Személyzeti Főosztálynál történt közvetlen problémafelvetésnek - köszönhetően ismételt tárgyalások folytak az Igazságügyi Rendészeti Minisztériummal. Ennek eredményeként:-         Akik a Büntetés Végrehajtásnál kívánnak szolgálni, azokat átveszik (korábban ezt feltételekhez szabták). Foglárokra van szükség, azonban ezen személyek közel 40 000 Ft-tal kevesebb bért kaphatnak.-         A Rendőrség 30 fő befogadását tette lehetővé szakaszvezetői rendfokozattól a törzsőrmesteri rendfokozatig,-         A határőrségnél is leépítések vannak, itt 1200 főnek keresnek helyet, akár a HM szervezeteinél is!

Akik az IRM szervezeteinél kapnak beosztást, azok a HSZT hatálya alá esnek, a szolgálati idejük tovább számítódik. Sajnos az első körös beszélgetéseknél a helyőrségben új szervezetként megalakuló Budapesti Támogató Dandár állományánál nem kapnak ajánlatot.Azok, akik a Magyar Honvédségnél kívánnak tovább szolgálni, azok csak a december 12-14 közötti, összevont második-harmadik körös személyi beszélgetésekben bízhatnak, azonban itt már csak a megmaradt, a szervezési változásokban nem érintett szervezeteknél lévő üres beosztásokat ajánlják fel.

Azért mert az összes szervezési intézkedés az MH Katonai Fogházat úgy kezelte, hogy az IRM-hez kerül, többek között ezért ajánlotta fel a Hosz a segítségét, akár képviselettel, akár a müködő szakértői csoporttal, még az érintett végleges döntéshozatal előtt! 

A helyszínen megtudtuk, hogy akiket felmentenek, azoknak lehetőségük van a lakóhelyükhöz közeli, civil foglalkoztatásban munkát találni, melyhez az átképzést a munkába-helyezést elősegítő bizottság (MEB) koordinálja majd. Az átképzési költségeket egyrészről a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, másrészről a Honvédelmi Minisztérium átvállalja. A MEB-ben az érdekképviseleti szervezetek, így a Hosz is aktívan közremüködik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.